Canon PowerShot D10

Fotoaparáty, které odolávají vodě ještě zdaleka nejsou standardní. V následujícím testu se podívejme na Canon PowerShot D10, který je zástupcem outdoorových fotoaparátů na našem trhu a prvním firmy Canon.

Hlavní charakteristika D10

Canon PowerShot D10 je kompaktní fotoaparát, který můžete ponořit až do 10 metrové hloubky. Přestože tělo samo odolně nevypadá, tak podle údajů výrobce odolá běžným nárazům (do cca 1,2m), je prachotěsné a pracuje při teplotách do mínus 10°C.

Canon PowerShot D10 Canon PowerShot D10

Jeho hlavní devizou pro velmi kvalitní snímky je zachování klasického výsuvného objektivu, byť se tím dosáhlo tvaru, který vidíte na přiložených snímcích. Je opravdu neobvyklý, ale po několika dnech používání, když si zvyknete, že do kapsy D10 není, se vám jistě začne líbit.

Základní a zajímavé parametry aparátu Canon PowerShot D10

Mechanické vlastnosti voděodolnost (10m), prachotěsnost, nárazuvzdornos­t (1,2m)
Velikost čipu 1/2,3” (CCD) / 12,1 Mpx
Obrazový procesor Procesor DIGIC 4 s technologií iSAPS
Funkce při snímání Detekce obličeje, Detekce obličeje se samospouští (pěkná a příjemná funkce)
Režim Auto s technologiemi detekce scény a detekce pohybu
Funkce při prohlížení Funkce i-Contrast pro automatickou korekci dynamického rozsahu
Korekce červených očí
Stabilizovaný objektiv 6,2 – 18,6 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 – 105 mm)
Základní clonové číslo f/2,7(W) – f/4,9/(T)
Závěrka 15–1/1500 s (Podle režimu).
Ostření AiAF (detekce obličeje – viz. doprovodné foto / 9bodový), 1bodový AF (fixní na střed nebo výběr a sledování obličeje); možnost blokování AF
Hmotnost / rozměry cca 200 g (včetně baterie) / 104 × 67 × 49 mm
Umístění karty a baterie

Kompletní specifikaci najdete na stránkách firmy Canon.

Tělo a ovládání aparátu

Tělo Canonu PowerShot D10 vidíte na přiložených snímcích. Na oválný tvar je třeba si zvyknout, nicméně po čase „sedí v ruce jako ulitý“. Rozmístění ovládacích prvků je velmi dobré. Osobně jsem si nějakou dobu pletl zoomovací tlačítka, která se mi zdají v logicky opačných pozicích. Odezva na stisk je velmi dobrá, tlačítko spouště má delší chod.

Připojení popruhu Připojení popruhu

Zajímavě jsou řešeny úchyty pro popruhy (řemínek). Popruhy jsou volitelnou součástí a nejsou určeny pod vodu. Standardní řemínek připojujte jinam než do rohu ke spoušti, tam opravdu překáží.

S pouzdrem
S volitelnými kryty Volitelné příslušenství

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je 12 milionů. LCD o rozměrech 2,5" má rozlišení 230 tisíc bodů, což je dnes velmi dobrý standard. Jeho čitelnost ve větších úhlech je velmi dobrá.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram