Nikon Coolpix S1000pj

V digitálních fotoaparátech se neustále objevují nové funkce. Sem tam jsou doplněny i nějakou technickou specialitou. V následujícím testu se podíváme na Nikon Coolpix S1000pj, který má vestavěný projektor.

Dalším kompaktním fotoaparátem na trhu je Nikon Coolpix S1000pj. Jeho specialitou je vestavěný dataprojektor. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Nikon. Případně v anglické verzi manuálu. Český je k dispozici po registraci na stránkách firmy Nikon.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix S1000pj Horní strana

Nikon Coolpix S1000pj je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 5× optickým zoomem, mechanickou stabilizací, s 2,7" LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 36 MB interní paměť. Jde o automatický přístroj bez možnosti poloautomatické či manuální expozice.

Projektor

Se zapnutým projektorem

Nejvíce zaujme zmíněný vestavěný projektor. Jeho svítivost je až 10 lumenů. Praktickou představu si udělejte z dalších snímků. V pravé části je projekční vzdálenost, v horní měřítko a ve středu jsou expoziční údaje, které jsou shodné pro všechny tři snímky. Projektor se zapíná tlačítkem v levé horní části a ostří se „posouvátkem“ uprostřed.

Projekce na bílou stěnu

Tělo a ovládání fotoaparátu

U tohoto druhu (kapesních) fotoaparátů není ergonomie na prvním místě. I proto se S1000pj nedá nic z pohledu mechanického ovládání vytknout. Rozměry S1000pj jsou cca 100×63×23 mm a hmotnost včetně baterie je cca 170 gramů. Menu fotoaparátu má standardní formát – viz. doprovodné snímky – a je dobře přehledné.

LCD, CCD

Zadní strana

2,7" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je velmi dobrá za prakticky všech běžných podmínek. Dobrá je za přímého osvětlení i za šera.
Stabilizovaný čip má rozlišení 12 Mpx a to při velikosti 1/2,33" s maximálním rozlišením 4000×3000 bodů (4:3).

Objektiv a ostření

Objektiv je vlastní výroby s 5× zoomem. Má podprůměrnou světelnost f/3,9 -f/5,8. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 140 mm. Stabilizace je podle firemních materiálů „kombinována opticky a elektronicky“. Z této informace není jasné (a je to celkem jedno), zda je stabilizovaný čip, nebo objektiv.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 3cm. Nejmenší vzdálenost závisí na ohnisku. Zde je opět využita zásadní výhoda Nikonu – pro delší ohniska (do cca 40 mm(ekv.)) je zachována velmi krátká ostřící vzdálenost. U tohoto konkrétního kusu však ostření v makrorežimu fungovalo lépe (přesněji) u nejkratšího ohniska. Aparát za normálních podmínek ostří rychle (až nadprůměrně) a zvládá ostření i za horších podmínek. Celkově mě Nikon u tohoto aparátu velmi překvapil.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Dolní strana

Výdrž závisí především na tom, jak moc si budete „hrát“ s projektorem (viz. dále). Pokud jej nepoužijete vůbec, nasnímáte za běžných podmínek cca 200 snímků, což je zcela standardní hodnota. Pokud použijete aparát pouze jako projektor, počítejte s cca 1h provozem.
Rychlost ostření a expozice je celkově velmi dobrá, rychlost ukládání snímků také. Při běžném používání nedocházelo k jakýmkoliv stavům, které by bránily dalšímu požadovanému použití. Rychlost zobrazení při prohlížení snímků je standardní.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    10.10.2009 18:46

    Určitě zajímavé, ale ach ta cena:-), no japonci jí řešit nebudou:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram