Test Olympus SZ-30MR

OLYMPUS SZ-30MR je nadstandardně vybavený kompaktní fotoaparát na cesty s duálním obrazovým procesorem TruePic III+, umožňující kombinaci natáčení Full HD videa a fotografování v plném rozlišení zároveň. První dojem - příjemný design, 24x širokoúhlý ultra zoom a několik unikátních funkcí, které umožňuje tzv. Multi-Recording Mode.

OLYMPUS SZ-30MR je nadstandardně vybavený kompaktní fotoaparát na cesty s duálním obrazovým procesorem TruePic III+, umožňující kombinaci natáčení Full HD videa a fotografování v plném rozlišení zároveň. První dojem – příjemný design, 24× širokoúhlý ultra zoom a několik unikátních funkcí, které umožňuje tzv. Multi-Recording Mode.

OLYMPUS SZ-30MR zleva

Digitální fotoaparát OLYMPUS SZ-30MR upoutá na první pohled skladností, při zachování širokého rozsahu zoomu, kvality snímků a jednoduché obsluhy. V kompletním balení s fotoaparátem, které zapůjčila naší redakci k testu firma Olympus, dostaneme:

  • LI-50B Lithium-Ion baterie
  • F-2AC Síťový adaptér
  • CB-USB6 USB kabel
  • CB-AVC3 Kabel audio/video
  • Poutko
  • Návod k použití
  • Karta s celosvětovou zárukou
  • „ib“ Software pro správu obrázků

Konstrukce

Pohled do objektivu Pohled shora
Zadní stěna

Tělo

Tělo OLYMPUS SZ-30MR upoutá čistým designem se střízlivě volenými ozdobnými prvky. Dobře padne do ruky, dá se dobře uchopit a stabilně držet při expozici. S konstrukcí fotoaparátu jsem spokojen. Blesk je výklopný a je umístěn na horní straně. Ostatní ovládací prvky jsou na logických místech. Menu se ovládá křížovým ovladačem s potvrzením OK a otočným prstencem. S tímto ovladačem jsem měl trochu problémy, nechtěně jej lze pootočit, nebo zmáčknout a nastavení je pryč. Toto provedení lze akceptovat jako určitý kompromis a daň za velikost. Fotoaparát se zapíná mírně zapuštěným tlačítkem na horní straně, kde je dále umístěna pouze spoušť a otočný volič režimů. Symboly jednotlivých režimů jsou srozumitelné, ale špatně čitelné, jsou stříbrně na lesklé stříbrné. Na přední stěně má OLYMPUS SZ-30MR optiku, mikrofony a výklopný blesk. Zadní strana je osazena velkým 3“ LCD displejem, sadou tří ovládacích tlačítek, multifunkčního křížového voliče s potvrzením OK, ovládáním zoomu a spouští režimu video. Funkce ovládání je zřejmá z fotografií a podrobně je popsána v dobře zpracovaném uživatelském manuálu, který je nahrán přímo do paměti fotoaparátu – je přístupný tlačítkem „?“. Veškeré funkce tlačítek a voličů jdou spustit na první dotek. Sdružený konektor pro zdroj, USB, AV a HDMI připojení je na pravé straně pod krytem z plastu. Na spodní straně OLYMPUS SZ-30MR je, kromě stativového závitu, prostor pro Li-Ion baterii a jednu SD kartu. Že by Olympus opouštěl svoje xD karty?

Rozměry těla OLYMPUS SZ-30MR jsou 106,3×68,7×39,5 mm a váha je 226g.

Obrazové čidlo a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS SZ-30MR je použito 1/2,33“ (6,9 mm) „back-illuminated“ CMOS senzoru s 16 Mpx a RGB filtrem primárních barev. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. Po zpracování duálním (zdvojeným) procesorem TruePic III+ s možností kompenzace stínů a zkreslení obrazu, je obraz na paměťové médium SD, SDHC, SDXC ukládán pouze ve formátu JPEG. Full HD Video (1920×1080) je ukládáno ve formátu MPEG-4, zvuk ve formátu AAC. Je možné nahrát 4 sec. komentář ke snímku. Slot paměťového média je kompatibilní s Eye-Fi SD kartami, přenášejícími obrazová data bezdrátově přes wifi přímo do PC.

Zaostřování

Systém TTL iESP auto fokus s rozeznáním kontrastu, Face detection s rozeznáním tváří a tlamiček na snímku. Na Makro zaostřuje již od 3 cm. Ostření lze nastavit jako běžné AF, jako bodové AF a jako AF Tracking. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

LCD displej

Optický TFT displej je pevný 3” (7,6 cm) TFT se 460 000 pixelů. Na displeji s dostatečně silným podsvícením je možné zvolit síť pomocných rámečků i histogram. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný v +/-2 krocích.

Vestavěný blesk

Směrné číslo vestavěného blesku je přibližně 5 (100 ASA), umístěný je v těle fotoaparátu uprostřed, jako výklopný. Spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku nabízí klasické auto, zapnuto, vypnuto a předzáblesk k potlačení červených očí.

Ovládání blesku

Objektiv

V OLYMPUS SZ-30MR je použit 24× optický zoom 3,0 – 6,9 / 4,5 – 108 mm (ekvivalent 35mm filmu: 25–600 mm). Konstrukcí objektivu tvoří 11 členů v 10 skupinách. Jsou použity 3 členy z ED skla a 3 asférické členy. Optika je dobrá, jen na širokém konci se objevuje malé soudkovité zkreslení. Kresba na makro i při běžných scénách je, s ohledem na určení fotoaparátu, docela slušná. 16,8 MPx čip využije kvalit tohoto objektivu až na jejich samou hranici. Výhodou je výraznější široký konec ohniska, oživující běžnou produkci snímků z dovolené o nekonvenční záběry, ještě větší výhodou je rozsah zoomu ve spojení s videem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    27.06.2011 13:19

    No, možná si to placaté všeudělátko zákazníky najde, ale já bych ho tedy nechtěl. Když to srovnám s dnes už starým panasonicem fz50, což byl můj poslední kompakt, řekl bych, že nic moc navíc toto nenabízí. V mnohých ohledech spíš pokulhává. Třešničkou na dortu jsou opravdu nesmyslné rádoby umělecké filtry. Už jsem viděl lecjaké filtry ve foťácích, vč. těch olympáckých, a některé byly i fajn. Ale ty tady jsou fakt otřesný.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram