Fotografovani v metru V.I.Lenina, Moskva

Metropoliten V.I.Lenina v Moskvě byl vybudován jako palác sovětské propagandy. V minulosti bylo fotografování vlaků, letišť či mostů přísně zakázáno pod hrozbou vězení. Moskva a Rusko se však hodně změnily. V článku najdete fotografie, tipy a zkušenosti z mého fotografování v roce 2008 s Pentaxem 645 a Canonem EOS 5D. Celou galerii pak na www.FotoAtlas.cz.

Metropoliten V.I.Lenina se začal budovat až za Stalinovy vlády v roce 1931. Lenin se o metro prý pokoušel již v roce 1921. V této době však na tuto stavbu ještě Rusko nemělo patřičné technické a materiální zázemí. Stalin přistoupil ke stavbě velkoryse. Velké podzemní paláce vyzdobené uměním své doby měly sloužit jako úkryt při bombardování. Prvních dvanáct stanic zde vyrostlo za pouhé 4 roky. Sochy Rudoarmějců, rolníků se srpy, Leninové a Marxové jsou pro mnohé z nás exotická minulost. Mě zde jde často mráz po zádech, když si uvědomuji, že v těchto prostorách se v davech pohybovaly i stovky lidí, kteří se najednou z ničeho nic nevinně octli v gulazích a komunistických žalářích. Sochy, které se na ně dívaly, se teď dívají i na nás…

Zoja Kosmoděmyanská, Metro Partyzanskaya, Moskva

„Fašisty pavěsili Zojku.“ Tohle si pamatuji z hodin ruštiny. Teď tady stojím na stanici Partyzanskaya před sochou Zoji Kosmoděmyanské. Kolem proudí dav z metra. Většina určitě vůbec nezná tragický příběh této dívky, která se zároveň stala i nástrojem sovětské propagandy. Na snímek jsem zvolil svůj nejširší objektiv s ohniskem ekv. 20mm, abych zdůraznil sochu jako hlavní motiv. Počkal jsem si na příjezd metra, abych zachytil rozmazaný anonymní dav, který jako pozadí dotváří příběh.

Cestování po Rusku mám rád díky zápletkám s lehce komediálním charakterem. Jako fotograf budím pozornost, hlavně s tou mou velkou „kraksnou“. „Vy profesionalnyj fotograf?“ V Rusku musíte být buď „ specialist“ anebo „predstavítěl“ něčeho. Rusové k nim mají obecně úctu. Hlavně starší generace miluje Čechoslováky, protože jsme prostě jejich mládí. Moskva sice není Rusko, ale i zde když oklepete trochu ruštinu, budete mít s fotkami i spousty zajímavých příběhů.

Na poslední fotografování v Metru jsem vyrazil s Canonem 5D se světelným zoomem 16–35mm f 2.8 L II USM. Pro svůj soubor na PhotographicA­tlas.com jsem potřeboval snímky s lidmi. Rychlá digitální zrcadlovka je ideální přístroj pro tzv. street fotografii. Hlavním důvodem je možnost měnit citlivost ISO a tím kontrolovat časy, které udržíte z ruky.

Pozn.: přibližné pravidlo říká, že udržíte čas od povídající převrácené ohniskové vzdálenosti objektivu. To znamená, že u ohniska 28mm udržíte zhruba 1/30 s, u ohniska 200mm pak pouze 1/200 s. Většina digitálních zrcadlovek má menší senzor než políčko objektivu. Pak bohužel musíte násobit tzv. crop faktorem, který je u APS-C kolem 1.5.

Zajímavým místem pro fotografování je nejenom metro, ale i podchody vedoucí do Metra. V zimě se zde schovávají potulní zpěváci, vyráží se odtud na rande, jsou zde obchody, kde neustále proudí davy.

Podchod metra na Tvěrské, Moskva

V podchodu na Tvěrské položili v roce 2000 bombu čečenští teroristé. Tento hrůzný čin zde připomíná malý pomníček, kterého si však povšimne jen málokdo.

Rande v podchodu metra, Moskva

Canon 5D není rozhodně nenápadný foťáček. Zároveň i moje péřová bunda, určená pouze do Himálaje, nepůsobí zrovna nenápadně. Podle tohoto zjevu jste „amerikáněc“. Tento snímek je ovlivněn osobou fotografa. To je to, co se mi na něm líbí. Dívka znervózněla, když na ní „amerikáněc“ namířil 5D. Širokoúhlý objektiv je ideální pro vyvolání dramatičnosti v reportáži.

Galerie z moskevského metra a další galerie z Moskvy najdete na www.FotoAtlas.cz

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Topi Pigula 1
    Topi Pigula 1
    12.05.2009 10:07

    Mrknul jsem se na servery, kde ještě jsou Andrejovy fotky z moskevského metra (díky za odkazy - super fotky) a chápu to tak, že plošně všechny fotky kryje vodoznakem. Škoda, že na FA taky, neboť přece jen je to rušivé. Kdybychom to takhle dělali v galerii všichni, dost bychom poškodili jak celkové vyznění fotek, tak náštěvnost serveru.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.05.2009 13:30

    To: Michal Souhlasim, ze v Rusku je nyni obdobi, kdy se da fotit skoro vsude. Stativ vsak znervoznuje a ten pribeh z Kremlu je cerstvy. Proto ho uvadim jako spise kuriozitu: ze by nekdo zkoumal prumer objektivu, to se mi ještě nestalo. Nechci sýčkovat, ale tento stav nemusí trvat věčně. Stačí, jakmile někdo upozorni nejakeho predstavitela v mašinérii.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.05.2009 13:42

    To Topi: Musim se priznat, ze jsem použil stejné fotky jako na FotoAtlasu.cz. Tam je v aplikaci možnost, že každý autor se rozhodne, zda fotku bude krýt vodoznakem nebo ne. Já jsem to vykryl z důvodu, že server má anglickou mutaci. Tohle táhne na stránky lidi z celého světa, mimojiné i lidi, kteří hledají fotky. Jeden znamý z Anglie nedávno našel svoje fotky na CDčku v Portugalsku... Každopádně se snažím intenzitu vodoznaku stáhnout. Kompromis.

  • Dušan 6
    Dušan 6
    12.05.2009 19:52

    Podľa mňa je článok plytký a povrchný; a osobitý v uzáveroch autora.

  • Martin Dvořák z Jívové
    Martin Dvořák z Jívové
    20.05.2009 11:53

    Jo, taky jsem tam byl, to už je dávno. Kdoví, kdybych měl tehdá něco lepšího na focení, jestli by mě taky nekonfiskovali :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram