Fotografování krajiny dlouhým teleobjektivem

Dostal jsem dotaz, kde se pisatel ptal na pár tipů, jak fotografovat krajinu dlouhými teleobjektivy. S odpovědí jsem se nečekaně rozepsal, proto jsem téma zpracoval do článečku, třeba to bude užitečné i pro někoho dalšího. Krajinu fotografuji dlouhými skly poměrně často, baví mě to i proto, že mám k dlouhým teleobjektivů blízko.

Zabraňte větru foukat

Největším nepřítelem je ale vítr. Velká plocha teleobjektivu je ideální pro to, aby se do ní vítr opřel. A platí, čím větší objektiv, tím horší. Domnívat se, že čtyřkilovým objektivem na pevném stativu nic nehne, je chybné.  S rozmyslem je vhodné i sundání sluneční clony, plocha, do které se vítr opírá, se sníží.

Doporučuji na větru malý test, podívejte se v režimu zvětšení na displej s Live View. Opravdu si myslíte, že z téhle klepanice může být něco ostré? Řešení pro fotografování na větru jsou dvě: odstínit vítr nebo trpělivě čekat. Ideální je kombinace obojího. Chránit před větrem můžete vlastním tělem, deštníkem nebo změnou polohy snímání (pokud jde tutéž scénu fotografovat ze závětří). Těm trpělivějším pak doporučuji počkat na chvíli, kdy se vítr do techniky opírá méně, nebo dokonce přestane foukat úplně. A stejně jako z jiných důvodů, vyfotit totožnou scénu čtyřikrát, při následném zpracování vyberete tu nejostřejší.

Pokud bude opravdu fučet, mám ještě jeden tip: zvyšte si ISO. Budou vycházet kratší časy a šance, že bude fotografie ostrá, se zvýší. Ze šumu si hlavu nedělejte, právě naopak. Při ISO 400 – 800 bude (při pečlivém zpracování) z kvalitní digitální FF zrcadlovky fotka na papíře pohlednější „živější“ než ten hnusný sterilní digiobraz při ISO 100. Ale to už je o vlastních pocitech a nikomu to nenutím.

Toskánsko

Přesné zaostření, když má být fotografie opravdu ostrá

Dalším nezbytným předpokladem pro to, aby fotografická sestava přenesla všechny detaily z fotografické scény, je přesné zaostření. Stejně jako při jakémkoli jiném fotografování krajiny zapomeňte na automatické ostření (AF). Spoléhat se na to, že fotoaparát zaostří na místo, které pokrývá zvolený ostřicí bod, příliš nelze. Obzvláště v případě, že fotografujete dlouhým teleobjektivem na vzdálenost jednoho kilometru. Ostřit se musí manuálně a u nových digitálních zrcadlovek je pomůcka, která nám to usnadní.

Při fotografování krajiny používám pro ostření a následné exponování režim se zapnutým Live View. Při maximálním zvětšení pak na objektivu ručně ostřím. Pro tento případ doporučuji náhled o +2 EV dočasně prosvětlit, ostření bude lépe vidět. Pak ale nesmíte zapomenout vrátit správné expoziční hodnoty. Je to dokonalá vychytávka, obzvláště pro ty, kteří špatně vidí na dálku.

V neposlední řadě je nutné nezapomenut použít polarizační filtr, i když málokdo jej ke svému teleobjektivu má. Třeba na objektiv Canon 500/4 je to záležitost hodně speciální a drahá (verze drop-in). Díky polarizačnímu filtru se zbavíte modrání dálek a v krajině se zvýrazní barvy. U focení dlouhým sklem je to užitečnější než při focení na široko.

Toskánsko

Kam správně ostřit

O tom kam ostřit by mohl být samostatný článek. Fyzika není můj šálek kávy (udělal jsem ji až napotřetí), proto to přenechám jiným. Osobně ostřím na prvek v krajině, na který se bude divák na výsledné fotografii soustředit jako první, vždy je to dominující motiv, nebo výraznější hrana svahu. Pokud nemá fotografie výraznější element, zaostřete na střed, chybu tím ve většině případů neuděláte.

Když máte zaostřeno, režim Live View nevypínejte, ale exponujte se zdviženým zrcátkem, během fotografování a i po něm zůstane nahoře a nebude zbytečně mlátit. Absolutní nutností je použití drátěné spouště a předsklopení zrcátka (pokud nemáte Live View), ale to je pro fotografa krajiny tak elementární činnost, že nemá smysl to rozebírat.

Toskánsko

Zpracování dat, vyvolání fotografie

Pořád je hodně uživatelů digitálních zrcadlovek, kteří si myslí, že jejich aparát dělá fotografie. Tak to ale není, váš miláček pouze pořídí data a následnou fotografii děláte až vy při zpracování RAWu. Možnosti jsou dvě: buď chcete, aby výsledný snímek zaznamenával shodně realitu, nebo data zpracujete tak, aby fotografie působila podle vašeho záměru.

Při dalekých pohledech teleobjektivem je nejnutnější pečlivé přidání kontrastu. Při snímání na velkou vzdálenost přijdete o kontrast ve fotografii zejména vzdušnou vlhkostí. Pro přidání kontrastu jsou vhodné Křivky. Opakovaným vepsáním otevřeného „S“ se kontrast zvýší pouze tam, kde o to stojíte. Ve světlech a stínech nebude posun tak velký. Přidáním kontrastu se zvýší i intenzita barev, proto není nutné snímek mršit přidáním saturace barev.

Toskánsko

Zbytečná technická kvalita

Na závěr bych chtěl dodat, že tyto řádky jsou od člověka, který je posedlý zvrácenou touhou po technické kvalitě výsledné fotografie na papíře ve velkém formátu. Popsané postupy jsou nutné zejména pro fotografy (= uživatele fotoaparátů, kteří dělají fotografie), člověk který prezentuje obrázky pouze na internetu, se o podobné problémy zajímat nemusí. Řádky vyjadřují pouze můj názor, ne obecnou pravdu. Popsaným postupem fotografuji krajinu poslední dva roky a velmi se mi osvědčil.

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz

Poznámka redakce:
Pro Vaši informaci – s Ondrou Prosickým pořádá náš FotoInstitut.cz kurz Fotografování zvířat v ZOO.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    Autor
    22.09.2009 16:17

    Jozef Doboš:
    I to je alternativa. V praxi s dlouhým sklem, s používáním menších clon a motivem třeba kilometr daleko pro mě ale nevhodná a nepřesná.

    K těm vysokým clonám, souhlasím, i já se jim snažím vyhýbat, právě z popisovaného důvodu.

  • jiri chabr
    jiri chabr
    23.09.2009 00:11

    ad ostreni: na vzdalenost ca 1 km je jiz vse v nekonecnu, na co mam ostrit?
    diky - moritz43

  • CoBra
    CoBra
    23.09.2009 20:04

    vybornej článek, dobrá vychytávka s live view , dik za radu, taky to takhle zkusim, podzim již klepe na dveře,,

  • yamajka 1
    yamajka 1
    02.10.2009 19:57

    Skvělý! Díky moc, jen - jelikož jsem začátečník - nepochopil jsem to opakované "S" v křivkách..? Každopádně opravdu díky, určitě moc užiju.

  • Jiří Benák
    Jiří Benák
    04.11.2009 11:00

    Díky za článek Ondro. Srozumitelně a perfektně napsáno. Zkusím si taky nějakou "tele" krajinku.
    Někdo tady radil ostření na hyperfokál. Ten byl užitečný u jednoduchých objektivů kratších ohnisek tam, kde nebyla možná žádná kontrola zaostření. Dnešní DSLR dovoluje použitím indikátorů zaostření a nebo technikou LiveView prostor dokonale zvládnout podle přání tvůrce snímku. A o tom právě článek je :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram