Himaláje: trek pod střechu světa

Trek do nepálského základního tábora Mount Everestu je jedním z celosvětově nejoblíbenějších. Spatřit na vlastní oči nejvyšší horu planety a další himalájské štíty se každý rok vydají desítky tisíc turistů.

Trek do nepálského základního tábora Mount Everestu (8850 m n. m.) je jedním z celosvětově nejoblíbenějších. Spatřit na vlastní oči nejvyšší horu planety a další himalájské štíty se každý rok vydají desítky tisíc turistů.

V hlavním městě Nepálu, Kathmandu, pobude každý alespoň několik dní. Kromě nepřeberného množství (zejména padělaného) outdoorového zboží nabízí město spoustu hinduistických a buddhistických památek a velký dojem zanechá rozhodně i pouhá procházka po uličkách spojená se sledováním místního života. Ten nabízí milovníkům dokumentu a portrétů v barvě i černobílé dostatek možností, jak se vyřádit. Dnešní Kathmandu již spolklo stará královská města Patan či Bhaktapur, která také rozhodně stojí za návštěvu.

řeznictví v Kathmandu Kathmandu
Durbar square, Kathmandu hinduistický pohřeb, Pashupati Nath, Kathmandu
Boudhanath stúpa, Kathmandu Bhaktapur, Kathmandu
Durbar square, Patan, Kathmandu

Do Lukly, výchozího místa treku, jsme letěli vnitrostátním letem. V malém letadýlku jsme strávili asi půl hodiny, během které jsme pozorovali pestrou zemědělskou krajinu okolo Kathmandu i v himalájském podhůří. Vlastní hory nám ale zůstaly skryty za hradbou mraků. Po přistání v Lukle, která leží těsně pod hranicí 3000 m n. m., jsme se druhý den vydali na cestu.

přistávací dráha není moc dlouhlá, Lukla Yeti letadlo, Kathmandu

První etapa vede nejprve údolím podél řeky, střídavě stoupá a klesá na jednotlivé říční terasy. Skoro celá je dlážděná kameny a obklopená vesnicemi, plnými restaurantů a lodží – jakýchsi turistických ubytoven. Již zde si člověk uvědomí, jak masová turistika Himaláje změnila. Ve vesnicích je jen minimum starých kamenných domů, naprosto převažují moderní stavby s jasně barevnou plechovou střechou. Turistů do národního parku Sagarmatha zavítalo loni 80 tisíc. Takový příliv se projevuje i na vzrůstu cen jídla, které se od loňska zvedly o 100 %. I tak se naše denní výdaje za jídlo a nocleh pohybovaly kolem 200 až 300 Kč, což (zatím) není tak hrozné.

jeden z mostů mezi Luklou a Monjem nepálská políčka u Lukly

První pořádné stoupání přichází před Namche Bazar, do kterého se od řeky točí nekonečné serpentiny. Nutno ale podotknout, že díky relativně malým denním vzdálenostem (obvykle mezi 5 až 10 km) a možnosti stravy a ubytování v lodžích (kdy si tedy člověk nemusí nést jídlo, vařič, stan a další těžké věci) je trek celkem lehký. O to víc překvapí, že skoro všichni turisté jej chodí s podporou nosičů a průvodců.

Namche Bazar mani wall v Khumjungu

Namche leží na soutoku tří řek a zároveň hlavních údolí, v amfiteátru mezi dvěma horami. Z vyhlídky kousek nad vesnicí se otvírá první výhled na Mount Everest, Ama Dablam, Cho Oyu, Lhotse a další velikány. Zde se také ukáže, že přechodový filtr je pro fotografa povinnou výbavou. Kontrast mezi nasvícenými ledovými stěnami a údolími (zvlášť pokud jsou ve stínu) vede k tomu, že bez úpravy expozice a zmiňovaného filtru je na většině fotek „vypálený“ vrch a beznadějně černý spodek. Proto je třeba pečlivě exponovat „na světla“, protože ze zastíněných partií se kresba vytáhnout v pohodě dá.

Everest a Lhotse Lhotse a Ama Dablam

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • jisik
    jisik
    02.02.2010 11:51

    Díky za článek a pěkné fotky. Mám dotaz: Jak je to s elektřinou? Je možné alespoň občas v ubytovnách dobíjet akumulátory do foťáku?

  • JanMiklín.cz
    JanMiklín.cz
    02.02.2010 14:40

    jisik: baterky jdopu nabijet prakticky vsude,jen cim vys,tim draz

  • aT
    aT
    03.02.2010 08:52

    Moc pěkné, hned mrknu i na web, díky:)

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    05.02.2010 21:11

    super

  • Petr Podroužek  PETTYS
    Petr Podroužek PETTYS
    29.08.2010 21:09

    Dobrý, za čtrnáct dní tam odlétám, už se nemůžu dočkat...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram