Ixus byl a je u značky Canon synonymem luxusu. Canon Ixus 110 IS pokračuje v této tradici. Jde o fotoaparát vybavený možností natáčet HD video, skvěle vypadá. Více se o něm dozvíte v následujícím redakčním testu.

Tělo a ovládání aparátu

Canon Ixus 110 IS Canon Ixus 110 IS

IXUS 110 IS se ovládá velmi dobře. Výtku bych měl snad jen k přístupu ke konektorům, přesněji ke krytce přes ně. K jejímu „vydloubnutí“ je třeba zručnost. Raději jsem používal čtečku karet. Avšak pro prohlížení přes HDMI rozhraní si budete muset zvyknout na horší přístup ke konektoru. Rozmístění ovládacích prvků je zřejmé z doprovodných obrázků. Pro výběr funguje nejen stisk hlavního voliče „nahoru, dolů“ atp. ale i točení stejným prvkem. To považuji za skvělé. Každý pak ovládá fotoaparát podle své chuti.

Konektory

Kompletní specifikaci najdete na stránkách firmy Canon. V následujících řádcích se zmíníme jen o některých, z našeho pohledu nejzajímavějších, vlastnostech.

Horní strana Dolní strana

CCD, LCD a hledáček

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je 12,0 milionů. Má LCD o rozměrech 2,8" (230 tisíc bodů) a poměru stran 16:9. Obraz na něm je velmi dobrý i pro velké pozorovací úhly. Hledáček bychom na „110ce“ hledali marně.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 28 mm – 112 mm (ekv. 35 mm) a má mechanickou stabilizaci. Ostření je buď jednobodové na střed, či inteligentní AiAF včetně režimu detekce tváře. Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. To platí především právě pro režim detekce tváře, při kterém se některé jiné aparáty na poslední chvíli „rozhodnou“, že obličej „zmizel“. Ixus 110 IS obličeje detekuje, zaostří, sleduje a „udrží“. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením oranžovou diodou. Ostření v makrorežimu je možné od cca 2 cm od objektivu.

Funkce dostupné u aparátu

Z přiložených snímků jsou jistě základní funkce jasné. Jde o zcela automatický fotoaparát s možností volby citlivosti, vyvážení bílé či kompenzace expozice. Jeho silnou stránkou je video (s digitálním zoomem), které snímá v maximálním rozlišení 1280×720 bodů (30 fps). Jeho délka je omezena 30 minutami, nebo velikostí (max. 2GB). Mezi režimy najdeme kromě Auto, Video, P režimu i dalších 17 scénických režimů. Mezi nimi např. ISO3200. V režimu Auto aparát sám velmi dobře automaticky rozeznává scénu a přizpůsobuje expozici (portrét, krajina, makro…). Osobně mi v možnostech aparátu při snímání nic nechybělo. Možnosti při prohlížení popíši dále.

Prohlížení

Přehrávání Menu při přehrávání
Funkce prosvětlení stínů Redukce červených očí

Snímky lze prohlížet ihned po expozici po dobu zvolenou v Menu. Mimo běžných funkcí jsou k dispozici také dvě ještě ne zcela standardní. Prokreslení stínů – i-Contrast (viz. ukázka na konci testu) a redukce červených očí. Fungují a ovládají se velmi dobře.

Příslušenství

K fotoaparátu lze dokoupit ochané pouzdr, případně pouzdro vodotěsné až do 40m (WP-DC32), externí blesk (odpaluje se zableskem interního blesku) a samozřejmě také HDMI kabel.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    06.04.2009 20:52

    Zdar, když je zmiňováno HD video mohlo být aspoň jedno krátké ukázkové v recenzi. Zatím je to nová funkce a tak si myslím, že by její funkčnost zajímala více lidí. Zdar

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    07.04.2009 20:29

    Video se z pár vteřin hodnotí problematicky. Jinak než subjektivně to reálně nejde. Minutové video zabere skoro 200MB. Jeho hodnocení bych tedy zatím nechal specialistům.

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    07.04.2009 20:52

    aj z par vterin se da urobit predstava

  • Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    07.04.2009 22:13

    Petr Kritina:
    Nechci zbytečně prudit, ale zní to trochu jako výmluva. To bych mohl říct, že z těch 20 fotek, které tu jsou si taky neudělám představu jak to fotí. Navíc, když tu není žádná fotka ve vyšších citlivostech (nad 400), což by taky mohlo dost lidí žádat. Pokud je problém ve 200 MB souboru, tak může být třeba 100MB a stále to bude 30 sekund, což není málo. Navíc se často bráníte dělat své závěry o kvalitách fotoaparátů a nechávate to na čtenáři. Tak si myslím, že pokud chcete fotoaparát poctivě orecenzovat měl byste nabídnou maximu co můžete. A ať si z toho potom tedy udělá čtenář (zákazník) představu sám. A k Vaší poznámce o subjektivitě - ono člověk věci přece ani jinak nehodnotí. Když se mu to subjektivně nelíbí, tak to přece nekoupí ani kdyby mu objektivně říkali, že je to to nejlepší.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram