Další známé technologie se dostávají do kompaktních fotoaparátů. Samsung ST1000 disponuje WiFi i bluetooth rozhraním. Dotykové ovládání a přítomnost GPS modulu jej staví mezi nejvybavenější kompaktní přístroje.

Samsung ST1000 – hlavní charakteristika

Samsung ST1000

Samsung ST1000 je kompaktní fotoaparát s mechanickou stabilizací, který nabízí plně automatické snímání a mezi jehož hlavní přednosti patří především záznam GPS souřadnic ke snímku, způsob sdílení snímků a bezdrátové připojení dalších zařízení.

Horní strana Horní strana

Základní parametry aparátu Samsung ST1000

Základní režimy Scéna
Velikost čipu (ten je pravděpodobně stabilizovaný) 1/2,33” (CCD) / 12 Mpx (efektivně)
Duální stabilizace Optická stabilizace kombinovaná s elektronickou
Funkce při snímání Režimy: Smart Auto (automaticky vybere Portrét, Noční portrét, Portrét v protisvětle, Protisvětlo, Krajina, Bílá, Pohyb, Stativ, Noční, Makro, Makro Text, Modrá obloha, Západ slunce, Přírodní zelená, Portrét v přírodě, Makro s barvami), Auto, Program, DUAL IS, Video, Scéna (Noc, Portrét, Děti, Krajina, Text, Detail, Západ Slunce, Svítání, Protisvětlo, Ohňostroj, Pláž&sníh, Snímek podle vzoru, Snímek s retuší)
Objektiv 6,3 – 31,5 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 – 175 mm)
Základní clonové číslo f/3,6(W) – f/4,8(T)
Závěrka 16–1/2000 s (podle zvoleného režimu).
Ostření TTL automatické ostření (Vícebodové ostření, Ostření na střed, AF s rozpoznáním tváře, AF s vyhledáním tváře, Inteligentní dotykový AF (sleduje zadaný bod), Snímání jedním dotykem (bez spouště)
Interní paměť cca 100MB
Paměťové karty micro SD
Hmotnost (celková) / rozměry cca 170 g / 99,8×60,8×18,9 mm
„Co jde vzuchem“ GPS, WiFi, DLNA, Bluetooth
Zajímavost Lze použít jako diktafon
Režimy

Kompletní specifikaci najdete zde.

GPS, WiFi, Bluetooth

Nastavení GPS

GPS slouží jedinému cíli – zaznamená souřadnice místa, kde fotografie vznikla. První start trvá až minuty. Další maximálně desítky vteřin. Na zapnutí přístroje a okamžitou expozici včetně GPS souřadnic ale zapomeňte. Kvalita příjmu je lepší než u legendárního „Trávníčkova“ Legendu a mírně horší než u Garmina Nüvi 200 a podstatně horší než u Oregona 550. Na displeji ST1000 ukazuje pouze název místa, kde stojíte (nejbližší obec), což je škoda, protože existuje řada lidí, kteří by jistě ocenili znalost souřadnic. Samotná přesnost určení polohy je cca 10 – 30m. Větší odchylku jem nezaznamenal.

Dodávaný SW Intelli Studio, který je přímo v paměti přístroje a spouští se automaticky po připojení ST1000, umí mj. ukázat na mapě místa pořízení snímků. Většina snímků v testu GPS souřadnice obsahuje.

Zobrazení na mapě v Intelli Studio Zobrazení na mapě v Intelli Studio

WiFi funguje poměrně intuitivně. Rozhodně všude tam, kde pro připojení není třeba zadávat žádné údaje. Odeslat lze snímky na pevně definované sítě typu Facebook (video přímo na YouTube). Data můžete zaslat na libovolnou e-mailovou adresu. Vždy však odejde nejvýše 2Mpx fotografie. Originál ve vyšším rozlišení odeslat bohužel nelze. V každém případě se lze v případě znalostí hesel připojit i na zabezpečené sítě.

Nastavení bezdrátové komunikace Nastavení bezdrátovývh připojení

Bluetooth varianta připojení pro např. zaslání snímků na telefon. Prakticky se v takovém případě přenese snímek v minimálním rozlišení o velikosti cca 50kB.

Odesílat lze i fotografie mezi dvěma fotoaparáty, což však nebude vzhledem k vybavenosti ostatních modelů příliš často používaná funkce. Nicméně v tomto režimu lze odeslat snímky i v originálním rozlišení.

Tělo a ovládání aparátu

Protože má ST1000 dotykový displej najdete pouze základní ovládací prvky – tlačítko vypnutí, spoušť, ovladač zoomu, tlačítko pro spuštění prohlížení (Play). S výjimkou Play jsou všechny na horní straně. Osobně mi při focení trochu vadila vzájemná poloha spouště a zoomu. Ovládání pomocí dotykového displeje vypadá výborně, nicméně jsou ikony, jejichž stisk potřebuje nácvik. Např. nastavení bezdrátové sítě. Nicméně základní možnosti nastavení, které mají ikony relativně veliké (nebo k aktivaci slouží celý řádek) lze ovládat výborně. Pracovat lze pouze prsty, menší prostředky (tužka) selhávaly. V rukavicích se mi také nedařilo.

Ovládání pohybem

Aparát má jednu zvláštnost. Pouhým tisknutím palcem na příslušném místě a pohybem aparátu můžete při focení přepínat režimy Video, Smart Auto a Program.
Při volbě (čehokoliv) aparát popisuje, co právě volíte. Stačí přidržet prst na ikonce.

CCD, LCD

CCD má rozměr 1/2,33" a počet efektivních pixelů je 12 milionů (4000×3000 bodů). Stabilizovaný je u tohoto aparátu právě čip a mechanická stabilizace je doplněna i o elektronickou stabilizaci. LCD o úhlopříčce o velikosti 3,5" má rozlišení cca přes 1,1 Mpx a je to na něm opravdu znát. Dotyková technologie pochází od Samsungu.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 5× optickým zoomem Nejkratší ohnisko je 35mm, což je v současnosti hodně. Rozsah končí na 175mm. Světelnost objektivu (a tím kvalita ostření) je standardní. Ostření v režimu makro je možné od cca 5 cm.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

A jsme u nejslabší vlastnosti ST1000. Při stále zapnutém GPS jsem nafotil na jedno nabití cca 80 snímků. V jiném režimu jsem však nefotil, neboť podpora geotaggingu je pro mě zásadní. Výrobce uvádí životnost až 260 snímků, nebo nahrávání 100 minut videa.Veškeré provozní časy jsou standardní, ST1000 není „žádný slimák“.

Blesk

Jeho dosah je při ISO Auto od 0,2m do 3,3m (W) resp. 0,5m-2,4m (T).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Mráz
    Petr Mráz
    03.03.2010 13:58

    Docela pecka tenhle fotak, ale neplanuje nekdy v blizke dobe udelat recenzi na novy Canon EOS 550D? Dekuji.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    03.03.2010 14:34

    Plánujeme, asi tak do měsíce by tu měl test Canon EOS 550D vyjít.

  • Petr Mráz
    Petr Mráz
    06.03.2010 17:06

    Super, dik az odpoved. Jenom bych Vas chtel pozadat, zda byste se vic nezamerili i na video u Canonu 550D, protoze prave video je jednou z veci proc si tenhle fotak poridit. Mam na mysli delsi ukazku, kterou treba muzete ulozit na uloz.to nebo nahrat na youtube (na youtube je plno videii, ale kdo vi jaka je jejich relevantnost. nebo jinam, aby Vam nezabirala misto na Vasem serveru, pak zminit jak je to s rychlosti ostreni u videa atp. Mockrat dekuji. Budu se tesit na recenzi.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram