Canon PowerShot G11

Snad konečně končí honba za megapixely a začíná honba za kvalitou. Další z "G-čkové" řady Canonů - Canon PowerShot G11 - má totiž nižší rozlišení, než jeho předchůdce.

Canon PowerShot G11

Základní charakteristika

Po modelu Canon G10 je zde nástupce Canon PowerShot G11.Čím se liší? V čem je stejný? V čem lepší? V čem naopak horší? Na tyto otázky se pokusíme najít odpovědi.

Fotoaparát o rozměrech 112,1×76,2×48,3 mm (takže je mírně větší než G10) a hmotnosti cca 400 g (včetně příslušenství) není žádný drobeček. Je to opět kus solidního „železa“, které se velmi dobře drží. Uvedu zde pouze základní parametry, které jsou buď zajímavé, nebo něčím vybočují ze současného standardu. Celou technickou specifikaci najdete na stránkách firmy Canon.

Základní porovnání s G10

G11 má nižší rozlišení čipu. Stejné rozlišení LCD, při menší velikosti – 2,7". , Opět najdeme funkci detekce obličeje v režimu samospouště, rozsah zoomu od 28mm do 140mm, stejné zpracování obrazu Digic 4. Je vyšší dosah blesku, chybí možnost nahrát zvukovou poznámku. Prakticky tedy kromě LCD a rozlišení čipu nenajdeme podstatný rozdíl.

Horní strana

Vzhled, tělo
ISO manuálně nastavitelné otočným voličem
stabilizovaný optický zoom 28 –140mm (5×), f/2,8 – f/4,5
sáňky na externí blesk
průhledový hledáček včetně dioptrické korekce
multifunkční otočný volič na zadní stěně je velmi intuitivní
LCD 2,7", 460k pixelů, je opět výborný, obraz je subjektivně velmi dobrý, bohužel opět jej nejde vyklopit rovnoběžně se zadní stěnou aparátu
na objektiv lze pomocí redukce (přes bajonet) připojit rozsáhlé příslušenství

Pokud si zvyknete na jistou „hranatost“ fotoaparátu, pak ovládání si jistě oblíbíte – vše podstatné má svůj otočný volič, nebo „čudlík“, případně si dodefinujete chování programovatelného tlačítka.

Konektory Levá strana
Umístění baterie a SD karty Zadní strana

Funkce a specifikace

Rozlišení čipu 10 Mpx, velikost čipu 1/1,7"
makrorežim od 1cm
rozsah závěrky 15s – 1/4000s
zabudovaný ND filtr
funkce i-Contrast – hodí se pro focení scén s velkým kontrastem, který bude minimalizován
synchronizace blesku na 2.lamely
ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (dostupná přímo na voliči a v plném rozlišení čipu, což G10 neměl)
nahrávat lze video 640×480, 320×240/30fps do zaplnění karty, nebo max. jedna hodina záznamu)
plně počeštěné ovládání (standard pro Canon)

Pokud si dáte na stránkách Canon porovnat G10 s G11, asi se neubráníte dojmu, že je G11 mírně „osekaný“ nebo stejný, protože lepší parametry má snad jen v dosahu blesku. Osobně považuji za podstatné, že nechybí žádná fotograficky podstatná funkce a že zmenšení rozlišení čipu přinese jen výhody např. ve snížení šumu. Chybět může snad jen možnost připojení zvukové poznámky ke snímku (G10 ji měl).

Max. možnost vyklopení LCD
Zobrazení za tmy

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.01.2010 16:20

    Charakterizovat RAW nemá moc smysl. Výsledek je takový, jak jej zpracujeme.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.01.2010 16:27

    Nedoklep jsem opravil. Děkuji za upozornění.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    29.01.2010 17:05

    Já ten RAW možná přece jen lehce okomentuju... Z hlediska šumu je výhoda, že odpadají jakékoli JPG artefakty, šum je takový "ostřejší" a tak se dá lépe odstranit nebo obecně "ladit" - na těch ukázkách v článku mi přijde, že na těch malých ISO to spíš než šum jsou dopady JPG.
    Na druhé straně ale u RAW nečekejte takový přínos jako u DSLR hlediska napravování expozice, dynamického rozsahu atd., to čip prostě neposkytne. Proto bych i řekl, že je rozdíl mezi JPG a RAW u těchto kompaktů spíše o něco menší než u DSLR - možných variant je přece jen méně. Nicméně je to i tak výborná možnost a vřele doporučuji do RAW fotit.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    29.01.2010 17:09

    Doplním - třeba u http://www.fotoaparat.cz/images/0323/032306_full.jpg ten šum v obloze není skutečný šum ani náhodou - to je právě typické chování JPG komprese na víceméne jednobarevné ploše. On tam třeba nějaký náznak šumu je, ale JPG ho poměrně "posílí" - tohle je příklad, kde by asi RAW a konverze do TIFF (nebo práce přímo v RAW u Lightroom) poněkud pomohla.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.01.2010 20:55

    V úvodu snímků jsem napsal, že velikost souborů je cca poloviční oproti G10, čistě "přes Mpx" by měla být nižší o třetinu. Vyšší kompresi bez "podstatného" dopadu zmiňuji též. Výraz "podstatný" je čistě moje subjektivní hodnocení. Nemyslím, že majitel bude tisknout především A3 snímky. S tím RAWem lze v takovém případě pouze souhlasit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram