OLYMPUS µ-9010 je plně automatický, funkcemi nabitý fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem. Přesto se stále vejde do kapsy.

Úvod

Olympus µ-9010 Olympus µ-9010

U fotoaparátu OLYMPUS µ-9010 vás na první pohled upoutá jeho skladnost při zachování širokého rozsahu zoomu, kvality snímků a jednoduché obsluhy. V balení s fotoaparátem dostaneme:

  • Poutko
  • Návod k použití
  • Karta s celosvětovou zárukou
  • CB-AVC3 (Kabel audio/video)
  • CB-USB6 (USB kabel)
  • OLYMPUS Master 2 (Software na CD-ROM)
  • LI-50B (Nabíjecí lithium-iontový akumulátor)
  • F-2AC (Síťový adaptér)

Konstrukce

Přední strana Zadní strana
Pohled z boku Pohled z boku
Pohled shora Pohled zdola

Tělo – Kovové tělo OLYMPUS µ-9010 je navrženo jako odolný korpus s minimem ovládacích prvků. Upoutá čistým designem se střízlivě volenými ozdobnými prvky. Dobře padne do ruky, nechá se pevně uchopit a až na umístění blesku jsem byl s jeho konstrukcí celkem spokojen. Blesk je umístěn na čelní straně pod spouští a vyhnout se jeho náhodnému zakrytí prstem je obtížné. Ostatní ovládací prvky jsou na místech, kde je očekáváme. Novinkou byl pro mě křížový ovladač s potvrzením OK a otočným prstencem. Nemám tyto multiovladače příliš rád, ale toto provedení lze akceptovat, jako určitý kompromis funkčnosti a úspory místa. Problém nastane při stlačení ovladače nahoru, kde se často podaří zapnout režim playbacku, nebo při stlačení dolů je možné zavadit o tl. MENU. OLYMPUS µ-9010 se zapíná mírně zapuštěným tlačítkem na horní stěně, kde je ještě umístěna pouze spoušť. Na přední stěně má fotoaparát mikrofon a již zmíněný vestavěný blesk. Na zadní straně je 2,7“ LCD displej, sada tří ovládacích tlačítek a multifunkčního křížového voliče s potvrzením OK, ovládání zoomu a spoušt režimu video. Funkce ovládání je zřejmá z fotografií a podrobně je popsána v dobře zpracovaném uživatelském manuálu. Sdružený konektor pro externí napájení, USB a AV připojení je na pravé straně pod krytem z plastu. Na spodní stěně je kromě stativového závitu prostor pro Li-Ion baterii a jednu xD kartu. Paměťovou kartu k provozu bezprostředně nepotřebujeme, protože µ-9010 má 2 GB vnitřní paměti.

Ovládání Konektory

Rozměry těla OLYMPUS µ-9010 jsou 94,0×57,6×31,1 mm a hmotnost je 171g.

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle je 1/2,33“ (6,9 cm) CCD senzor s 14 Mpx. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600. Po zpracování procesorem TruePic III s možností kompenzace stínů je obraz na xD kartu ukládán pouze ve formátu JPEG. Video je ukládáno ve formátu MPEG4, zvuk ve formátu AAC.

Zaostřování – Systém TTL iESP auto fokus s rozeznáním kontrastu, detekce tváře s rozeznáním až 16 tváří na snímku. Na Makro zaostřuje od 1 cm. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

LCD displej – LCD displej je pevný 2,7” (6,9 cm), TFT, 230 000 pixelů. Na displeji se zesíleným podsvícením je možné zvolit síť pomocných rámečků i histogram. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný v +/-2 krocích.

Vestavěný blesk – Směrné číslo je menší než 5 a je pevně umístěný v těle fotoaparátu. Spolupracuje s funkcí detekce tváře (Face Detection) FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí. Blesk má velmi malý výkon a jeho umístění u spouště není moc šťastné, jak jsem popsal výše.

Objektiv – V µ-9010 je použit 10× zoom 5 – 50 mm (ekvivalent 35mm filmu: 28–280 mm) se světelností f/3,2 – f/5,9. Optika je dobrá, jen na širokém konci se objevuje středně velké soudkovité zkreslení. Kresba na makro i při běžných scénách je, s ohledem na určení fotoaparátu, docela slušná. 14 MPx čip využije kvalit tohoto objektivu až na samou jejho hranici.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram