Sony Cyber-shot DSC-W290

Na našem trhu je velké množství kompaktních digitálních fotoaparátů. Každý se snaží něčím odlišit. Mezi takové patří i Sony Cyber-shot DSC-W290. Podívejte se na živé snímky, které jsem během redakčního testu pořídil.

Stručná charakteristika

Sony Cyber-shot DSC-W290 Sony Cyber-shot DSC-W290

Sony Cyber-shot DSC-W290 je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 5× optickým zoomem, optickou stabilizací, s 3" LCD o rozlišení 230 400 bodů (poměr stran 4:3). Má cca 11MB interní paměť (údaj ze stránek výrobce). Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 7500,– korun (květen 2009).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Dolní strana

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Sony, kde můžete stáhnout i návod k použití. Je to elegantní, kovový šperk (pokud lze v současnosti odhadovat materiál) s množstvím automatických funkcí, s optickou stabilizací při kapesních rozměrech těla. Rozměry jsou 98×57×23 mm a hmotnost včetně baterie je přibližně 175 gramů. Z přiložených snímků je rozložení ovládacích prvků jistě dostatečně zřejmé. Plný manuál, či poloautomatické režimy k dispozici nejsou. Ovládat lze však způsob měření expozice, použitou citlivost, korekci expozice či vyvážení bílé. Struktura menu je přehledná.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

3" LCD má rozlišení 230 400 tisíc bodů a poměr stran 4:3. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za všech běžných podmínek.
Čip má rozlišení 12 Mpx (efektivních) při velikosti 1/2,3" s maximálním rozlišením 4000 × 3000 bodů (4:3). Při poměru 16:9 je nejvyšší rozlišení 4000×2248 bodů. Při jiných poměrech než 4:3 jde tedy o ořez uvedených maximálních rozměrů.

Objektiv a ostření

Ohnisková vzdálenost odpovídá 28 mm – 140 mm při světelnosti f/3,3 – f/5,2. Objektiv má optickou stabilizaci. Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je cca 10 cm při nejkratším ohnisku. Proto se aparát na makrosnímky příliš nehodí. Celková rychlost a správnost ostření je velmi dobrá. V přímém protisvětle se můžete setkat s opravdu jen mírnými reflexemi. Přes redukci lze používat filtry, případně jiné příslušenství (46mm závit).

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Vzhledem k tomu, že jsme měli k testu zapůjčený předprodukční kus, tak postřehy z této oblasti v rámci zachování objektivity vynechám. V oblastech úpravy fotografií a jejich zpracování zapůjčený vzorek však žádné abnormality nevykazoval, což považuji za velmi podstatné.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Aparát je expozičně plně automatický.V re­žimu inteligentní automatiky sám odhaduje režim, který zvolí pro expozici. V některých režimech (P) lze nastavit vyvážení bílé či ISO z intervalu 80 – 3200. Měření expozice lze zvolit celoplošné, se zdůrazněným středem a bodové, což je rozhodně výborná možnost. Také máme k dispozici kompenzaci expozice, expoziční bracketing a kompenzaci expozice blesku. Mezi scénickými režimy najdete Soumrak, Portrét za soumraku, Soumrak se stativem, Zadní osvětlení, Portrét se zadním osvětlením, Krajina, Makro, Portrét. Nikoho dnes jistě nepřekvapí ani to, aparát má režim detekce tváře, který, jak je již také standardem, funguje velmi dobře. Navíc však najdeme režim detekce úsměvu u něhož lze zvolit citlivost snímání. Osobně mě tato funkce „dostala“. Ne svou existencí, ale právě výbornou funkčností. Pokud máte malé děti, pak ji jistě oceníte. Se scénami s velkým rozdílem jasů pomůže funkce DRO, která projasní (tři úrovně) tmavé partie V režimu snímání videa je dobré, že si lze vybrat mezi nižší a vyšší kompresí při stejném (HD) rozlišení.

Video

Aparát natáčí video v mp4 formátu. Rozlišení/frek­vence – 1280×720/30(fine-9Mb/s), 1280×720/30(s­tandard-6Mb/s), 640×480/30(3Mb/s).

Prohlížení snímků

Při prohlížení jsou k dispozici nadstandardní funkce (viz. fotografie na konci článku). Při prohlížení snímků tento předprodukční kus projevoval mírné prodlevy při „natažení“ snímku..

Připojení k PC, tiskárně, TV

Sony W290 podporuje běžné standardy pro komunikaci s periferiemi. Při prohlížení jistě použijte HD výstup pokud to váš televizor umožňuje. HD kabel není součástí výrobku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    14.05.2009 10:08

    Zdar, dle mého názoru získaného z přiložených fotek, fotoaparát podává slabé výsledky. Už při ISO 80 je to mazanice způsobená převodem do jpg. Jde to vidět na obrázcích kostela a domu na náměstí. ISO 400 je už značně tragické (taky dům na náměstí). Ikdyž se zdá, že je objektiv dobrý ostrý ke kraje ke kraji, tak se mi zdá prostředek fotek jakýsi neostrý. Viz domy na náměstí. No každopádně dle mého tento foťák pohřbil software který se stará o obraz. Zdar

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    14.05.2009 10:31

    SmiDOS:
    No jo, ono taky dělat 12MPix čipy o rozměru 7,7 x 6,16 mm ... co od toho chceš pak očekávat?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.05.2009 11:08

    W290 podává standardní až nadprůměrné výsledky z běžných 12Mpx fotoaparátů. Bohužel je hledisko rozlišení stále mezi laickou veřejností jedno ze základních kritérií kvality a marketing toho logicky využívá. V některých oblastech zpracování a tedy i výsledného snímku to přínos je, v jiných je minimálně sporný. A tím je právě ostrost fotografie - ALE pozor - pravděpodobně se v tu chvíli díváte na zobrazení 1:1 na svém monitoru. Takovou plachtu asi tisknout nebudete často.... V zásadě je navíc možné při zpracování snímku zapnout vyšší doostřování.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    14.05.2009 15:23

    petrkor:
    No, ale dejme tomu poloviční počet pixelů na stejně velkém čipu by měl příznivý vliv i na použitelnost ISO vyšších než 100. Toto je dnes slabina všech podobných kompaktů.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram