První dojmy s Olympus Pen E-P1

Před týdnem představil Olympus digitálního zástupce původně kinofilmové řady přístrojů na půlený formát s výměnnými objektivy - Olympus Pen E-P1. Fotoaparát, který na první pohled zaujme retro-designem, navíc "nadupaný" spoustou funkcí, jsme měli možnost pár dní zkoušet. Přinášíme vám první postřehy a dojmy.

„Není to kompakt, není to zrcadlovka, je to PEN.“ To je marketingové heslo pro přístroj, který je opravdu něčím, co vybočuje z proudu neustále nových kompaktů či zrcadlovek. Olympus konečně po dlouhých letech splatil velký dluh vůči svému tvrdému jádru filmových zrcadlovkářů, kteří vlastnili, či doufám ještě stále vlastní, vynikající objektivy Zuiko, které však nejsou kompatibilní s 4/3 systémem nových digitálních zrcadlovek Olympus. Tradice značky, kompaktní a robustní design vycházející z koncepce nadčasové Leica M8, po které bude asi vždy toužit každý fotograf – srdcař a možnost nasadit i objektivy jiných značek (Leica) dávají tomuto přístroji velké šance. Uvnitř fotoaparátu se skrývají nejmodernější technologie digitální doby včetně stabilizace obrazu, automatického čištění čipu a samozřejmě i automatického zaostřování, histogramů, RAW formátu atd. Za cenu pod 20 000 Kč je to ideální nenápadný fotoaparátek pro takzvaný street nebo pro cestovatele. V této ceně je zahrnut i jeden z kvalitních objektivů: Zuiko 17mm/f 2.8 nebo zoomový Zuiko 14–42mm/f 3.5 – 5.6 (ekv. 35mm je ohnisková vzdálenost 28–84mm), který lze zamknout a tím i zmenšit na minimální rozměr (polovinu své délky).

Bílá varianta Pen E-P1 s objektivy 17mm a 14-42mm

Olympus zahrál na retro noty. Kompaktní design zaujal již před padesáti lety. V roce 1959 se stal mezi fotografy, unavenými nošením těžkých fotoaparátů, hitem PEN na půlený formát (polovina kinofilmového políčka). Od roku 1959 až do začátku 80-tých let jich Olympus v rámci různých modelů prodal po světě více než 17 milionů. Nový Olympus PEN E-P1 nyní na tuto starou tradici navazuje její digitální podobou: lehkým a kompaktním aparátem s Micro 4/3 systémem. Vypuštění zrcadla v koncepci fotoaparátu umožňuje podstatně zmenšit vzdálenost mezi zadním členem objektivu a senzorem. Současně je to výhoda pro kvalitu obrazu. Podobný přístroj bez zrcadla nedávno představil Panasonic (G1), který je však v oboru fotografie firmou velmi mladou a nemůže navázat na tradici fotoaparátů a objektivů jako Olympus. Oba výrobci se však dohodli, takže objektivy mezi těmito dvěma přístroji jsou přenosné. K novému PEN E-P1 lze použít s příslušnou redukcí všechny objektivy systému OM i pro 4/3 formát.

Olympus Pen E-P1 Zámek na objektivu 14-42mm

Konstrukce přístroje a ovládání

PEN E-P1 na první pohled zaujme elegantním celokovovým tělem v bílém nebo stříbrném provedení. Váží 335g a s rozměry 120,5×70×35 mm a objektivy typu pancake (v českém překladu palačinka) se snaží být co nejplošší.

Srovnání velikosti Olympus Pen E-P1 a DSLR Olympus E-510 s objektivy 14-42mm

Pro dokonalý retro-vzhled ho můžete „obléci“ do koženého pouzdra v bílé (s nápisem Made in China vespodu) nebo hnědé barvě, které je shodné s jeho kinofilmovým předchůdcem. Stativový závit i bajonet jsou samozřejmě kovové. Pro lepší úchop Olympus nezapomněl ani na příjemný koženkový grip. Na chromované leštěné liště je vypálen nápis „Olympus PEN since 1959“.

Ovládání PENu je výborné a zejména intuitivní. Zvlášť když přihlédneme k faktu, že umožňuje pohotově nastavit vše, co umí digitální zrcadlovka střední třídy, a to při mnohem menších rozměrech. Prakticky vše nastavíte pomocí otáčecího kolečka, které zároveň funguje jako čtyřsměrné šipky, a válečku. Váleček je vroubkovaný a otáčí se ztuha „akorát“, abyste se nepřeklikávali. Kolečko kombinované se šipkami, které mají funkci tlačítek na nastavení citlivosti, AF, vyvážení bílé a samospouště, funguje také na jedničku. Jen pokud máte sušší prsty a musíte proto přitlačit, aby vám kolečko neklouzalo, může se stát, že ho nechtěně stisknete a zvýšíte tak například citlivost.

Ovládací prvky Olympus Pen E-P1 Ovládací prvky Olympus Pen E-P1

Menu je přehledné. Volby pro kvalitu obrazu (JPEG, RAW) a videorežim jsou v menu označeny trojúhelníčkem, jak majitelé aparátů Olympus již znají.

Schovaná volba rozlišení fotografie

Určitě však nesrovnávejte tento přístroj se zrcadlovkou. PEN je hlavně maximálně kompaktní a přitom má velký senzor a výměnné objektivy.

Základní koncepcí přístroje je Life view, kdy na monitoru pozorujete živý obraz přes objektiv. Můžete si ho dokonce válečkem nazvětšovat tak, abyste se přesvědčili o přesnosti zaostření. Pro ty z nás, kteří jsou již maximálně srostlí s hledáčkem, nabízí Olympus v příslušenství jednoduchý průhledový hledáček, který zasunete do sáněk blesku. Odpovídá však pouze objektivu s fixní ohniskovou vzdáleností 17mm/f 2.8 a nemůžete přes něj zkontrolovat zaostření. Pro další objektivy jsou hledáčky zatím slíbené. Displej přístroje je dostatečně velký. Možná by mu slušela ještě o trochu vyšší hustota pixelů, ale není to problém. Jeho jas si můžete nastavovat.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    24.06.2009 07:43

    Mašík - fotoaparát s menším čipem jistě má své technologické limity, ale to neznamená, že pro běžné použití je špatný.
    Fotku s velmi malou hloubkou ostrosti prostě neuděláte.
    Ovšem kvalita na tisku 30x40 cm je velmi dobrá, dokonce i při nastavených vyšších citlivostech. A když se na stůl vedle sebe dají fotoaparáty s větším a menším čipem, rázem uvidíte i nezanedbatelné přednosti malého řešení.
    Na fotoaparátu v upoutávce se mi právě líbí malé rozměry objektivu, zejména když to porovnám se zoomy podobné světelnosti, tam je pak rozdíl opravdu velký.
    Navíc nic nebrání tomu, pořídit si fotoaparátů více typů, a mít tak všechny potřebné varianty najednou.
    PL

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    24.06.2009 14:58

    To Ilja Mašík: Mohu říci, že jsem hodně vysazen na velikost sensoru. Pořád fotím krajinu na střední formát a s DSLR jsem začal až s Canonem 5D. Hlavní výhoda tohoto stroječku je to, že je malý a nenápadný. Zkuste si vytáhnou 5D nebo Pentax 645 třeba ve vagónu v metru v NYC apod.. Tohle dá podstatně lepší kvalitu a kontrolu, než máte s kompaktem. 17mm je 35mm v kinofilmu. Je to krásný lehoučký objektivek pro takovéhle podniky. Tenhle foťáček se pak snadno strčí do bundy, třeba i bez pouzdra.

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    25.06.2009 03:08

    Nádherná hračka... Olympus proslul kdysi krásnými MF aparáty a později zajímavými pokusy o zrcadlovku bez výměnných objektivů - pro film pro i digi. Nyní tento trend otočil a nabízí kompakt s výměnnými skly, myslím, že tato koncepce má budoucnost a doufám, že se uchytí.

  • Mat 2
    Mat 2
    08.09.2009 17:43

    "Olympus konečně po dlouhých letech splatil velký dluh vůči svému tvrdému jádru filmových zrcadlovkářů, kteří vlastnili, či doufám ještě stále vlastní, vynikající objektivy Zuiko, které však nejsou kompatibilní s 4/3 systémem nových digitálních zrcadlovek Olympus"

    co to je za blábol? Vždyť objektivy Zuiko nejsou pochopitelně kompatibilní ani s micro fourd thirds bajonetem ....

  • Mat 2
    Mat 2
    08.09.2009 17:45

    Nicméně jej mám a je to paráda. Konečně něco, co si můýu vzít jen tak na výlet a přitom se vrátit se super fotkama...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram