První dojmy s Olympus Pen E-P1

Před týdnem představil Olympus digitálního zástupce původně kinofilmové řady přístrojů na půlený formát s výměnnými objektivy - Olympus Pen E-P1. Fotoaparát, který na první pohled zaujme retro-designem, navíc "nadupaný" spoustou funkcí, jsme měli možnost pár dní zkoušet. Přinášíme vám první postřehy a dojmy.

Senzor a obrazová kvalita

Fotoaparát je vybaven senzorem HI-Speed Live MOS velikosti Micro 4/3 (17,3×13 mm) s rozlišením 13,1 Mpix. Výrobce zdůrazňuje použití účinného filtru potlačující tzv. aliasing (rušivé efekty při vysokých frekvencích např. plot v dálce). Spekuluje se, že senzor je stejný jako v novém Panasonicu GH1. Přístroj je vybaven procesorem TruePic V a umožňuje snímat až do citlivosti ISO 6400. To je zatím nejvíce v řadě 4/3.

Čtvercový formát, 17mm, 1/1000, f/2,8, ISO 100 Čtvercový formát, 17mm, 1/800, f/7,1, ISO 100

Na první seznámení jsme měli jen poměrně krátkou dobu, proto nechceme dělat velké závěry, co se týče obrazové kvality. Neměli jsme také k dispozici RAW konvertor. První dojmy však byly velmi dobré.

Přístroj vás samozřejmě upozorní na místa bez kresby včetně histogramu po jednotlivých barevných kanálech.

Náhled fotografie s histogramem pro jednotlivé kanály
Noční foto, 15mm, 10sec, f/11, ISO 100 Srovnání citlivosti na nočních fotografiích

Ostření

Fotoaparát umožňuje různé režimy autofokusu včetně volby zaostřovacích bodů. Systém ostření na principu detekce kontrastu je podobný jako u kompaktů, tedy odlišný od systému používaného v zrcadlovkách (phase detection). Autofokus není žádný velký rychlík, pokud jste zvyklí na zrcadlovky, funguje však spolehlivě. Přístroj umožňuje okamžitě manuálně doostřit. Live view dává možnost nazvětšovat si na displeji detail a zkontrolovat zaostření. Toto oceníte například u snímků detailů (close up).

Ukládání dat

Velmi pozitivní překvapení. Olympus poprvé u svého fotoaparátu používá SD kartu. Možná je to začátek postupného konce xD karet, ale my uživatelé určitě nebudeme nostalgicky vzpomínat. Důvodem je rychlost přenosu nutná pro HD video a rovněž cena.

HD video

Fotoaparát je především fotoaparát, ale možnost natočit videoklipy v HD rozlišení samozřejmě vítáme. Fotograf se totiž může rozhodnout vytvořit multimediální prezentaci a klip se pak bude náramně hodit. Je to kompromis a nenahradíte tak videokameru, ale věc zaznamenáte, což je nejdůležitější.

Pár dalších postřehů

Hlavně pro začínající fotografy může být výhoda, že PEN kromě standardních formátů jako 4:3, 3:2, 16:9 umožňuje fotit i do královského čtverce (6:6). Můžete sice později dělat výřezy v některém z grafických editorů, ale to každému nevyhovuje.

Art filtry

Někdo upřednostňuje dodatečné úpravy fotografie na počítači, jiný má rád snímek hotový již ve fotoaparátu. ART filtry, které nový PEN nabízí, vás jistě zaujmou. Jejich volbu „ART“ najdete na otočném kolečku spolu s ostatními režimy jako P, A, S, M, HDvideo, SCN (scénické režimy) a iAuto (plná automatika se „šestým“ smyslem). Příjemný je Pin hole simulující obraz z dírkových kamer, pro který je charakteristická velmi silná vinětace (ztmavení obrazu v rozích). Pin hole také mírně zvýší kontrast a saturaci snímku.

Srovnání uměleckých filtrů
Běžná fotografie Fotografie s použitím uměleckého filtru PIN HOLE

Photo Index

Velmi se nám líbila možnost prohlédnout si v náhledu na displeji velké množství snímků najednou. Uděláte si tak rychle přehled, co je na kartě. Pro podrobné prozkoumání snímku si pak samozřejmě navolíte přes tlačítko INFO třeba režim s histogramy, abyste se rozhodli, zda snímek smazat.

Olympus PEN E-P1 se začne prodávat v červenci v setu s tenkými a lehkými objektivy Zuiko 17mm/f2,8 nebo 14–42mm pancake v cenové relaci pod 20 000 Kč. Podrobný test tohoto zajímavého fotoaparátu přineseme brzy.

Olympus dnes (23.6.) upřesnil cenu a dostupnost: Olympus Pen E-P1 bude dostupný od 1. července 2009. Cena v setu s objektivem 14–42mm nebo 17mm bude 18 990 Kč. Přidavný blesk bude k dostání za 4 990 Kč. Průhledový hledáček do sáňek blesku za 2 990 Kč.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    24.06.2009 07:43

    Mašík - fotoaparát s menším čipem jistě má své technologické limity, ale to neznamená, že pro běžné použití je špatný.
    Fotku s velmi malou hloubkou ostrosti prostě neuděláte.
    Ovšem kvalita na tisku 30x40 cm je velmi dobrá, dokonce i při nastavených vyšších citlivostech. A když se na stůl vedle sebe dají fotoaparáty s větším a menším čipem, rázem uvidíte i nezanedbatelné přednosti malého řešení.
    Na fotoaparátu v upoutávce se mi právě líbí malé rozměry objektivu, zejména když to porovnám se zoomy podobné světelnosti, tam je pak rozdíl opravdu velký.
    Navíc nic nebrání tomu, pořídit si fotoaparátů více typů, a mít tak všechny potřebné varianty najednou.
    PL

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    24.06.2009 14:58

    To Ilja Mašík: Mohu říci, že jsem hodně vysazen na velikost sensoru. Pořád fotím krajinu na střední formát a s DSLR jsem začal až s Canonem 5D. Hlavní výhoda tohoto stroječku je to, že je malý a nenápadný. Zkuste si vytáhnou 5D nebo Pentax 645 třeba ve vagónu v metru v NYC apod.. Tohle dá podstatně lepší kvalitu a kontrolu, než máte s kompaktem. 17mm je 35mm v kinofilmu. Je to krásný lehoučký objektivek pro takovéhle podniky. Tenhle foťáček se pak snadno strčí do bundy, třeba i bez pouzdra.

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    25.06.2009 03:08

    Nádherná hračka... Olympus proslul kdysi krásnými MF aparáty a později zajímavými pokusy o zrcadlovku bez výměnných objektivů - pro film pro i digi. Nyní tento trend otočil a nabízí kompakt s výměnnými skly, myslím, že tato koncepce má budoucnost a doufám, že se uchytí.

  • Mat 2
    Mat 2
    08.09.2009 17:43

    "Olympus konečně po dlouhých letech splatil velký dluh vůči svému tvrdému jádru filmových zrcadlovkářů, kteří vlastnili, či doufám ještě stále vlastní, vynikající objektivy Zuiko, které však nejsou kompatibilní s 4/3 systémem nových digitálních zrcadlovek Olympus"

    co to je za blábol? Vždyť objektivy Zuiko nejsou pochopitelně kompatibilní ani s micro fourd thirds bajonetem ....

  • Mat 2
    Mat 2
    08.09.2009 17:45

    Nicméně jej mám a je to paráda. Konečně něco, co si můýu vzít jen tak na výlet a přitom se vrátit se super fotkama...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram