Casio Exilim EX-H20G

Kompaktní fotoaparát Casio Exilim EX-H20G je dalším typem na našem trhu, který disponuje integrovaným GPS modulem. Na jeho vlastnosti a využití se zaměříme v následujícím testu.

Hlavní charakteristika EX-H20G

Casio EX-H20G je kompaktní fotoaparát s mechanickou stabilizací, který nabízí plně automatické snímání a 24mm ohnisko objektivu. Z nefotografických pak je to především přítomnost GPS modulu, kombinovaného s pohybovým senzorem.

Casio Exilim EX-H20G Casio Exilim EX-H20G

Základní parametry aparátu Casio EX-H20G

Velikost čipu (čip je stabilizovaný) 1/2,3” (CCD) / 14,1 Mpx (efektivně)
Vestavěný čip GPS Informace o poloze i při vypnutém aparátu
Funkce při snímání Snímek, Kvalita SR, Zoom SR, Makro, Samospoušť, Sekvenční režim, Best Shot, Pohyblivé panorama, Make-up, Krajina, Detekce tváře, Dynamic photo, Video (několik režimů) – téměř ve všech režimech se zaznamenává poloha GPS
Objektiv 4,3 – 43 mm (ekvivalent 35mm filmu: 24 – 240 mm)
Základní clonové číslo f/3,2(W) – f/5,7/(T)
Závěrka 4–1/2000 s (podle zvoleného režimu).
Ostření Automatické, Makro, Supermakro, Nekonečno, Ruční ostření
Oblast autofokusu Inteligentní, Bod, Poměr nebo Tracking
Hmotnost (celková) / rozměry cca 216 g / 102,5 × 67,5 × 28,8 mm (maximální vnější rozměry)

Kompletní specifikaci najdete zde.

Dolní strana Dolní strana

Tělo a ovládání aparátu

Tělo vidíte na přiložených snímcích. Rozmístění ovládacích prvků je velmi dobré a používá jej prakticky celá řada EX. Mírná nepřehlednost menu je dána tím, že aparát nabízí velké množství nastavení pro různě režimy snímání, což platí především pro automatickou závěrku. Po čase, pokud budete vědomě chtít všechny funkce vyzkoušet, menu nepřehledně působit nebude. Aparát lze zapnout nejen tlačítkem On/OFF, ale i tlačítkem režimu snímání (nad režimem prohlížení).

CCD, LCD

Konektory Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je 14,2 milionů (4320×3240 bodů). Stabilizovaný je u tohoto aparátu právě čip a mechanická stabilizace je doplněna i o elektronickou stabilizaci. LCD o úhlopříčce o velikosti 3" má rozlišení 460 800 bodů. Jeho čitelnost i ve větších úhlech je velmi dobrá.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 10× optickým zoomem Nejkratší ohnisko je jednou z podstatných výhod aparátu – je to již 24mm. Rozsah končí na 240mm. To vše při světelnosti f/3,2 až f/5,7. V menu lze zapnout i ND filtr. Ostření v režimu (super)makro je možné od 7 cm, v manuálním režimu lze ostřit od cca 15 cm.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Výrobce udává výdrž baterie až 600 snímků. Ovšem bez zapnuté GPS. S ní se hodnota samozřejmě snižuje, protože aktivní GPS spotřebovává energii baterie. Výrobce uvádí výdrž 5 hodin prohlížení, přes 3 hodiny pořizovaní videozáznamu. Reakce fotoaparátu je ve všech ohledech okamžitá, není nic, co zdržuje.

Funkce dostupné u aparátu

LCD v režimu snímání Možnosti nastavení
Možnosti nastavení

Jde o plně automatický fotoaparát, u kterého oceníte především jednotlivé režimy BEST SHOT. Při výběru režimu Best shot se v tomto režimu buď fotografuje (stiskem spouště), nebo natáčí video (stiskem tlačítka pro natáčení videa). Pro ty nejnáročnější je zde možnost si definovat vlastní režim Best shot a to až 999 režimů. Bohužel jsou během formátování interní paměti smazány také. V režimu Pohyblivé panorama stačí aparátem pohybovat. Maximální rozměr fotografie je 7680×720 bodů (360°). Pro vertikální pak 1280×4320 bodů (180°). Pokud chcete vytvořit autoportrét, pak stačí aktivovat režim Auto-portrét a namířit aparát na sebe. Po detekci obličeje se automaticky exponuje. Také natáčení HD videa potěší. Z přiložených snímků jsou jistě základní funkce jasné.

Video

Maximální rozlišení videa je HD, bohužel jen při dnes standardní frekvenci 30 snímků za sekundu. Nahrává se mono zvuk. Při natáčení lze také současně fotografovat (samozřejmě se „seknutím“ záznamu). Záznam musíme aktivovat samostatným tlačítkem. Lze použít pouze digitální zoom. Maximální doba záznamu je 29 minut, což v HD rozlišení odpovídá přibližně 2,4 GB dat. Ukázkové video najdete zde

Prohlížení snímků

LCD při přehrávání Menu v režimu prohlížení

Prohlížení snímků je prakticky okamžité – i zde je aparát nadstandardně hbitý. Jednotlivé videosnímky lze exportovat na fotografii. Video jde editovat – dělit, mazat. Mezi dostupné funkce při úpravě snímků patří optimalizace jasu, vyvážení bílé, zesvětlení či ztmavení snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rodriges
    Rodriges
    18.02.2011 15:37

    fotky i na ISO 80 šílený, horší jsem snad ještě neviděl. Jsem ke kompaktům hodne tolerantní, ale tohle je děs.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    18.02.2011 17:21

    To je logický a smutný důsledek 14 Mpix na pidičipu. Důsledek stupidní lži memorované marketingovými "specialisty", že lidi to chtějí - víc pixelů. Podceňují inteligenci spotřebitelů - ti chtějí kvalitnější výstupy - ne imaginární čísla. Kdyby jim ti marketingoví mo-mentálně zaostalí mágové vysvětlili ve svých reklamních kampaních a materiálech, že zvyšování hustoty buněk na čipu vede k horším výstupům, většina i naprostých laiků by to pochopila. Jenže ohánět se čísly je tak snadné a tak soutěživé .. . Věřím, že jednou se najde někdo dost chytrý a odvážný, kdo řekne dost a možná zařadí zpátečku a kompakty se začnou vracet někam k rozumné hranici 6-8 MPix - což stačí i na A4 výtisky, kterých se většina majitelů těchto přístrojů stejně dopouští málokdy. A v albech budou mít 10x15 koukatelné fotky.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    18.02.2011 22:51

    Ale oni se vrací :-). Projděte specifikace highendových kompaktů.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    19.02.2011 01:36

    Zinedi - Miroslav Zitka, 18.2.2011 17:21
    To je argumentace velmi podobná jako odpověď vietnamského trhovce na otázku, proč má tričko Adidas 4 proužky - trhovec odpověděl "Vic proužku - vic Adida"

    Manageři v Casiu mají pocit, že "víc pixelů = víc Casio" ...

    Mimochodem, 8 Mpix stačí na parádní A4 (pokud je tam dostačující kresba). Těch 14 Mpix na pidičipu je total úlet.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    22.02.2011 12:38

    Tak na okraj bych podotkl, že proti situaci někdy před dvěma roky jsem dost ochladl v otázce potřeby GPS ve foťáku. Tehdy mě to velmi lákalo, jenže v mezičase se stala praktickou samozřejmostí GPS v mobilu. No a využití je jasné - člověk si pustí na mobilu logger a následné napárování dat do fotek je triviální - s velkou výhodou, že to funguje pro jakýkoli digitál, který je po ruce. Tím přirozeně klesá přínos instalace GPS do foťáku...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram