V následujícím redakčním testu se podíváme na Samsung ES55, který patří mezi nejlevnější zástupce fotoaparátů firmy Samsung. Co od něj můžete čekat? Odpověď jistě najdete.

Hlavní charakteristika ES55

Samsung ES55 je kompaktní fotoaparát s možností digitální stabilizace, 3× zoomem, který nabízí plně automatické snímání, natáčení videa a funkci diktafonu a míří k uživatelům, kteří si chtějí zaznamenat dění kolem sebe.

Samsung ES55 Horní strana

Základní parametry aparátu Samsung ES55

Velikost čipu 1/2,33” (CCD) / 10 Mpx (efektivně)
Režimy snímání Auto, Program, Digitální stabilizace, Scénické režimy (12 režimů), Video
Objektiv 6,3 – 18,9 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 – 105 mm)
Základní clonové číslo f/3,2(W) – f/5,8/(T)
Závěrka 8–1/1500 s (podle režimu).
Hmotnost / rozměry cca 140 g / 90×59×22 mm

Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Tělo a ovládání aparátu

Ovládací prvky Umístění karty a baterie

Tělo vidíte na přiložených snímcích. Rozmístění ovládacích prvků je standardní a dobré. Základní funkce, kterými aparát disponuje jsou dobře dostupné a i nastavení fotoaparátu (Setup) je jednoduché.
Na stránkách výrobce najdete také manuál fotoaparátu (v českém jazyce).

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,33" a počet efektivních pixelů je 10 milionů (3648×2736 bodů). Mechanická stabilizace k dispozici není. Na snímky se podívejte v závěrečné části testu. LCD o úhlopříčce o velikosti 2,5" má dnes již standardní rozlišení 230 tisíc bodů. Jeho čitelnost ve větších úhlech je dobrá.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 3× optickým zoomem Nejkratší ohnisko je dnes již relativně dlouhých 35 mm. Ostření v režimu makro je možné od 10 cm. Aparát ostří dobře a relativně rychle.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Reakce na spoušť je na hranicí rozlišitelnosti člověkem (cca 0,2s), procházení menu má nepatrné zpoždění za stiskem tlačítek, což se v nejlevnější kategorii dá očekávat. Za běžných podmínek vydrží ES55 cca dvě stě snímků.

Blesk

Automatický, Automatický s redukcí jevu červených očí, Vyrovnávací blesk, Pomalá synchronizace, Vypnutý blesk, Redukce jevu červených očí. Jeho dosah v normálním režimu je cca 20cm – 3,75m (W) a cca 50cm – 2m (T).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m.r. akamotto
    m.r. akamotto
    22.08.2009 19:16

    Snad se dočkáme i recenze pokročlejších aparátů, protože o ty jde zdejším uživatelům asi nejvíce. Zajímal by mne napříkad Pentax K7, nebo jakékkoliv solidní sklo. Přeci jen je zajímavé vidět i jiný úhel pohledu, než jen dpreview atd. Ale předem díky za každý článek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram