Test digitální zrcadlovky Nikon D7000

Už nějaký čas se šeptalo o tom, že by Nikon mohl brzy představit nový model digitální zrcadlovky střední třídy. Vánoce se pomalu ale jistě blíží, a tak není divu, že tento okamžik nastal právě teď na podzim a světlo světa spatřil nový model Nikon D7000. Vypadá opravdu hodně zajímavě. Více v následujícím článku.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č. 1 - Oficiální firemní snímek aparátu Nikon D7000 Obrázek č. 2 - Pohled na horní část aparátu Nikon D7000

Už teď se v internetových diskuzích množí debaty o tom, jakého modelu je D7000 nástupce, zda je nástupcem D5000 nebo D90. Těžko říct, ale osobně si myslím, že tohle není vůbec podstatné. Mnohem podstatnější je, jaký vlastně Nikon D7000 je a musím říct, že na mě udělal velký dojem.
V první řadě překvapilo mechanické provedení samotného těla, které je z větší části vyrobeno z kovového korpusu, odlitého ze slitin na bázi magnézia, což doposud nebylo u Nikonu v této kategorii fotoaparátů zvykem. Víceméně kovové tělo je navíc vybaveno utěsněním proti vnikání vody a prachu, což je u Nikonu v této kategorii také novinka. Tělo fotoaparátu je nepatrně větší, než třeba model D90, ale rozdíl je opravdu prakticky zanedbatelný. Tradičně má velmi dobře propracovanou ergonomii i ovládání, skvěle se drží i uživatelům s větší rukou a také provedení, rozmístění a popisu ovládacích prvků není moc co vytknout. I když drobné mušky se najdou. Především je to otočný volič expozičních režimů, který je sice velmi dobře proveden, ale z těla docela dost vyčnívá a tak se mi občas stalo, že při vkládání nebo vytahování fotoaparátu z brašny se mi nechtěně “podařilo“ přepnout režim do jiné polohy. Je to celkem nepříjemné, protože si toho člověk většinou všimne až v okamžiku, kdy zkazí první fotku, která ale může být právě tou neopakovatelnou. Tento drobný nešvar trápí Nikony už od dob modelu D70 a přitom by se dal snadno vyřešit jiným provedením tohoto voliče, případně v kombinaci s tužšími přechody jednotlivých stavů.

Další drobnou vadou je nezvyklé provedení přepínače režimů automatického zaostřování. Na přední stěně pod objektivem je obvyklý otočný a tradičně řešený přepínač pro přepínání automatického a ručního zaostřování. Současně však funguje také jako tlačítko, které v kombinaci s kolečkem na zadní stěně přepíná režimy zaostřovaní AF-S, AF-C a AF-A. Je to sice celkem logické a vhodné řešení, nicméně zcela nové a v tomto ohledu chybí na těle fotoaparátu jakákoli popiska. Informaci lze sice snadno najít v návodu k použití, ale bez něj na tento detail hned tak nepřijdete. Poslední drobnou výtkou je ne úplně dostatečná aretace dvířek kryjících sloty pro paměťové karty. Při manipulaci s přístrojem jsem tak občas nechtěně tento prostor zbytečně otevřel. Nicméně tohle už je spíše jen o zvyku a oblíbeném způsobu uchopování přístroje.

Obrázek č. 3 - Levá strana aparátu Nikon D7000 Obrázek č. 4 - Pravá strana aparátu Nikon D7000
Obrázek č. 5 - Zadní stěna aparátu Nikon D7000

Naopak přímo úžasný je hledáček. Je nejen velký (zvětšení x0,94), světlý a jasný, ale také se 100% zobrazením fotografované scény, což v této kategorii přístrojů rozhodně není obvyklé. O kvalitě hledáčku také svědčí použití plnohodnotného pentagonálního hranolu. Při pohledu do hledáčku objevíme také Nikonovskou klasiku v podobě průhledového displeje, jehož hlavní výhodou je možnost zobrazení některých informací přímo na matnici. Jde o případné varování, že v přístroji není vložena paměťová karta a při aktivaci černobílého režimu jsme na tento fakt také upozorněni ikonkou B/W, která se objeví v pravém dolním rohu matnice. Největší výhodou tohoto řešení je však možnost zobrazení pomocné mřížky na matnici a to bez nutnosti její výměny, pouhou aktivací v menu, což jistě ocení zejména fotografové architektury, pro které je sledování linií nutností. Stavový displej v hledáčku je pak proveden klasickými zelenými znaky a ikonkami, přičemž v uživatelském menu je možné si definovat, zda číselná část v pravé části má zobrazovat aktuální citlivost ISO (včetně indikace funkce automatické volby citlivosti ISO) nebo jen zbývající počet snímků, které pobere paměťová karta.

Obrázek č. 6 - Základ kovového korpusu těla fotoaparátu Nikon D7000 Obrázek č. 7 - Pentagonální hranol hledáčku

Novinkou v ovládacích prvcích je pak páčka na zadní stěně fotoaparátu, kterou lze snadno a kdykoli spustit režim živého náhledu a stejně tak rychle jej deaktivovat. Na horní straně této ovládací páčky je pak červené tlačítko, jehož stiskem přístroj zahájí natáčení videosekvence. Je to jednoduché, intuitivní a přitom dokonale funkční. Jinak zůstalo s ohledem na ovládací prvky vše při starém a osvědčeném systému, včetně grafického řešení menu. Tady snad jen stojí za zmínku, že i Nikon D7000 je konečně vybaven kompletní českou lokalizací menu a to včetně textové nápovědy k jednotlivým funkcím, která je ideální především pro ty, kteří s fotografováním teprve začínají a přitom neradi čtou návod k použití.
Až na zmíněné drobné nedostatky, které se však najdou na každém fotoaparátu, lze mechanické provedení, ovládání, menu i ergonomii fotoaparátu Nikon D7000 hodnotit jako vynikající a lze jen doufat, že zmíněné technické vychytávky se brzy stanou i v této třídě fotoaparátů standardem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:17

    jen reaguji na komentář Jindricha Vosmika: stran šumu (viz DIVA) je 550D s D7000 naprosto srovnatelná, dokonce na ISO 800-3200 je 550D lepší (stále ale hovoříme o minimálních rozdílech).
    Obecně řečeno je D7000 pěkná hračka, rozhodně však nic revolučního ani převratného, navíc předražená. Zde si můžete porovnat výstupy z různých DSLR - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    Osobně jsem Nikonům nepřišel na chuť, protože kvalitu vykreslení, barvy atd mají slabší. Porovnal jsem i fotky z D700 ca 550d a za běžného světla má jasně lepší vykreslení i barvy 550D. A to markantně.

  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:30

    zde jsou ke stažení nezávislé srovnávací snímky z D700 a 550D: http://www.ulozto.cz/8800436/d700-vs-55d-7z

  • Daaali
    Daaali
    14.06.2011 22:59

    tomantl:
    pouzivat ten spomenuty web na nejake porovnania je pre mna pase uz par rokov, Vtedy som si vsimol, ze fotografie toho baraciku u dvoch roznych modelov, ktore by sa casovo mali rozlisovat min. rok su identicke,... teda identicke tiene a ani rastlinky nevyrastli ani o chlp. Teraz to uz nenajdem, ale staci si pozriet porovnanie z Canon 5DmarkII a Canon 7D, a bude kazdemu jasne ze ten Canon ma strasnu kresbu, preto ho preboha nekupujte!!!
    Tolko k tym nezavyslim snimkam.
    Nepochybujem, ze Canony fotia dobre.
    Co sa tyka 7000D, ten dynamicky rozsah je skutocne ohromujuci!!!

  • Jiří Stránský
    Jiří Stránský
    01.08.2011 09:27

    Uvažuji o koupi tohoto modelu v setu s objektivem AF-S Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6 VR ještě s bleskem SB-700 a tímto objektivem navíc NIKON NIKKOR 70-300MM F4.5-5.6G IF-ED AF-S VR.
    Mám nyní již asi 8 let Nikon D70 a asi 2 roky jsem aktivně nefotil. U D70 jsem měl také set asi 18-70 a pak další objektiv 70-300 (servomotorové ostření) stříbrný tubus, ale ten myslím byl podstatně horší, než je tento nový. Netuším ale jak velké rozdíly jsou. Prosím o doporučení a radu, zda přikupovat zmiňovaný objektiv.

  • miroslav bula
    miroslav bula
    18.02.2013 13:25

    D@li
    Jestli to není tím, že je to plakát :-D
    aneb - House Poster

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (52)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram