Canon PowerShot S100

Malý kapesní fotoaparát s maximální výbavou. To je nejobecnější charakteristika modelu Canon PowerShot S100. RAW, FullHD video, GPS... A jak tedy fotí?

Canon PowerShot S100; www.canon.com

Základní charakteristika

Canon PowerShot S100 je nejvyšší model firmy Canon ve své kategorii. Je to nástupce modelu Canon PowerShot S95. Kompletní technické údaje najdete na stránkách firmy Canon.

Fotoaparát o rozměrech 99×60×27 mm (takže rozhodně skvělý do kapsy, až na tloušťku je prakticky jako dnešní telefony…) a s hmotnosti pod 200 g (včetně příslušenství) je opravdová miniatura. A o to jde u tohoto modelu především.

Základní porovnání s S95

Základní rozdíl je (podle mého názoru) ukryt v těle. Čip je totiž nyní CMOS (12,1 Mpx), S95 byl CCD (10Mpx). A na výsledcích je to myslím poznat. K tomu přidejte nejkratší ohnisko 24 mm (S95 28 mm), GPS, FullHD video a hlavní rozdíly jsou jasné. Přestože cena S100 je vyšší o více než dva tisíce Kč, tak uvedené rozdíly ji plně zdůvodňují.

Canon PowerShot S100; www.canon.com

Režim video má nově maximální rozlišení 1 920×1080/24 fps (FullHD) a lze natáčet stereo zvuk. Sekvenční snímání zrychlilo až na 2,3 snímky za sekundu. Krok citlivostí je po 1/3 EV od ISO 80 do ISO 6400. Ukládat lze i na karty SDXC (kapacity od 64 GB). S100 zpracovává při změně ISO fotografie lépe než jeho předchůdce, pořádný díl na tom bude mít použitý čip CMOS a novější zpracování obrazu Digic V.

Vzhled, tělo

  • ISO manuálně nastavitelné od hodnoty ISO 80 do ISO 6400 
  • stabilizovaný optický zoom 24 –120mm (5×), f/2,0 – f/5,9
  • multifunkční volič na zadní stěně je velmi intuitivní
  • LCD 3", 461k pixelů, je výborný, obraz je subjektivně velmi dobrý 

V zásadě o vzhledu a „přátelskosti ovládání“ platí vše co u S95. Ovládání je intuitivní až návykové.

Funkce a specifikace

rozlišení čipu 12,1 Mpx, CMOS, velikost čipu 1/1,7"
makrorežim od 3 cm
rozsah závěrky 15s – 1/2000s
funkce i-Contrast – hodí se pro focení scén s velkým kontrastem, který bude minimalizován
synchronizace blesku na 2.lamely, manuální výkon (3 úrovně)
ISO 80 až 6400 (dostupné při plném rozlišení čipu)
nahrávat lze video FullHD se stereo zvukem
GPS
trochu mrzí, že blesk vyskakuje sám a zase se sám zatahuje (po volbě blesk vypnut). Zatlačit ho ručně nedoporučuji, klade značný odpor a výrobce to zřejmě nezamýšlel
špočkový je již tradičně otočný volič kolem objektivu, kterému lze v menu přiřadit funkci (např. změnu citlivosti)

Obsah balení; www.canon.com

GPS

Funkce GPS je tu především proto, abychom věděli, kde jsme snímek pořídili. Osobně jsem si na přítomnost GPS souřadnic u snímku zvyknul natolik, že mi v případě nepřítomnosti chybí (a to i u zrcadlovky). Příjem signálu je u všech fotoaparátů s GPS prakticky shodný. Canon S100 podobně jako jiné modely umožňuje funkčnost GPS modulu i při vypnutém fotoaparátu. Po dvou dnech v šuplíku jsem S100 však již ani nezapnul. Takže doporučuji spíše ponechat GPS funkční jen při provozu. Na druhou stranu s tak perfektním určením souřadnic jsem se u fotoaparátu ještě nesetkal. Většina snímků má chybu do deseti metrů. A to je opravdu velmi dobrý výsledek. V prohlížeči pak doma klikneme a jsme zase zpět na místě, kde jsme snímek pořídili. A to je vlastnost, kterou jistě oceníte. Já rozhodně ano.

Video, přehrávání snímků

Při přehrávání; www.canon.com

V režimu stereofonního videa s rozlišením až FullHD (MOV) lze použít optický zoom. Ukázku najdete zde.
V režimu prohlížení jsou k dispozici zcela běžné možnosti přehrávání. Příjemné je, že se snímek vždy orientuje tak, jak je otočený fotoaparát, protože má detekci orientace. Lze tak rychle „zvětšit snímky na výšku“, aniž je otáčíme v menu.

Fotoaparát Canon S100 má celou řadu funkcí, na některé jsem jistě ve svém výčtu zapomněl. Navštivte tedy stránky výrobce, kde naleznete kompletní specifikaci.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Beranek
    Petr Beranek
    07.02.2012 08:17

    Čip je totiž nyní CMOS (12,1 Mpx), S95 byl CCD (10Mpx). A na výsledcích je to myslím poznat.

    S tim musim bohuzel souhlasit. Vyrobni cena snimace opet vitezi.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    07.02.2012 16:42

    Poznat v kladném smyslu. Levnější neznamená v praxi horší.

  • Jan Grmela
    Jan Grmela
    10.02.2012 09:29

    Pánové, několik hodin tento týden jsem strávil rozhodováním se mezi Canonem S100 a Olympusem XZ-1 a stále nemám jasno. Chci doplněk k zrcadlovce, co se mi vejde do kabele ale zároveň si chci zachovat možnosti nastavení a část parametrů zrcadlovek.

    Byl jsem si na prodejně vyzkoušet oba foťáky a líbí se mi sice víc Canon leč fotky má lepší Olympus. Mám však podezření, že Olympus trochu podvádí neboť JPEGy víc vyhlazuje a zvyšuje kontrast a ty následně bez úprav vypadají lépe než ty z Canonu -- můžete mi to někdo potvrdit? To by totiž znamenalo, že prostým nastavením zpracování Canonu se dostanu na stejný obraz jako má Olympus.

    Fotky pro srovnání -- http://tinypic.com/r/242dge8/5 (Canon), http://tinypic.com/r/dy0xmt/5 (Olympus). Oboje na full auto, bez úprav. Kliknutím si zobrazte původní verzi.

    RAWy jsem bohužel neměl příležitost srovnat.

  • Jan Grmela
    Jan Grmela
    10.02.2012 09:33

    Tak ještě jednou, fotky se bohužel zmenšily na 1600x1200.

    Canon: http://img181.imagevenue.com/img.php?image=61466_canon2_122_364lo.JPG
    Olympus: http://img211.imagevenue.com/img.php?image=61470_olympus2_122_1067lo.JPG

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram