Druhou novinkou na poli digitálních zrcadlovek, kterou Canon představil ve své letošní jarní kolekci, je model EOS 1100D. Ten se řadí do kategorie přístrojů určených začínajícím fotografům a nahrazuje předchozí verzi EOS 1000D. V následujícím článku se podíváme na tento přístroj podrobněji.

Funkce

Další podstatnou kapitolou je vybavenost digitální zrcadlovky funkcemi. Vzhledem k cílové skupině uživatelů je celková koncepce funkcí řešena jako maximálně uživatelsky přívětivá. Ovládání je tak maximálně jednoduché, přehledné a snadné. Samotné ovládací menu je samozřejmě plně lokalizováno do češtiny a jeho řešení se drží osvědčeného firemního schématu, které je velmi podobné napříč celou nabídkou Canonu. Systém automatického zaostřování je řešen jako devítibodový a při praktickém nasazení se projevil jako velmi citlivý a přesný. Fotoaparát neměl problém zaostřit i při slabém osvětlení scény, například při pořizování nočních zkušebních fotografií. Pokud je ale světla opravdu nedostatek, tak dojde k aktivaci přisvětlení scény, která je bohužel řešena stroboskopickými záblesky vestavěného blesku. Toto řešení je sice o něco účinnější, než například přisvěcování pomocí vysoce svítivé LED diody, ale zase je o to nepříjemnější při fotografování osob. Pokud budete fotografovat například na večírku, ve slabě nasvícené restauraci nebo jiném interiéru, tak vaši společníci jistě nebudou nadšeni, když schytají do obličeje sérii záblesků. Méně je někdy více a přisvícení LED diodou by bylo určitě vhodnější.

Samotné fotografování je možné po jednotlivých snímcích, nebo v sérii maximální rychlostí tří snímků za vteřinu. To se dnes sice nezdá jako zrovna nejrychlejší, nicméně pro účely tohoto fotoaparátu, tedy běžné fotografování, je to jistě dostatečné. Použitelné však bez problémů bude i pro fotografování dětí nebo domácích mazlíčků. Jinak samozřejmě nechybí další možnost snímání, kterou je natáčení videosekvencí. Nejvyšší kvalita videa je 1280×720 pixelů při rychlosti snímání 25 snímků za vteřinu. Tento typ záznamu je ideální pro plazmové, LCD nebo LED televizory typu HD Ready. Videozáznam je možné na televizoru přehrát přímo z fotoaparátu propojeného HDMI kabelem. Přímo ve fotoaparátu najdete také základní editační funkce pro video, především snadný a rychlý střih.

Zkušební video v maximálním rozlišení : www.youtube.com. Případně zde.

Zajímavý je vylepšený průvodce funkcemi, který především začínajícím fotografům usnadní použití jednotlivých nastavení formou jednoduchých a jasných pokynů a také doplňkových informací přímo na LCD monitoru a samozřejmě v češtině. Pokud tedy nemáte rádi dlouhé listování manuálem, budete tímto vylepšením jistě nadšeni. Nápovědu, či vysvětlení funkce, tak snadno a hlavně rychle najdete přímo na místě. Jednoduché a prosté, jen tak dál – tohle vylepšení jistě neocení jen úplní začátečníci ale určitě by se hodilo i mnoha pokročilejším fotografům.

O stanovení správné expozice fotografií se stará dvouvrstvý, 63 zónový měřící senzor, převzatý z vyššího, poloprofesionálního modelu Canon EOS 7D a v praxi je to znát. Měření expozice se ukázalo jako velmi spolehlivé a poradilo si i ve složitějších světelných podmínkách. Nezaznamenal jsem také ani sklon systému k přepalům nebo podexpozicím.

Zajímavá je také nová funkce Creative Auto. V praxi to znamená, že fotoaparát si sám vyhodnotí fotografovanou scénu a okolní podmínky a podle toho provede detailní nastavení přístroje. Konkrétně se optimalizuje nastavení automatického zaostřování, jasu, blesku (pokud je potřeba) a také barevného tónování. Případně lze nastavení ručně korigovat.

Dále je k dispozici obvyklá paleta funkcí. Například priorita jasných tónů, automatická optimalizace jasu, potlačení šumu zvlášť pro dlouhé expozice a zvlášť pro dlouhé expozice, automatická korekce periferního osvětlení a řada dalších užitečných funkcí, jak je známe z předchozích modelů Canon. Detailní přizpůsobení fotoaparátu potřebám konkrétního fotografa je pak možné pomocí 10 uživatelských funkcí s 32 možnostmi nastavení.

Vybavení funkcemi lze u Canonu EOS 1100D také hodnotit jako dobré, především bych ale ocenil celkovou koncepci nabídky menu, která je ideálně řešená právě pro začínající uživatele, kterým práci s fotoaparátem maximálně usnadňuje. Přesto však ani nijak neomezuje uživatele pokročilejší, kterým nabízí klasické možnosti v podobě režimů předvolby clony nebo času, případně také klasický, plně manuální režim.

Obrázek č. 19 - Canon EOS 1100D + blesk Canon Speedlite 270 EX II. Obrázek č. 20 - Externí systémový blesk Canon Speedlite 320 EX
Obrázek č. 21 - Canon EOS 1100D - obsah balení

Příslušenství cena a závěr

Zásadní otázkou, řekl bych, že jednou z nejdůležitějších, je u každé digitální zrcadlovky nabídka a rozsah volitelného příslušenství, zejména pak objektivů. Nejvhodnějšími kandidáty na základní zoom objektiv k tomuto fotoaparátu bude jistě nová verze objektivu EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS II. nebo objektiv s větším rozsahem ohniskových vzdáleností EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS. Právě se druhým jmenovaným objektivem byly pořízeny všechny ukázkové snímky v tomto článku. Dá se předpokládat, že oba objektivy budou nabízeny s tímto fotoaparátem v cenově zvýhodněných setech. Kdo by si z této nabídky nevybral, má k dispozici nabídku kolem 60 dalších objektivů značky Canon. Je to tradičně velká výhoda této značky, protože nejde jen o samotný fotoaparát, ale právě o celý systém a ten je v případě Canonu jeden z vůbec nejrozsáhlejších.

Druhou nejčastěji řešenou otázkou z pohledu příslušenství jsou systémové externí blesky. Těch má Canon ve své nabídce také celou řadu ale pro použití s tímto fotoaparátem bude asi nejzajímavější zcela nový blesk Canon Speedlite 270EX II. se kterým byl uveden na trh současně s EOS 1100D v letošní jarní kolekci. 270EX II. je vylepšenou předchozí variantou tohoto blesku. Jeho hlavními výhodami jsou nízká cena, malé rozměry i hmotnost ale dokonce i vertikálně výklopná hlava. Ještě zajímavější novinkou je však blesk z téže letošní kolekce s označením Canon Speedlite 320EX. Jde o pokročilejší model s větším výkonem, větší variabilitou polohování zábleskové hlavy a také s více funkcemi. Tou nejzajímavější je, že kromě klasické výbojky je blesk osazen také vysoce svítivou LED diodou s vlastní malou parabolou. Tato dioda slouží k trvalému přisvícení scény v případě natáčení videosekvencí. Tomu říkám opravdu skvělý nápad a fandové videa jej jistě ocení.

Zmínit musím také baterii fotoaparátu. Jde o baterii LP-E10 typu Li-ion. Výrobce udává její výdrž kolem 700 snímků na jedno nabití. Přes její drobné rozměry mohu potvrdit, že její výdrž je opravdu výborná. Sedm stovek snímků jsem s ní sice asi nenafotil, ale přece jen jsem fotoaparát několik dnů intenzívně používal a to stále na jedno jediné nabití. Když jsem pak balil fotoaparát zpět do krabice, indikátor na LCD monitoru stále ukazoval plný stav.

Canon však nejsou jen samotné fotoaparáty a jejich přímé příslušenství. Mezi nepřímé, avšak neméně důležité příslušenství, které nabízí systém Canon, patří také fotografické tiskárny. V nabídce jich má celou řadu, od malých tiskáren pro tisk fotografií pohlednicového formátu až po profesionální zařízení pro velkoplošný tisk. Pro uživatele modelu EOS 1100D bych doporučil některou ze série PIXMA formátu tisku A4. Bez problému vytiskne jak běžný pohlednicový formát, tak i zvětšeniny A4 v kvalitě, která se vyrovná nebo i předčí kvalitu běžných minilabů.

Celou, značně rozsáhlou mapu příslušenství najdete na stránkách výrobce Canon CZ.

Závěr : Nová digitální zrcadlovka Canon EOS 1100D je zdařilým nástupcem předchozí verze. Přináší řadu vylepšení, především s ohledem na snadnost a intuitivnost ovládání, což je to hlavní, o co u tohoto fotoaparátu jde. Vyniká ale také výbornou obrazovou kvalitou, velmi příznivou cenou a v neposlední řadě také malými rozměry a nízkou hmotností. Velmi silnou stránkou celého systému Canon je také bezkonkurenční nabídka kompletního fotografického příslušenství.

Hlavní výhody :

  • Obrazová kvalita
  • Cena
  • Rozměry a hmotnost
  • Snadné a intuitivní ovládání
  • Rozsah volitelného příslušenství

Hlavní nevýhody :

  • Přisvětlení automatického zaostřování stroboskopickými záblesky

Podrobné technické specifikace a další informace najdete na Canon CZ.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Beranek
    Petr Beranek
    12.04.2011 18:28

    Koukam ze testovani probihalo v lese nad Pikovicemi :-)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.04.2011 07:35

    Feanor: Nemyslim, ze by ten senzor byl stejny. Nicmene uvidime, jaky bude rozdil, az budou k dispozici laboratorni vysledky.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.04.2011 07:36

    Petr: To vis, mam to hned za barakem .... ;o))

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    13.04.2011 10:04

    Kapsa - speciálně u CMOS senzorů je tvrzení "senzor je stejný" tak jako tak velmi sporné, u CMOS je následný postproces nedílnou součástí výsledku už ve fázi RAW. Takže klidně může být snímač fyzicky stejný, ale výsledek se může podstatně lišit...

    U CCD to bylo malinko jinak, tam byl vliv snímače tak nějak "přímočařejší", u CMOS se ale zpracování oddělit nedá.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.04.2011 13:49

    Tak, tak Tomasi, navic si myslim, ze ty snimace vylepsuji prubezne a ze i v ramci jednoho modelu nejsou vsechny uplne stejne ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram