Test digitální zrcadlovky Nikon D7000

Už nějaký čas se šeptalo o tom, že by Nikon mohl brzy představit nový model digitální zrcadlovky střední třídy. Vánoce se pomalu ale jistě blíží, a tak není divu, že tento okamžik nastal právě teď na podzim a světlo světa spatřil nový model Nikon D7000. Vypadá opravdu hodně zajímavě. Více v následujícím článku.

Funkce

Velmi důležitou otázkou je také výbava fotoaparátu funkcemi. Dnešní digitální zrcadlovky umí dříve nepředstavitelné množství funkcí a nastavení, proto dnes nejsou výjimkou návody k použití, které mají řádově stovky stran. Podívejme se však alespoň na to nejpodstatnější a také na novinky, které u Nikonu D7000 najdeme. Asi nejpodstatnějším vylepšením oproti předchozím modelům je zcela nová jednotka automatického zaostřování Multi-CAM 4800DX. Systém obsahuje v této kategorii fotoaparátů nevídaných 39 zaostřovacích bodů, z nichž je 9 zdvojených (křížových). Jednotlivé zaostřovací body jsou velmi dobře rozložené v ploše hledáčku a jejich polohu si můžete prohlédnout na ukázkovém obrázku č.24, kde najdete celkový pohled do hledáčku, včetně stavového displeje, volitelně zobrazitelné pomocné mřížky a také upozornění zobrazující se přímo v obrazovém poli.

Obrázek č. 23 - Nikon D7000 + AF-S DX 35mm f/1,8, čas 1/8000s, clona f/8, ISO 6400

Ostřící systém umožňuje vybírat manuálně jednotlivé zaostřovací body nebo je seskupovat do různých skupin, případně ponechat výběr ostřícího bodu na automatice fotoaparátu. V praktickém nasazení se automatické zaostřování velmi dobře osvědčilo. Bez problémů stíhá zaostřovat i rychle se pohybující objekty a také dobře funguje i za nízké hladiny osvětlení. Autofokus tak lze jednoznačně považovat za silnou stránku Nikonu D7000 a velkou konkurenční výhodu.

Další zajímavou funkcí je možnost natáčení videosekvencí. V případě Nikonu D7000 je možno pořizovat záznam v plném Full HD rozlišení při 24 snímcích za vteřinu. K dispozici jsou ale samozřejmě i nastavení pro záznam v několika nižších rozlišeních. O ozvučení se stará vestavěný monofonní mikrofon s překvapivě slušnou kvalitou záznamu. Pro náročnější uživatele však nechybí konektor pro připojení externího stereofonního mikrofonu. V režimu živého náhledu nebo videa je pak možné využívat několik systémů automatického zaostřování. Jednak je to možnost pevného zaostření a za druhé také funkce kontinuálního zaostřování. Ve druhém menu nastavení je možné definovat, zda se má použít systém detekce obličejů, široké zaostřovací pole, standardní zaostřovací pole a nebo sledování pohyblivého objektu. Možnost průběžného zaostřování pohyblivých objektů se skvěle hodí při akčnějším videu a zatím není mnoho digitálních zrcadlovek, které touto funkcí disponují. Naopak spíše zábavná je detekce obličejů, která ovšem také funguje skvěle a tvář si v obraze skutečně rychle a spolehlivě najde, což indikuje na LCD monitoru rámečkem kolem nalezeného obličeje. Video lze přímo ve fotoaparátu mírně upravit, odstřihnout konce záznamu a také uložit jednotlivý segment jako samostatnou statickou fotografii. Funkce videa tak lze celkově také hodnotit na jedničku.

Hlavní výhodu natáčení videa digitální zrcadlovkou oproti běžným kamerám spatřuji především v možnosti využívat kvalitního snímacího čipu a také v možnosti výměny objektivů, což bežná videokamera neumožňuje. Jako ukázku přikládám jedno zábavné video, které jsem s Nikonem D7000 pořídil na vandru objektivem typu rybí oko (AF Nikkor 10,5mm f/2,8 ED Fisheye) v trampy přeplněném Brdském motoráčku. Toto video berte spíš jen jako vtípek a ukázku toho, co by jste běžnou kamerou hned tak nenatočili, protože právě objektiv rybí oko byl v nacpaném prostoru vlaku k nezaplacení. Také vysoká citlivost čipu se ve večerním vlaku opravdu hodila. Zvuk byl zaznamenán vestavěným mikrofonem.

Video si můžete stáhnout zde.

Další velmi zajímavou funkcí je možnost úprav fotografií přímo v přístroji. To sice není nic nového, ale v případě Nikonu D7000 jsou možnosti opravdu mimořádně obsáhlé. Mnozí uživatelé sice nad touto možností ohrnují nos, ale především začínajícím fotografům může opravdu usnadnit život. Je to totiž opravdu jednoduché a maximálně intuitivní. Vše je navíc nyní v češtině a to včetně kontextové nápovědy, takže to zvládne opravdu každý. Také skvělý LCD monitor s úhlopříčkou 7,5 cm a VGA rozlišením na zadní stěně fotoaparátu je pro základní úpravy dostatečný. Začátečníkům jistě pomůže především možnost zpracování a převodu snímků z formátu RAW, kde lze editovat hned několik parametrů, včetně změny vyvážení bílé, dodatečné korekce expozice a dalších drobností. Zajímavá je také možnost převodu do černobílé, včetně simulace použití filtrů pro klasickou filmovou černobílou fotografii. Vestavěné digitální filtry lze ale použít i pro barevné snímky. V nabídce jsou také korekce zkreslení, narovnání kácejících se linií, simulace miniatury nebo rybího oka a řada dalších více či méně užitečných dodatečných úprav.

Obrázek č. 24 - Pohled do hledáčku, rozložení zaostřovacích bodů

Pro začínající uživatele je také připravena nepřeberná řada scénických kreativních poloautomatických režimů. U každého z nich je pak opět kontextová nápověda, která přesně specifikuje k jakému typu fotografií je režim určen a to včetně ukázkové fotografie.

Z dalších drobností bych už jen alespoň jmenoval některé zajímavosti, jako například detailní informace o nabití a stavu baterie, možnost přidání uživatelského komentáře k fotografii, přiřadit informace o autorství, možnost uložení a zpětného načtení osobního nastavení, příprava pro bezdrátové sítě, jemné ruční doladění automatického zaostřování, virtuální horizont (vodováha), přepínání časových pásem a další a další více či méně užitečné funkce. Celkově bych tedy funkční výbavu také hodnotil na výbornou.

Obrázek č. 25 - Konektory pro připojení externího mikrofonu, GPS jednotky, běžného i HD televizoru a Obrázek č. 26 - objektiv AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 VR

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:17

    jen reaguji na komentář Jindricha Vosmika: stran šumu (viz DIVA) je 550D s D7000 naprosto srovnatelná, dokonce na ISO 800-3200 je 550D lepší (stále ale hovoříme o minimálních rozdílech).
    Obecně řečeno je D7000 pěkná hračka, rozhodně však nic revolučního ani převratného, navíc předražená. Zde si můžete porovnat výstupy z různých DSLR - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    Osobně jsem Nikonům nepřišel na chuť, protože kvalitu vykreslení, barvy atd mají slabší. Porovnal jsem i fotky z D700 ca 550d a za běžného světla má jasně lepší vykreslení i barvy 550D. A to markantně.

  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:30

    zde jsou ke stažení nezávislé srovnávací snímky z D700 a 550D: http://www.ulozto.cz/8800436/d700-vs-55d-7z

  • Daaali
    Daaali
    14.06.2011 22:59

    tomantl:
    pouzivat ten spomenuty web na nejake porovnania je pre mna pase uz par rokov, Vtedy som si vsimol, ze fotografie toho baraciku u dvoch roznych modelov, ktore by sa casovo mali rozlisovat min. rok su identicke,... teda identicke tiene a ani rastlinky nevyrastli ani o chlp. Teraz to uz nenajdem, ale staci si pozriet porovnanie z Canon 5DmarkII a Canon 7D, a bude kazdemu jasne ze ten Canon ma strasnu kresbu, preto ho preboha nekupujte!!!
    Tolko k tym nezavyslim snimkam.
    Nepochybujem, ze Canony fotia dobre.
    Co sa tyka 7000D, ten dynamicky rozsah je skutocne ohromujuci!!!

  • Jiří Stránský
    Jiří Stránský
    01.08.2011 09:27

    Uvažuji o koupi tohoto modelu v setu s objektivem AF-S Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6 VR ještě s bleskem SB-700 a tímto objektivem navíc NIKON NIKKOR 70-300MM F4.5-5.6G IF-ED AF-S VR.
    Mám nyní již asi 8 let Nikon D70 a asi 2 roky jsem aktivně nefotil. U D70 jsem měl také set asi 18-70 a pak další objektiv 70-300 (servomotorové ostření) stříbrný tubus, ale ten myslím byl podstatně horší, než je tento nový. Netuším ale jak velké rozdíly jsou. Prosím o doporučení a radu, zda přikupovat zmiňovaný objektiv.

  • miroslav bula
    miroslav bula
    18.02.2013 13:25

    D@li
    Jestli to není tím, že je to plakát :-D
    aneb - House Poster

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (52)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram