Absolutní automat s podobou výkonnějších "bratříčků", který přinesla na trh firma Nikon se jmenuje Nikon Coolpix L100. Snímky a postřehy z něj přinášíme v následujícím redakčním testu.

Dalším superzoomem na trhu je Nikon Coolpix L100. Jeho 15× sice zdaleka není největší vůbec, ale v segmentu pouze plně automatických kompaktních aparátů je to hodně. L100 trochu „klame tělem“. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Nikon. Případně v anglické verzi manuálu. Český je k dispozici po registraci na stránkách firmy Nikon.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix L100 Horní strana

Nikon Coolpix L100 je kompaktní 10 Mpx (efektivně) fotoaparát s 15× optickým zoomem, mechanickou stabilizací (čipu), s 3" LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 44 MB interní paměť. Jde o plně automatický přístroj a snad kromě konmmpenzace expozice nelze nastavit nic. Dokonce, což mě překvapilo, ani citlivost.. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 7 000,– Kč (srpen 2009).

Tělo a ovládání fotoaparátu

U takto velkých aparátů nelze ergonomii ovládání prakticky nic vytknout a pokud ano, pak si jistě brzy zvyknete. Rozměry L100 jsou 11×72×78 mm a hmotnost včetně baterie je cca 450 gramů. Menu je přehledné, snad až strohé, vše je podřízeno minimalizaci nároků na uživatele.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

3" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Velmi dobrá je za přímého osvětlení a za šera. Byť je aparát rozměrný, tak hledáček nenajdeme.
Stabilizovaný čip má rozlišení 10 Mpx a to při velikosti 1/2,33" s maximálním rozlišením 3648×2736 (jpg) bodů (4:3).

Objektiv a ostření

Základní kámen tohoto modelu – objektiv – je vlastní výroby 15× Nikkor. Má průměrnou světelnost f/3,5 -f/5,4. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 420 mm. Je složen ze 12 čoček.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 1cm. Nejmenší vzdálenost závisí na ohnisku. Zde je opět využita zásadní výhoda Nikonu – pro delší ohniska (do cca 95 mm(ekv.)) je zachována velmi krátká ostřící vzdálenost. Režim makro tak umožňuje relativně značné možnosti snímání. U tohoto modelu, který je jinak relativně jednoduchý, považuji právě makro za oblast focení, kde se dá dosáhnout i velmi dobrých fotografií, protože se v konečném důsledku dá pracovat s pozadím foceného předmětu.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterií a karty

Výdrž závisí zásadně na použitých AA bateriích. Výrobce uvádí výdrž cca 350 snímků na alkalické a až 900(!) na lithiové baterie.
Ukládání snímků je rychlé, nijak nezdržuje v dalším focení. Rychlost zobrazení při prohlížení snímků je standardní.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    31.08.2009 17:59

    "Jde o plně manuální přístroj a snad kromě konmmpenzace expozice nelze nastavit nic. Dokonce, což mě překvapilo, ani citlivost." -- nemělo tam být spíš "plně automatický"?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    31.08.2009 18:42

    Děkuji za upozornění, samozřejmě, že mělo.

  • andreeeeee
    andreeeeee
    31.08.2009 19:09

    ani zadarmo

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    05.09.2009 12:41

    Další potvrzení, že dnes se vyplatí koupit 2 roky starý kompakt. Sice nebude tak širokoúhlý ale kresba a i ISO budou na daleko lepší úrovni. Jinak u tak velkého foťáku bych manuální funkce a ISO (které jde nastavit i u těch nejlevnějších kompaktů) očekával. Holt se konstruktéři v Japonsku špatně vyspali.

  • martin kleskeň 1
    martin kleskeň 1
    02.12.2009 21:18

    pacil sa mi ako darcek, ale po precitani podrobnosti uz ani nie, aby som si nemohol ani iso a clonu nadstavit... naco tam ma tolko gombikov vsak do stacili 2 - na zapnutie a spust

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram