Canon opět inovoval v kategorii nejlevnějších digitálních zrcadlovek, a tak tu máme nástupce modelu EOS 450D, kterým je nový EOS 500D. Svému předchůdci se podobá jako vejce vejci, ale přesto je jiný. Jak moc, na to se podíváme v dalším redakčním testu.

Obrázek č. 1, Canon EOS 500D Obrázek č. 2 - Zadní stěna

Mechanické provedení

Jak již bylo řečeno v upoutávce, tak se nový Canon EOS 500D velmi podobá svému předchůdci a to až téměř k nerozeznání. Rozměry i hmotnost jsou prakticky stejné a totéž samozřejmě platí i pro design. Nejviditelnějším rozdílem tak zůstává robustnější provedení otočného voliče na horní straně aparátu, který je navíc nyní kovový a podstatně vyšší, takže je i lépe ovladatelný. Nejpodstatnější změnou na zadní stěně je LCD monitor. Na první pohled je stejný, protože má stejně jako u 450D úhlopříčku 3“, ale jeho rozlišení se zvýšilo z 230.000 na 920.000 obrazových bodů, což je přesně čtyřnásobek a na kvalitě zobrazení pořízených fotografií je to opravdu hodně znát. Osobně to považuji za jedno z nejpodstatnějších vylepšení, protože to značně usnadňuje kontrolu kvality snímků přímo v terénu. LCD monitor je vlastně tím nejlepším, co v současné době můžete na digitální zrcadlovce mít, protože stejné displeje používají i nejdražší profesionální modely. Je také velkou výhodou oproti největšímu konkurentovi ze stáje Nikonu, modelu D5000, který má displej menší (2,7“) a rozlišení jen 230.000 obrazo­vých bodů.

Obrázek č. 3 - Horní pohled Obrázek č. 4 - Pohled na “vnitřnosti“
Obrázek č. 5 - Použité materiály Obrázek č. 6 - Pohled do hledáčku

Jinak zůstalo v mechanickém provedení a ergonomii v podstatě vše při starém a to jak v dobrém, tak i v tom negativním smyslu. Nicméně v tomhle ohledu je to hodně o osobních preferencích, někomu může vyhovovat malý rozměr i hmotnost a právě kvůli těmto aspektům si fotoaparát oblíbí, ale jinému, především fotografům větších tělesných proporcí, to může naopak vadit a aparát připadat spíše jako titěrná hračka. Potěší české menu s tradičně dobře propracovanou strukturou a řazením na jednotlivá témata. Někomu může vadit tradičně ne zcela ideální provedení hlavního vypínače. Ovládání pomocí křížových tlačítek je přehledné a logické a to i s ohledem na rychlé volby nejpoužívanějších funkcí, naopak se zase jistě najdou reptalové, kteří by raději na fotoaparátu viděli ovládání pomocí kolečka, jak jej známe z dražších modelů a které já osobně považuji za téměř geniální. Prakticky stejný zůstal i hledáček, kde proběhla jen malá změna na interním displeji. Ten zobrazuje všechny potřebné údaje, včetně citlivosti ISO a nově i aktivaci funkce priorita zvýraznění tónu. Jako samozřejmost již počítáme fakt, že zůstala dioptrická korekce hledáčku a senzor pro indikaci přiložení k oku, který automaticky vypíná informace na LCD monitoru pro úsporu energie.

Přes některé řečené (a spíše individuální) výhrady lze považovat mechanické provedení, ergonomii a především přehledné české menu za dobré a obvyklé v dané kategorii fotoaparátů. Hodnocení se ale může opravdu výrazně lišit podle konkrétních osobních požadavků toho kterého fotografa.

Obrázek č. 7 - Snímací čip Obrázek č. 8 - Základní deska

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    07.07.2009 21:09

    Grafy DIWA mi přišly už několikrát divné, víc věřím dpreview..

  • paolo_sk
    paolo_sk
    07.07.2009 21:59

    neustale citam nazory, ze viac pixelov na rovnako velkom snimaci musi viac sumiet...pritom ale neberiete do uvahy technologicky pokrok...snad vyvojari vedia co robia...ale ked sme uz pri tom, docela by ma zaujimalo porovnanie sumu medzi 450D a 500D.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    08.07.2009 00:15

    Jenze ten pokrok se tyka obrazovych procesoru(ejhle,Digic s poradovym cislem 4!).Zatimco na CMOSu vesele narustaj jen pixely.

  • Stanislav Vybíral
    Stanislav Vybíral
    08.07.2009 16:19

    Mam 500D 2 měsíce a jsem s ním až na pár drobností spokojen, když jsem ho pořídil měl jeden vadny bod na cmos,ale ten jsem odstranil-full hd video je nepoužitelne při 20 snimcich za vteřinu trha prakticky jakykoli pohyb.... mam ho pravda na foceni ne na video na to jsou kamery.Co se tyče fotek nemam v teto třídě žadne vyhrady.

  • Jiří Vičík
    Jiří Vičík
    01.08.2009 17:06

    Sorry za off-topic komentář, ale u mně tato kategorie aparátů skončila zkušenostma s EOS400D. Každý nový testovaný aparát je DOKONALÝ a BEZCHYBNÝ, produkuje jen minimum šumu a je super ostrý obraz. Každý nástupce je jenom lepší svých předchůdců...
    Osobní zkušenost mi říká, že jsou to jen marketingové nesmysly. Kdysi jsem nedal na radu kolegy Švejka a namísto jím doporučené a vyzkoušené EOS20D jsem koupil 400D, a to vlastně jen kvůli přepracovanému rychlejšímu AF, téměř "žádnému" šumu a otřepávači čipu pro obraz "bez smetí". Blbost, blbost a zase blbost. AF je přepracován tak dokonale, že ze série deseti snímků (pohyblivé) jsou ostré a tím použitelné až dva, ISO 400 a už i mírná podexpozice dává nepoužitelné výsledky, a čip je po celodenním focení, i přes otřepávání po každé výměně ojektivu, jako prase.
    Zkrátka navzdory klamavé marketingové kampani jsou fotoaparáty této kategorie vhodné maximálně pro rodinné foto. Jsem si 100% jistý, že u 500D půjde o to samé.
    Kolega Švejk mě upozorňoval, že tady z FA zná několik lidí, kteří se velice rychle zbavovali svých třistapadesátek, právě kvůli rychlosti a praktické nepoužitelnosti AF při focení pohyblivých objektů. Prostě jsem byl chytřejší a dal jsem na marketingové rady...
    Na závěr si dovolím malé doporučení: pokud to s fotografováním myslíte vážně a pokud vám nejde o HD-video funkci, poohlédněte se raději po lehce starším modelu desítkové řady.

    S přáním dobrého světla
    JV

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram