Posledním modelem digitální zrcadlovky z dílen Nikonu je model Nikon D5000, který se svým označením trošku vymyká z dosavadní trojice modelových řad, jak jsme je dosud znali. V následujícím redakčním testu se na tento fotoaparát podívejme podrobněji.

Obrázek č. 1 - Nikon D5000 Obrázek č. 2 - Pohled na zadní část

Mechanické provedení

Nový Nikon D5000 míří svým zaměřením a cílovou skupinou uživatelů někam mezi amatérskou a střední třídu přístrojů. Na první pohled připomíná stájového kolegu v podobě modelu D40 (D40×), ale opravdu jen na první pohled. Z hlediska mechanické konstrukce má však jednu výraznou odlišnost a to v podobě výklopného a otočného LCD monitoru, který se u značky Nikon objevil úplně poprvé. Monitor je k tělu přichycen netradičně na dolní straně otočným kloubem, díky němuž ho lze nastavit prakticky do jakékoli polohy, od otočení směrem dopředu pro pořizování autoportrétů, až po sklopení diplejem k tělu, pro případy, kdy není využíván a je tak chráněn proti poškození. Toto řešení je skvělé a nelze mu prakticky nic vytknout. Na druhou stranu však bohužel Nikon nepoužil výborný 3“ panel s rozlišením 920.000 obrazových bodů, který známe z vyšších modelů (například D90), ale použil panel menší, s úhlopříčkou 2,7“ a hlavně s nižším rozlišením 270.000 obrazových bodů, což je opravdu škoda. Ovládací menu zobrazované pouze na tomto monitoru (aparát nemá, jak je v této třídě již zvykem, stavový LCD displej) je velmi přehledné a logické. Umožňuje několik variant designů základního zobrazení a také se samo otáčí při otočení fotoaparátu na výšku. Při nastavování některých hodnot, jako například citlivost ISO nebo vyvážení bílé, ukazuje na malých náhledech ukázkových fotografií i modelové situace využití, což jistě ocení zejména začátečníci. Bohužel však ve fotoaparátech Nikon stále chybí čeština a D5000 není výjimkou, proto se uživatel bude muset spokojit s některým z jiných volitelných jazyků.

Obrázek č. 3 - Horní strana Obrázek č. 4 - Levá strana
Obrázek č. 5 - Pravá strana Obrázek č. 6 - Zadní strana aparátu Nikon D5000 se sklopeným LCD monitorem

Hledáček je řešen jako zrcadlový a zobrazuje přibližně 95% fotografované scény. Nechybí u Nikonu obvyklá vychytávka v podobě řešení matnice jako průhledového displeje s možností zobrazení pomocné mřížky bez nutnosti výměny matnice, pouhou aktivací v menu. Jinak samozřejmě zobrazuje ostřící body a na vnitřním stavovém displeji všechny potřebné údaje a to včetně citlivosti ISO – i když toto zobrazení je nutno aktivovat v uživatelských funkcích na úkor počítadla snímků, které se ještě vejdou na aktuálně vloženou paměťovou kartu. Přímo na matnici se také zobrazuje upozornění na vybitou baterii či varování, že ve fotoaparátu není vložena paměťová karta.

Obrázek č. 7 - Ukázka zobrazení informací Obrázek č. 8 - Ukázka dvojice variant automaticky otočených na výšku
Obrázek č. 9 - Informace v hledáčku

Samotné tělo je provedeno v tradiční v černé barvě a jeho mechanická konstrukce je celoplastová. Použité plasty jsou však kvalitní a dostatečně silné, takže tělo působí robustním a masivním dojmem. Dobře se drží, i když ve větší ruce může působit jako malé. Také koncepce rozmístění ovládacích prvků vychází z osvědčených firemních schémat. Nechybí ani samostatné tlačítko pro aktivaci režimu živého náhledu, bohužel však naopak chybí samostatná tlačítka pro vyvážení bílé nebo pro nastavení citlivosti ISO, což lze však řešit například propracovaným systémem automatického nastavení ISO a vyvážení bílé přiřazením k funkčnímu tlačítku, které ve výchozím nastavení aktivuje samospoušť. Všechny ostatní ovládací prvky jsou logicky rozmístěné, dostatečně velké a dobře označené. Tradiční výhodou Nikonu je také umístění hlavního vypínače přímo na spoušti, což je v nečekaných situacích velmi pohotové. Velmi pozitivní vliv má toto umístění také v situacích, kdy je nutno šetřit energii baterie. Při běžném fotografování, kdy není nutno nic nastavovat se takto dá fotoaparát zapnout, exponovat a vypnout během 2 – 3 vteřin.

Celkově lze provedení těla fotoaparátu i koncepci jeho ovládání hodnotit jako vynikající. Tělo je i malé, lehké a přes platovou konstrukci dostatečně robustní. Ergonomie i ovládání jsou také výborné, snad jen někomu mohou chybět jedno či dvě samostatná tlačítka. Zvláštní pozornost zaslouží otočný LCD monitor, jehož provedení lze hodnotit také jako výborné, i když je velká škoda, že Nikon nepoužil kvalitnější panel, který byl použit například v modelu D90 a v menu také chybějící čeština.

Obrázek č. 10 - Snímací čip Obrázek č. 11 - Základní deska

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.07.2009 21:34

    Kamil: Jde mi jen o to, že když se Ti něco nelíbí na Nikonu, tak si ho prostě nekupuj. Ale nemusíš ho pomlouvat lidem, kterým vyhovuje. A je úplně šumák kolik máš při tom objektivů.

  • Kamil Moravec
    Kamil Moravec
    29.07.2009 11:47

    Víš, možná kdybys měl nikona už od dob filmu, kdy člověka digitalizace nenapadla ani v nejbánějším snu, tak bys mluvil jinak. Taky bys měl dávno za sebou tu dobu, kdy se nesmí o "mé" značce ani zapochybovat.
    Pak bys taky měl nejen lowend se seťákem, který 1) nemá smysl řešit 2) vklidu rychle vyměním za cokoli jiného. Za ty roky bys měl kompletní systém, od levné sigmy bys přešel na nikkory a pak začni řešit problém když chceš 500/4 VR a on je o 2800$ dražší než úplně stejný C 500/4IS. Canon 40D přišel nový na tady 18000kč. To si pak na ovládání rychle zvykneš ;)
    PS: koukni se na rozdíly D300 a 50D, koukni kolik stojí objektivy? Bohužel nikon je oproti canonu předražený se slabým portfoliem v oblasti tele :(

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    29.07.2009 12:48

    Jo vždyť netvrdím opak. Mám D700, k tomu 24-70 F2,8 a jeden levnej 70-300. Moc ty dlouhý ohniska nepotřebuju. Kupuju ještě profi širokáč. V tomhle rozmezí mi Nikon vyhovuje. Pokud bych fotil třeba sport dlouhými ohnisky, netvrdím, že bych to třeba všechno neprodal a nešel do Canonu. Všechno je zákon poptávky a nabídky, pokud se ty předražené objektivy přestanou prodávat, nezbude Nikonu, než je zlevnit. Pokud se ale i tak prodávají, proč by zlevňoval?

  • Kajfik
    Kajfik
    29.07.2009 16:37

    1200ZZR

    jasně, nikdo nemůže Nikonu přikázat co má dělat. Nicméně i já to považuju za zhovadilost.. A je mi tím krajně nesympatický, jinak bych do něj zřřejmě šel. Menší nabídku bych mu odpustil, kdyby ceny ostatních objektivů neměly tak zlodějské cenovky....

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    30.07.2009 10:47

    tak a je to vonku, nikon predstavil D300s, D3000 a spominane dva objektivy

    http://press.nikonusa.com/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (23)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram