Test digitální zrcadlovky Olympus E-5

Novou vlajkovou lodí Olympusu, představenou letos na Photokině v Kolíně nad Rýnem, se stává OLYMPUS E-5. Firma Olympus v tomto modelu soustředila zkušenosti získané z konstrukce, výroby a z praxe majitelů předchozích profesionálních modelů E-1, E-3 a E-30. Parametry Olympusu E-5 jsou navržené do extrémních podmínek.

Novou vlajkovou lodí Olympusu, představenou letos na Photokině v Kolíně nad Rýnem, se stává OLYMPUS E-5. Firma Olympus v tomto modelu soustředila zkušenosti získané z konstrukce, výroby a z praxe majitelů předchozích profesionálních modelů E-1, E-3 a E-30. Parametry Olympusu E-5 jsou navržené do extrémních podmínek. Uvedení nového modelu na Vánoční trh 2010 určitě potěší všechny příznivce této značky.

Cena samotného těla digitální zrcadlovky OLYMPUS E-5 by se měla pohybovat pod 45 tisíc Kč. K novému tělu se standardně dodává inovovaný, 3,9× zoom objektiv Zuiko Digital 14–54 mm 1:2,8–3,5 II, použitý v testu. V prodeji jsou i další kity a samotné tělo E5. OLYMPUS E-5 může využívat celého arzenálu 4/3 standardu a přes redukce i systému mikro 4/3, Olympus OM a závitu M-42 (s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

Tělo

Nebudu v této recenzi řešit životaschopnost 4/3 systému, jeho výhody a nevýhody. To laskavě přenechám internetovým diskuzím. Nechci se věnovat ani statistice, kolik profesionálů fotografuje systémem Olympus a kolik ostatními systémy. Je to, jako kdyby spisovatel používal pero se zlatým hrotem jen proto, že propiskou by napsal horší román.

Na první pohled E-5 vypadá jako její předchůdce E-3. Konstrukčně se jejich těla z hořčíkové slitiny opravdu příliš neliší. Při uchopení E-5 se mi zdálo, že lépe padne do ruky, velmi dobře se však držela i E-3, může to být jen subjektivní dojem z nového fotoaparátu. Ergonomie a ovládání E-5 jsou na vysoké úrovni, jen mne trochu trápila páčka zapínání a vypínání E-5 na zadní stěně, na její polohu je třeba zvyknout. Tělo je vyrobeno z hořčíkových slitin, jako prachotěsné, voděvzdorné a neuvěřitelně robustní. Jeho robustnost jsem, vzhledem k akutnímu nedostatku dalších těl E-5 v mojí brašně, neověřoval žádnou nárazovou zkouškou, a v ověření voděodolnosti plně spoléhám na autora fotografie pocákaného fotoaparátu E-5. Při pohledu na pečlivě sestavené tělo, věřím jeho výjimečným předpokladům k použití v těžkém nasazení válečných fotografů, fotografů fauny a flóry v bažinách, pralese a jeskyních, fotografům outdorových aktivit a fotografům rozbalených miminek. Důraz na spolehlivost E-5 potvrzuje závěrka testovaná na 150 000 cyklů. Ovládání E-5 je, včetně zmíněné páčky zapnutí a vypnutí, soustředěno především na zadní a horní stěnu fotoaparátu. Vše je v dosahu prstů. Na levé stěně jsou pod gumovým krytem konektory pro externí napájení, HD video, USB a A/V. Na pravé stěně je umístěn prostor paměťových karet. Jsou v něm ukryty dva sloty, jeden pro CF karty, druhý pak pro SD karty. Baterie je dostupná klasicky spodní stěnou. Na čelní stěně je tlačítko přiclonění a konektor pro dálkovou spoušť pod našroubovanou krytkou. Výbornou pomůckou je osvětlený displej, umístěný stejně jako u E-3 na horní stěně vpravo. Ten umožňuje nastavit většinu funkcí bez vyklopeného TFT displeje. Podstatné změny se odehrály uvnitř. Při pohledu do hledáčku mne překvapila velká a jasná matnice, zobrazující 100% snímané scény. Kolem matnice je informační displej pro kontrolu expozice, zaostření, atd. Obraz z objektivu zachycuje nový 12,3 megapixelový Live MOS snímač, a posílá jej dále ke zpracování zcela novému procesoru TruePic V+, který je schopen zpracovat obraz doslova po jednotlivých pixelech. Tomu také odpovídají možnosti úprav fotografované scény, zvláště pak práce s dynamikou obrazu.

Olympus E-5 má čištění senzoru ultrazvukem. To probíhá při každém zapnutí fotoaparátu ultrazvukovým impulsem s frekvencí 30 kHz, a jeho činnost je indikována modrou led diodou na zadní stěně fotoaparátu. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu.

Rozměry těla E-5 jsou 142,5(š) x 116,5 (v) x 74,5(t) mm a těla je 800g.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    10.12.2010 17:35

    FotoZemek - výstup z FF DSLR třídy EOSu 5DII je daleko lepší než scan kinofilmu. Nevěrte pohádkám analogových nadšenců, skutečnost je spíš taková, že FF hodně útočí na výstupy ze středoformátu. Podotýkám, že mám jak tu 5DII, tak ale i kvalitní středoformát na film, patřím k lidem kteří pořád analog dělají, takže porovnání mám...
    Naopak ale plně chápu tu chválu 4/3, mě se ten systém taky líbí, jednu chvíli jsem dokonce uvažoval o přechodu na něj. Není to jen o prachu, Oly dělá i hodně dobré základní objektivy, vzhledem ke cropu se pak najdou i zajímavá dlouhá skla. Jenže ti, kdo kritizují cenu mají také pravdu - ta současná cena za E5 je moc, k úspěchu to potřebuje spadnout někam pod 30k, jako teď stojí E3.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    10.12.2010 18:10

    tomashr:
    Pod to bych se skoro podepsal.

    Jen mám jednu poznámku: při focení s opravdu dlouhým ohniskem je potřeba poměrně krátký čas. A stačí, když světelné podmínky nejsou ideální a krátký čas tam dostaneš, pokud můžeš zvýšit ISO a fotka nebude viditelně šumět.
    Vím, že to zní hnidopišsky, ale v současné konkurenci je to taky otázka k zamyšlení, kam lze reálně zvýšit ISO u Oly DSRL.

  • Pavel Oravec
    Pavel Oravec
    17.12.2010 19:02

    Mňa by zaujímal režm LiveView. AK spojim E5 z pc ( včítane softwaeru Studio.... ) budem na obrazovke PC vidieť jemné manualné zaostrovanie (napríklad posun na makro-sankach). V tých lacnejších Oly napr. E-510 to nejde.

  • Jiří Beneš
    Jiří Beneš
    Autor
    07.01.2011 15:18

    Pane Oravec, Záběr snímaný Oly E5 obecně nelze ve foto, ani video režimu zobrazit na PC, ani při použití režimu LiveView. Ke každému pravidlu však patří vyjímka. Existuje aplikace, kdy je to možné. Je to při propojení s mikroskopem Olympus a se speciálním softwarem, k tomu určeným.

  • Pavel Oravec
    Pavel Oravec
    10.01.2011 22:30

    pre - jbenes : dakujem za vyjasnenie "live view"

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram