Trendy a novinky společnosti Olympus - rozhovor

Na veletrhu Photokina 2010 byli i významní zástupci mnoha firem. Redakce Fotoaparátu.cz měla možnost rozhovoru se zástupcem společnosti Olympus Europa Holding. Povídali jsme si o právě představených i chystaných novinkách a trendech v digitální fotografii.

Na veletrhu Photokina 2010 byli i významní zástupci mnoha firem. Redakce Fotoaparátu.cz měla možnost rozhovoru s panem Miquel Angel García, na pozici Director Consumer Products Division, Olympus Europa Holding. Povídali jsme si o právě představených i chystaných novinkách a trendech v digitální fotografii.

Miquel Angel García

Před dvěma lety, zde na Photokině, představil Olympus jako první „zrcadlovku bez zrcadla“ s názvem PEN. Mnoho výrobců se dalo tímto směrem a od té doby vytvořilo své vlastní verze zrcadlovek bez zrcadla, ale s APS-C snímačem. Zhoršila se tím nějak vaše pozice?

Když jsme před dvěma lety PEN představili, měli jsme určitou vizi, jak se koncept prosadí. Ukázalo se však, že trh reaguje daleko rychleji, než jsme mysleli, a proto si mnoho našich konkurentů uvědomilo potenciál těchto nových technologií a vydalo se stejným směrem. Nabídli jsme totiž něco rychle rostoucímu segmentu uživatelů. V Japonsku je dnes z prodaných systémových fotoaparátů s výměnnými objektivy více než 40% bez zrcátka. A to znamená velkou změnu. Evropský trh se chová podobně jako japonský, jen s určitým zpožděním. V Evropě je v těchto měsících už více než 10% prodaných systémových fotoaparátů bez zrcátka. Čekáme, že ke konci roku to bude mezi 15–20%. Tento segment trhu velmi roste a dokonce rychleji, než jsme věřili.

Ale zpět k vaší otázce. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že kvalita fotoaparátu nezávisí jen na velikostí snímače, ale na jeho kombinaci s obrazovým procesorem a objektivem. A jsme přesvědčeni, že máme nejlepší kombinaci snímače, procesoru a objektivů, a tak i nejkvalitnější fotoaparát na trhu. Věříme tedy, že míříme správným směrem.

Firma Panasonic uvedla nový 3D objektiv. Budete k PENům také nabízet tento objektiv? Je kompatibilní? Nebo plánujete vlastní verzi tohoto objektivu?

4/3 systém zaručuje kompatibilitu mezi výrobci. Jinak by to nebyl systém. Takže 4/3 objektiv bude vždy použitelný s 4/3 tělem, to je jisté. A Micro 4/3 objektiv s Micro 4/3 fotoaparátem. Momentálně 3D objektiv neplánujeme.

Ukázal jste nám koncept kompaktního fotoaparátu nejvyšší třídy, který by měl konkurovat Canon G12 a Nikon P7000. Můžete nám o něm prozradit více? Jaký bude mít objektiv, jaký snímač, nebo jak se vlastně bude fotoaparát jmenovat?

„Konečnou odpověď na každou z těchto otázek vám můžeme dát až při ohlášení nového fotoaparátu, což bude v prvním kvartále roku 2011. Mnoho je ale vidět z konceptu. Mohli jste vidět HDMI značku a červené tlačítko, což ukazuje na HD video – to vám mohu potvrdit. Také mohu potvrdit 3“ LCD displej. Bude mít objektiv Zuiko, velmi světelný a zoom. Poprvé po dlouhé době tak použijeme objektiv se „značkou kvality“ na kompaktním fotoaparátu. Na maketě jste mohli vidět konektor pro příslušenství stejný jako na fotoaparátech PEN, také některá příslušenství pro PEN, jako elektronický hledáček, budou s fotoaparátem kompatibilní. Design, velikost a vzhled budou rovněž velmi shodné s maketou. Fotoaparát bude mít i vestavěný blesk. Více informací až na začátku příštího roku", říká s úsměvem Miquel.

bezejmenný prototyp Olympus

Na jakou cílovou skupinu je zaměřen tento fotoaparát?

Nový Olympus high-end kompaktní fotoaparát bude hodně provázaný s PENy. Je tu skupina lidí, která běžně používá kompaktní fotoaparát, ale chce vyšší kvalitu a ví, jaké kvality, kreativity a výsledků chce s fotoaparátem dosáhnout. Tito lidé běžně přejdou na DSLR, ale je zde mnoho těch, kteří nechtějí zrcadlovku. Proto jsme vyvinuli PEN. Tento systém přináší kvalitu DSLR se stejným snímačem, se stejnými možnostmi a rozšiřitelností, ale je velmi lehký, kompaktní a zaměřený na to, jak uživateli zjednodušit život. Fotoaparáty jsou snadno ovladatelné. Přesto je i v této skupině část lidí, která nechce měnit objektivy. A chce něco opravu malého. A proto jsme vyvinuli tento kompaktní fotoaparát vyšší třídy.

Druhou skupinou jsou uživatelé zrcadlovek. Chtějí druhý fotoaparát pro každodenní život nebo různé situace, který jim poskytne dobré výsledky díky kvalitní optice.

Plánujete také nějakou inovaci u vašich odolných kompaktních fotoaparátů TOUGH?

Na naší TOUGH technologii jsme velmi hrdí. Myslím, že jsme sami vytvořili tento segment trhu a že v něm je naše technologie nejlepší. Byl jsem svědkem toho, jak tyto fotoaparáty vyvíjíme v Japonsku, a viděl jsem testy odolnosti – máme na ně speciální přístroje – a myslím, že v tomto segmentu vedeme. Vyrábíme fotoaparáty stále odolnější proti nárazu, vodě a teplotám – jak je vidět z vývoje za poslední roky. Ale také zkoumáme všechny možnosti, jak zlepšit uživatelské zkušenosti s těmito fotoaparáty. Chvilku počkejte a uvidíte další vývoj této technologie.

Použili jste nějaké technologie z TOUGH fotoaparátů také u nové zrcadlovky E-5? Viděli jsme, že je možné ji například sprchovat? Jak se vám to povedlo?

Olympus má dlouhou tradici ve výrobě fotoaparátů odolných v různé míře proti povětrnostním vlivům. Původní Mju fotoaparáty, ještě filmové, už byly odolné. Ne že by bylo možné je ponořit do vody, ale při dešti jste mohli s klidem fotoaparát používat. To byl takový základ technologie, kterou jsme použili. E-systém je také odolný proti povětrnostním vlivům. Když jsme vyvíjeli E-5, použili jsme tyto technologie, aby bylo jisté, že E-5 je pravděpodobně nejodolnější DSLR. Je tu určitá podobnost s technologií TOUGH, ale vzhledem ke složitosti konstrukce zrcadlovky a objektivů nemůžeme zaručit odolnost jako u kompaktů – vodotěsnost do 10 metrů, nárazuvzdornost při pádu z metrové výšky a podobně.

Olympus E-5

Máte do budoucna nějaké plány i s řadou fotoaparátů PEN?

Máme spoustu plánů. PEN je středem našeho zájmu. 4/3 systém jsme vyvíjeli dlouhou dobu a máme řadu objektivů. I když samozřejmě nemohu odhalit detaily našich plánů, mohu prozradit, že nové fotoaparáty PEN uvedeme velmi brzy, se zajímavými novinkami.

Děkujeme za rozhovor.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram