Test OLYMPUS PEN E-P3

Na test fotoaparátu OLYMPUS PEN E-P3 jsem se těšil. Mnoho jsem slyšel o jeho předchůdcích a jeho retro design vyvolával nostalgické vzpomínky na staré kompakty Olympus 35RS, 35RD a 35DC a snad i na Olympus OM4, které všechny vynikaly optikou i mechanikou.

Úvod

S objektivy

Stříbrný digitální fotoaparát OLYMPUS PEN E-P3 jsem měl k dispozici s objektivy M.ZUIKO DIGITAL 14–42mm 1:3.5–5.6 II R, M.ZUIKO DIGITAL ED 40–150mm 1:4.0–5.6 R a M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake. Jako příslušenství jsem ocenil přídavný elektronický hledáček VF-2.

Součástí balení těla OLYMPUS PEN E-P3 je toto příslušenství:

Akumulátor Li–Ion BLS-1 nebo BLS-5
Nabíječka BCS-1 nebo BCS-5
Micro 4/3 krytka těla (BC-2)
Řemínek přes rameno
CB-USB6 USB kabel
CB-AVC3 Kabel audio/video
Software pro správu obrázků
Olympus Viewer 2 Software na CD-ROM
Návod k použití
Servisní karta

Konstrukce

Zepředu Zezadu
Zleva Zprava
Shora Zdola

Tělo

Kovové tělo OLYMPUS PEN E-P3 upoutá uhlazeným designem a perfektní povrchovou úpravou. Držení fotoaparátu je příjemné, je možné vyměnit grip pro pravou ruku. Jednotlivé ovládací prvky jsou koncentrovány na zadní stěně fotoaparátu, vpravo od velkého OLED dotykového displeje. Otočný volič režimů, programovatelné tlačítko Fn a tlačíto ON/OFF s indikací jsou na horní stěně v blízkosti spouště. Blesk na horní stěně je úplně zapuštěn do těla a při aktivaci se vysune na speciální konstrukci. Tělo je buď stříbrné, jako jsem měl k testu, nebo černé, ve stejných barvách lze koupit i objektivy. Škoda, že dojem preciznosti kazí stativový závit, umístěný mimo osu objektivu. Ovládání je řešeno kombinací ovladačů a dotykového displeje. Zajímavý je např. křížový ovladač s potvrzením OK a otočným prstencem a hned nad ním otočný vroubkovaný váleček. Tyto prvky spolu s dotykovým displejem tvoří velmi variabilní ovládací systém, v němž se obsluha často ztrácí a je nutné se s tímto systémem naučit pracovat. Jsou možné přehmaty a omyly v nastavení, velmi snadno lze pootočit jak otočným prstencem křížového voliče, tak zmíněným válečkem a to může být při náhodné aktivaci nějaké funkce na dotykovém displeji velmi nepříjemné. Vše jde eliminovat jen zvýšenou opatrností a vytvořením specifických návyků při používání OLYMPUS PEN E-P3. Na těle má OLYMPUS PEN E-P3 umístěny stereomikrofony a reproduktorek. Veškeré funkce tlačítek a voličů jdou spustit na první dotek. Až na 5 tlačítek lze definovat některé uživatelské funkce. Sdružený konektor pro zdroj, USB, AV a HDTV připojení je na pravé straně pod krytem z plastu. Na spodní stěně OLYMPUS PEN E-P3 je, kromě stativového závitu, prostor pro Li-Ion baterii a jednu SD kartu. Baterie a nabíječka je u OLYMPUS PEN E-P3 stejná jako v řadě Olympus E400.

Ovládání kolem spouště Ovládání na zadní stěně
Rozhraní - konektory Prostor baterie a SD karty
Přisvětlení

Rozměry těla OLYMPUS PEN E-P3 jsou 122×69,1×34,3 mm a váha 321g .

Obrazové čidlo a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS PEN E-P3 je použito 4/3 (17,3×13 mm) Live MOS senzoru s 13,1 Mpx a RGB filtrem primárních barev. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 200 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800. Po zpracování duálním procesorem TruePic VI s možností aktivní kompenzace stínů, je obraz na paměťové médium SD, SDHC, SDXC ukládán ve formátu JPEG a RAW. Full HD Video 16:9 (1920×1080 Px) je ukládáno ve formátu AVCHD, zvuk ve formátu AAC. Je možné nahrát 30-ti sec. komentář ke snímku.

Zaostřování

Marketigové informace od Olympusu popisují ostření u PEN 3 se systémem FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology), jako nejrychlejší systém zaostřování fotoaparátů s výměnnými objektivy na světě. FAST AF systém pracuje s rozeznáním kontrastu, pokročilý Face detection s rozeznáním očí, prioritou levé a pravé strany tváře a prioritou bližší strany tváře na snímku 35 bodové ostření s automatickým, nebo manuálním výběrem bodů, lze nastavit jako jednotlivý AF, kontinuální AF, jednotlivý AF + MF, AF Tracking. Samozřejmostí je pohodlné Manuální ostření se zvětšeným obrazem na displeji a v hledáčku. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Jako milý doplněk je k dispozici AF světlo pro ostření ve zhoršených podmínkách.

Displej

Dotykový OLED displej je pevný 3” (7,6 cm), TFT, 610 000 pixelů . Na displeji s dostatečně silným podsvícením je možné zvolit síť pomocných rámečků i histogram. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný v +/-2 krocích. Na displeji se zobrazují důležité informace o provozu fotoaparátu. Jsou zde: Indikátor nabití, Režim záznamu, Rychlost závěrky, Hodnota clony, Indikátor kompenzace expozice, ISO, AE bracketing, AF rámeček, Zaostřovací režim, AEL upozornění, Rozpoznání obličeje, Počet uložitelných snímků, Měřící režim, Expoziční režim, Náhled expozičních úrovní, Úroveň kompenzace blesku, Barevný prostor, Gradace, Kompenzační stupeň barevné saturace, Úroveň kompenzace ostrosti, Úroveň kompenzace kontrastu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé, Redukce šumu, Režim blesku, Režim snímání, Varování o přehřátí i Histogram.

Elektronický hledáček VF-2

Jeden z prvních, bezvýhradně použitelných, elektronických hledáčků, které jsem viděl. Obraz v něm je naprosto klidný, čistý, neruší struktura hledáčku, ani jeho blikání, a jde na něm bezpečně zaostřit. Zobrazení pomocných prvků a dat jenom doplňuje jeho výhody. Navíc lze hledáček jednoduše sejmout a vyměnit za blesk, nebo za průhledový hledáček.

Vestavěný blesk

Směrné číslo přibližně 10 (200 ASA), umístěný je v těle fotoaparátu vlevo nahoře jako vysouvací. Spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí, synchronizace na zadní lamelu a dlouhý čas. Přídavné blesky je možné ovládat elektronicky.

Multi botka s konektorem pro hledáčky a blesky

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 16:56

    RAW plus JPG u Sony snad jde (nevím jistě, mě stačí RAW), ale jen pro normální focení. Bohužel to ale nejde u těch "efektových programů" nebo třeba skládání panaromat v přístroji, tam se uloží jen výsledek, ne "zdroj". Pokud vím, tak u Oly je to stejně.

    Ad displej - v tomhle nesouhlasím, mě displej E-P1 proti NEXu přijde úděsný a naprosto neporovnatelný. Zvyknout se dá na ledacos, ale rozdíl to je fakt výrazný a mě to při výběru překlopilo k Sony, tohle se nedalo přehlédnout. U těch novějších PENů se to trochu zlepšilo, teď u P3 je to ještě o další kousek dále, ale už jen z principu mi vadí, když u zcela nového "top" přístroje důležitý parametr zaostává proti konkurenci i ve srovnání s defakto vyběhlým lowend modelem...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    12.09.2011 17:13

    tomashr - panorama u Oly je tak, že soubory ze kterých sestává jsou samostatné, jenom jaksi "označené", a složení se následně provede až v PC, tedy pokud nemyslíte panorama jako ořez z jednoho snímku, u DSLR ale na to musel být zvláštní typ karty, u Penů to funguje s normální kartou
    jinak u těch efektů přímo ve foťáku to u Oly je tak, že původní soubor zůstává beze změn, ale použitím efektu vzniká ještě další jiný soubor s tím efektem - třeba převod do bw, nebo prosvětlení stínů, takže data pak celkem nabývají
    Ty Sony NEX vypadají velmi lákavě, jenom to mají v kombinaci s rozměrově nemožnými objektivy. To celkem nechápu. úplně se tím popírá koncepce. Oly má teď celkem dobrý výběr malých objektivů, ale ceny jsou někdy celkem značné (třeba 2/12).
    PL

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 17:29

    Sony právě umí panoramu rovnou v přístroji a kupodivu docela slušně, jen holt není cesta zpět.

    S těmi objektivy a celým konceptem na 100% souhlas, to je právě to proč píšu, že mi systém PEN přijde domyšlenější, ač sám mám NEXe.

  • KarelV.
    KarelV.
    12.09.2011 19:47

    to Taffey: "...To už je lepší systém SLT od Sony, který sice není až tak malý, byť je výrazně menší, než low endové DSLR..." No to bych až tak netvrdil. A55 tělo 500g, 124x92x85 mm versus např. Nikon D5100 560g, 128x97x79 mm. Ano, o fous menší i lehčí, ale že by výrazně? To zas ne.

  • Tomáš Peltan pelt
    Tomáš Peltan pelt
    15.09.2011 10:14

    pro Taffey: ono to ODDĚLITELNÉ příslušenství má několik výhod: může se nechat doma, může se dát do jiné "kapsy" než foťák... Navíc proč mít dva foťáky, když se dá modulárně udělat z jednoho druhý (za předpokladu, že potřebuju převážně ten "menší")?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram