Blesk Nissin Di866

Blesk je jedna ze základních pomůcek nejen pokročilého fotografa. Vždy si můžete vybrat mezi originálními blesky své značky a blesky druhých výrobců, kteří obvykle slibují plnou kompatibilitu s vaším systémem. Na srovnání jednoho z nich se podívejme.

K čemu blesk?

Pro začínajícího fotoamatéra je blesk především pro focení v šeru, či tmě. Později zjistíte, že je velmi efektní prosvětlovat stíny obličeje a objevíte krásu použití blesku v protisvětle. A později chcete blesknout z jiné strany, než fotíte… Na tyto základní možnosti použití se podívejme detailněji u alternativního blesku Nissin Di866 na fotoaparátu Nikon D90(D70) a srovnáme jej s originálním bleskem Nikon Speedlight SB800.

Hlavní vlastnosti blesku Nissin Di866

Popis blesku www.nissin.cz
  • Směrné číslo 40 (ISO 100/35 mm), 60 ( ISO 100/105 mm)
  • Pomocný reflektor se směrným číslem 12 (ISO 100/105 mm)
  • Motorické zoomování v rozmezí 24–105 mm
  • Vestavěná rozptylná předsádka
  • Vestavěná odrazná karta
  • Pomocné světlo AF
  • Hlava blesku výklopná v úhlu max. 90° směrem nahoru a otočná o 90° směrem doleva a o 180° směrem doprava
  • Barevný displej s automatickou změnou orientace zobrazení
  • Standardní synchronizační konektor a konektor pro připojení externího napájení
  • Kompatibilita se zásobníkem na baterie BM-01
  • Kompatibilita s kabelem SC-01
  • Podpora funkce My TTL (možnost uživatelské kalibrace systému TTL)
  • Dva podřízené bezdrátové zábleskové režimy – SLAVE1 pro digitální jednooké zrcadlovky (s předzáblesky), SLAVE2 pro filmové jednooké zrcadlovky
  • Řídicí bezdrátový režim MASTER
  • Možnost aktualizace firmware

Kompletní charakteristiku naleznete na stránkách dodavatele.

Přídavný blesk, www.nissin.cz

U blesku lze vynutit odpal přídavného blesku, jehož směrné číslo je 12. Na první pohled skvělá věc. Má však svoje ale. Jeho výkon lze bohužel ovlivnit pouze manuálně a nejmenší hodnota je 1/12 maximálního výkonu. Verze pro Canon je na tom lépe. Minimum je 1/64. V praxi je třeba tento přídavný blesk nastavit vždy manuálně, což není pro amatéra zcela jednoduchá věc. V továrním nastavení je vypnutý. Předpokládám však, že některá z aktualizací FW umožní snížit minimální intenzitu záblesku.

Technické postřehy

Mechanicky je blesk velmi dobrý. Na rozdíl od originálních blesků není pozice aretována a stačí za blesk jen „tahat“ a nastavovat potřebnou polohu. Předpokládám, že ani po častém používání se nebude poloha blesku uvolňovat. Osobně tento způsob považuji za příjemnější, než automatickou aretaci originálních blesků. Navíc je podstatně rychlejší a „jednoruční“.

Klasické zajištění blesku v patici šroubováním je v porovnání s rychloupínáním řady SB Nikonu samozřejmě pomalejší.

Používání rozptylky a odrazné destičky je intuitivní a dobře funkční.

Zásobník na baterie , www.nissin.cz

Baterie se vkládají do samostatného zásobníku poměrně obtížně, časem se však přizpůsobíte. Tento systém má však tu výhodu, že výměna zásobníků (nutno dokoupit) je pak podstatně rychlejší, než výměna jednotlivých baterií u blesku Nikon.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jozef035
    Jozef035
    16.02.2011 14:00

    To je samozrejme s tým FW hlúposť. A ostatné v podstate tiež. FW nový bol vydaný, sám som ho inštaloval. Prináša hlavne podporu pre nové modely fotoaparátov a naposledy bol odstránený aj nejaký bug. Ale zníženie výkonu pomocného blesku žiaľbohu nie. Tiež si myslím, že z komerčných dôvodov to bude riešiť až nový model. Aj keď je to nezmysel. Pred kúpou som čítal všelijaké diskusie a všade k nemu mali výhrady iba ľudia čo ho nikdy nevyskúšali. To je taký folklór. Bežný amatér na žiadne problémy nenarazí. To neodpálenie blesku sa niekedy stane aj mne. Myslel som že to je problém Nissinu, som rád že to robí aj Nikon :-) Ja som myslel že problém je v tom, že blesk dovolí fotoaparátu fotiť aj keď nie je ešte dobitý. Mne sa to stane iba keď fotím sériu snímkov v rýchlom slede za sebou. Ale nie vždy, iba raz za čas. Čo sa týka CLS, tak funguje absolútne spoľahlivo. Problém je v manuálnom režime v skupine C ak sa nemýlim. Ak sa pamätám, tak v skupine B odpaľuje a v skupine C na manuál nie. Takže vec ktorú máloktorý amatér využije. Raz na to niekto prišiel a zabudol napísať kedy sa to deje a odvtedy to na všetkých aj zahraničných fórach opakujú ako svätú pravdu že nefunguje CLS. Po poslednej aktualizácii čo som robil niekedy 9/2010 to neodstránili. Teraz neviem či je nejaká novšia.
    Ja som sa rozhodoval medzi Metzom 58, SB900 a Nissinom. Nikon bol o 100% drahší a podľa žiadnej recenzie neposkytoval pre amatéra žiadnu veľkú výhodu. Metz má údajne nejaké obmedzenie s HSS, ale pre amatéra asi tiež nič podstatné. Osobne som s Nissinom spokojný.

  • Raduto Komarotti
    Raduto Komarotti
    16.02.2011 17:05

    To Jozef035

    Tak to se tedy omlouvam. Z meho prispevku bylo doufam jasne, ze jsem ho nezkousel, ale jen o nem cetl. To, co pises je pro me nova a velmi pozitivni informace.
    V kazdem pripade me ale mrzi intezita pomocneho blesku. Pro me (a myslim, ze i spoustu dalsich uzivatelu) je temer nepouzitelny. A co se tyce FW ... to, o cem jsem psal je informace, kterou mi podal cesky zastupce firmy.
    Timto se tedy omlouvam. A pokud by jsi mel cas, napis nejake postrehy z praxe.

    Diky R.

  • Jozef035
    Jozef035
    16.02.2011 21:21

    V každej diskusii na celom svete 80% prispievateľov akýkoľvek iný blesk ako originál apriori odmieta. Skús si vážne pozrieť koľko skutočných majiteľov alebo ľudí čo ho malo v ruke sa sťažuje. Nakoniec aj všetky recenzie čo som čítal boli v podobnom duchu ako táto. Nikdy nesklamal a nikto žiadny závažný nedostatok nenašiel. Dokonca ani na Nikonclub.cz ho nezvozili pod čiernu zem. A to sú Nikon pozitív. V originál vidaní Digital Camera dopadol tak dobre, že v českom preklade Digitálni Foto museli recenziu trošku upraviť :-)
    Ja nemôžem porovnávať s iným bleskom, ale som spokojný. Jediný nedostatok je, že pri sériovom snímaní niekedy pri 4 záblesku, niekedy pri 8 nebliskne. Teraz som to skúšal. Ale keď to robí aj SB800, tak som spokojný. Je možno trošku hlučnejší podľa recenzií. Ako hovorím, iný blesk som nemal. Príjemne ma prekvapila výdrž. S 2500 mAh baterkami som na jeden záťah urobil okolo 350 fotiek. Farebný displej je taká marketingová zbytočnosť. Skôr chýba absencia ukazovateľa stavu batéria. Blesk v pätici drží až moc, aretácia ani nie je potrebná. Preto sa treba naučiť odoberať blesk z fotoaparátu.
    Tu som písal nejaké skúsenosti a testy čo som robil:
    http://forum.fotografovani.cz/read.php?51,3142301,page=16
    http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=1003680
    http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=1003660
    http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=1003040
    http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=1003464

  • Jozef035
    Jozef035
    16.02.2011 21:22

    Ten pomocný blesk 1/8 je na blízko fakt silný. Aktualizácia to asi riešiť nebude. Neviem prečo, keď Canon verzia má 1/16. Použiteľný je iba na väčšiu vzdialenosť, na druhej strane Nikon takú možnosť neponúka vôbec. Stále je možnosť fotiť klasicky s odrazkou. Ja rozmýšľam, že ho prelepím bielou páskou. Ináč s touto aj inými recenziami čo som čítal viacmenej súhlasím. Npr. ja nepozorujem horšie ostrenie v tme, do 10m spoľahlivo zaostrím. Lepšie ako so zabudovanou diodou v D90 a je to aj menej rušivé. Ale je možné, že Nikon blesky sú na tom lepšie. Osobne by som ho kúpil znovu.

  • Kajfik
    Kajfik
    01.08.2011 18:22

    Přátelé chtěl bych se Vás zeptat zda něco nevíte o Mark II verzi tohoto blesku. V internetových obchodech se totiž tohle označení občas objevuje. Jedná se opravdu o nějakou vylepšenou verzi nebo je jen chyba v označení. Klasická verze je s cenama níže. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými verzemi?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram