Test digitální zrcadlovky Canon EOS 60D

Poté, co po modelu Canon EOS 50D následoval EOS 7D, tak se hodně debatovalo o tom, jak budou číselné řady této třídy fotoaparátů pokračovat a skoro to vypadalo, že snad dvoumístná číselná řada fotoaparátů skončila. Nyní však trošku překvapivě přišel nový EOS 60D, na který se detailněji podíváme v následujícím článku.

Obrázek č.1 - Oficiální firemní snímek fotoaparátu Canon EOS 60D.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č.2 - Zadní strana fotoaparátu Canon EOS 60D s otočným LCD monitorem. Obrázek č.3 - Horní strana fotoaparátu Canon EOS 60D.

Tělo nové digitální zrcadlovky Canon EOS 60D je tvořeno kovovým šasi vyrobeným překvapivě z hliníku (doposud byly téměř výhradně využívány slitiny na bázi magnézia). Zbývající, především vnější části, jsou pak tvořeny plastovými díly, kde jsou použity polykarbonáty se skleněnými vlákny. Celek působí velmi robustním a odolným dojmem. Pryč jsou ty časy, kdy některá těla fotoaparátů Canon působila poněkud příliš plastově. V tomto případě jsou použity opravdu špičkové materiály a to až tak, že je otázkou, zda tyto materiály nejsou již dokonalejší než kovové odlitky. Výhodou moderních plastů je totiž nižší teplotní vodivost a především pružnost při nárazu. Po této stránce lze tedy hodnotit Canon EOS 60D jednoznačně na výbornou.

Další otázkou je ergonomie, provedení a rozmístění ovládacích prvků. V tomto ohledu došlo oproti předchozímu modelu EOS 50D k celé řadě změn, či spíše přímo ke změně celé koncepce. Některá tlačítka se přestěhovala na jiné části fotoaparátu. Například často diskutovaný hlavní vypínač byl přemístěn pod otočný volič expozičních režimů na levé horní části přístroje. V tomto případě si myslím, že se příliš nevyřešilo a k zapnutí či vypnutí fotoaparátu tak vždy potřebujeme obě ruce, což není zrovna nejšťastnější řešení. Další mrzutostí je úplná absence samostatného tlačítka pro vyvážení bílé barvy, což je až překvapivé a osobně si myslím, že takto zásadní funkce by rozhodně měla mít samostatné tlačítko.

Obrázek č.4 - Levá strana fotoaparátu Canon EOS 60D. Obrázek č.5 - Pravá strana fotoaparátu Canon EOS 60D.
Obrázek č.6 - Spodní strana fotoaparátu Canon EOS 60D.

Na ovládání digitálních zrcadlovek od Canonu se mi vždycky nejvíce líbilo ovládací kolečko s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Právě tady ale došlo asi k nejpodstatnější změně. Toto kolečko bylo u EOS 60D sdruženo dohromady s křížovým voličem, který je nyní řešen mezikružím mezi kolečkem a středovým tlačítkem. Když jsem toto řešení viděl poprvé, tak jsem si zcela otevřeně říkal, že tohle se opravdu nepovedlo. Nicméně šlo jen o první dojem a po chvíli fotografování s tímto novým fotoaparátem jsem tomuto novému řašení začal přicházet na chuť. Nakonec jsem musel uznat, že šlo jen o nezvyk, a že je to vlastně skvělý nápad, protože takto má fotograf zásadní ovládací prvky na jednom místě pěkně pod kontrolou. Původní odpor se tak změnil v nadšení, opravdu užitečný novátorský nápad. Možná jen uživatelům se silnějšími prsty bude připadat celý ovladač trošku malý. Nicméně netřeba se toho bát, chce to jen trošku cviku a zvyku.

Obrázek č.7 - Pentagonální hranol hledáčku. Obrázek č.8 - Část mechanických částí těla fotoaparátu.
Obrázek č.9 - Utěsnění těla fotoaparátu před vnikáním vlhkosti a prachu. Obrázek č.10 - LCD displej na těle a v hledáčku fotoaparátu Canon EOS 60D.

Velmi se mi také líbilo nově řešené provedení otočného voliče expozičních režimů na levé horní části fotoaparátu. Dříve se mi u nejednoho fotoaparátu (zejména však u konkurenčních Nikonů) stávalo, že jsem nechtěně otočil tímto voličem, při manipulaci s přístrojem a hlavně při jeho vkládání nebo vytahování z brašny. Nejhorší na tom bylo, že jsem to často zjistil až po zkažené fotografii, čímž také nejednou došlo k propásnutí rozhodujícího a samozřejmě neopakovatelného okamžiku. Canon to nyní vyřešil jednoduchým a přitom dokonale funkčním způsobem – otočný volič doplnil v jeho středu aretačním tlačítkem, takže nechtěné otočení je nyní prakticky nemožné. V jednoduchosti je síla, jen tak dál.

Dalšího podstatného vylepšení se dočkal LCD monitor na zadní straně fotoaparátu. Především je to jeho uchycení na otočném kloubu, které je opravdu skvěle vyřešeno a lze jej tak natočit prakticky do jakékoli polohy. Zajímavá je i možnost “připlácnout“ monitor směrem k fotoaparátu v době, kdy není potřebný a chránit jej tak před poškozením. Samotné provedení LCD monitoru je také velmi dobré, použity jsou kvalitní antireflexní vrstvy a rozlišení již dokonce mírně překročilo 1 milion obrazových bodů. Za zmínku stojí také fakt, že se Canon drží svého skvělého nápadu, poprvé realizovaného u modelu EOS 550D, kde byl změněn poměr stran LCD monitoru na 3:2 (což kopíruje poměr stran fotografií) a nikoli dřívějších a zcela nesmyslných 4:3. Prostě další vychytávka, která potěší – nyní při prohlížení pořízených fotografií konečně využijete celou plochu a hlavně plné rozlišení LCD monitoru.

Za pozornost stojí i hledáček, který je řešen kvalitním skleněným pentagonálním hranolem. Je velký a světlý, bohužel však nezobrazuje 100% fotografované scény, ale jen něco kolem 96%. Vychytávku z dražšího modelu EOS 7D v podobě průhledového displeje na matnici tu však také nenajdete a pokud pro svou práci potřebujete pomocnou mřížku (například na fotografování architektury), tak není možné ji jen zapnout v uživatelském menu, ale musíte si zvlášť dokoupit výměnnou matnici. Hledáček je také samozřejmě vybaven vnitřním stavovým displejem se zelenými segmenty, který zobrazuje vše potřebné, včetně možnosti zobrazení aktuálně nastavené citlivosti ISO.

S ohledem na ovládání by se sice našlo několik drobných nedostatků, ale ty zase vyvažují některá velmi zajímavá novátorská řešení. S ohledem na mechanické provedení nelze tomuto fotoaparátu vytknout opravdu naprosto nic. Celkově lze tedy po této stránce hodnotit Canon EOS 60D na výbornou.

Obrázek č. 11 - Snímací čip s jednotkou čištění od prachu Obrázek č. 12 - Obvyklá testovací noční scéna, vlevo s vyvážením bílé na žárovkové světlo a vpravo n
Obrázek č. 13 - 100% výřezy z jednotlivých testovacích nočních snímků

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    09.11.2010 23:30

    Mohu se zeptat, kdy už konečně budete dávat na závěr plus a mínus jako u kompaktu? A ne ohraný šablonovitý závěr? Nebo Vám to výrobce nedovolí? :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.11.2010 08:16

    Asi nikdy - povazuji to za zkratkovite, protoze vetsina kladu i zaporu je vzdy vice ci mene subjektivni (co jednomu vyhovuje, to druhemu vadi a naopak) a shrnout to do par slov neni nejvhodnejsi reseni. Smysl to ma jen v kontextu souvisloti.

  • Honza Šumák.jpg
    Honza Šumák.jpg
    15.12.2010 17:28

    Dotaz na pana Kupsu: Váš názor na natáčení videa na 60D a 7D? Který model byste zvolil vy? Děkuji.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.12.2010 09:46

    Ja myslim, ze je to celkem jedno, oba pristroje nataci kvalitni video. Spise bych se soustredil na vyber kvalitniho objektivu, vhodneho pro situace, ktere budete chtit filmovat.

  • Lukáš Z Daleka
    Lukáš Z Daleka
    04.04.2011 12:21

    Ahoj,
    musim uvalit kritiku na spatne udelane gumy, ktere se casem odelpuji. Po dvou mesicich se zacala odloupavat pod spousti a casem u vyvodu pro adapter k baterce. Musel jsem odlepit celou gumu, ktera je uz dost vytahana a znovu ji prilepit a trochu zariznout:/ Drasticky, ale bohuzel u meho stroje potrebny zakrok. Jinak co se tyce fotografovani s 60D tak je to parada, parkrat se mi stalo, ze se zivy nahled sekne, potom jsem musel vyndat baterku abych ho resetoval, ale stavalo se to jenom pri teplotach pod 20°C. Co se tyce ostreni, tak rozhodne to neni fotoaparat pro sport, ale to tu uz bylo receno. U tmavsich objektu obcas preostruje a chova se nerozhodne. Baterie je uzasna a vydrzi neskutecne dlouho. Vyklopny displej je bez problemovy...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (35)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram