Náhorní Karabach II.

Přinášíme Vám dokončení fotocestopisu z Náhorního Karabachu. Minule jsme navštívili jeho hlavní město Stěpanakert a místní školu. V druhé části se s Josefem Peterkou podíváme do místní nemocnice a okolních vesnic.

Návštěva nemocnice

Stěpanakertská nemocnice pro mne zůstane zážitkem na celý zbytek života. Vzdáleně se dá přirovnat velikostí k pražské nemocnici v Krči. Před samotnou návštěvou a při vstupu do areálu jsem měl velké obavy, co zde budu vůbec dělat, co budu fotit? Nemocné a nemohoucí pacienty? Jaké budou jejich reakce a reakce obsluhujícího personálu?

Sesterna

První překvapení bylo, že nás vůbec do pokojů a přilehlých prostor pustili. A nejen do pokojů, bez problémů jsem fotil v prostorách JIPu, dá-li se to tak vůbec nazvat. Lékaři, sestry i pacienti byli jako všude milí a vstřícní. A my jsme mohli lovit snímky, jen to cvakalo. Překvapen jsem byl zájmem pacientů o nás. Pacienti a jejich příbuzní nás zvali do pokojů, sdělovali nám svoje problémy a strasti. Byli šťastni, když se o ně mohli podělit a k focení nás doslova přemlouvali.

Pacient Sestřičky na JIPu

Po nějaké době nás zastavil na chodbě primář oddělení a pozval nás (asi 5 fotografů, kteří byli v tu dobu pohromadě) do své kanceláře. Ze skříně vytáhl bonboniéru a nezbytné tři lahve alkoholu – vodku, whisky a jednu mě neznámou. Každému nalil podle přání a před přípitkem (jak je známé z většiny ruských a zvláště sovětských filmů) povstal a provedl provolání, proslov, přednášku, nebo něco na ten způsob. Po pár minutách tohoto proslovu bylo možno vyprázdnit obsah sklenek a ty byly zase okamžitě naplněny. Vzhledem k tomu, že nejsem tak úplně zvyklý na dopolední konzumaci alkoholu, zůstal jsem pouze u této sklenky (na rozdíl od některých kolegů). Je zajímavé, že primář se hned po prvním přípitku zeptal na náš radar a na Jana Husa. Bylo vidět, že má přehled, ví co to je Česko a neplete si to Čečenskem. Během neformálního setkání a popíjení se pacienti několikrát snažili vyrušit, ale bez úspěchu. Teprve po hodině s ohledem na narůstající chumel pacientů jsme ukončili toto příjemné a neformální posezení.

Pacientky Saniťák

Na tomto místě ještě musím poznamenat, že lékařská péče o pacienty v této nemocnici byla na velmi dobré úrovni, ovšem vybavení nemocnice bohužel odpovídalo tvrdé realitě – bylo jednoduché, strohé a dost zastaralé. Na fotografiích je vidět opadaná omítka na pokojích pacientů a na chodbách, elektrická instalace je ve špatném stavu, podlahy rozbité, záchody a koupelny jsou na tom podobně. Podíváte-li se na vybavení prostoru, kde si sestry vaří kávu, nepoznáte, zda to je sesterna, nebo kuchyňka – to hovoří za vše.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Renka
    Renka
    17.01.2009 18:30

    A ještě perlička, napadlo by někoho z vás, že onen výše zmiňovaný Ind Sohrab Hura zná Kunderu? Inu, je to tak...
    http://shahidul.wordpress.com/chobi-mela-v-exhibitions/
    (Trochu se musí rolovat dolů....)
    Líbí se mi čím dál víc :-)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    17.01.2009 19:37

    jsem rad, ze se libi....a jiste i z linků vite, ze porad je to stene, co jen skrabe na dvere "proslulych agentur" a zatim to vypada, ze ani kosti mu nedali ohlodat. A to pritom, kdyz ho srovnam s poslednimi pracemi A.Kratochvila na VIIphoto, chce se mi plakat. Ten kluk ho strci do kapsy a nahoru si jeste da pomeranc. Ale opravdu neni sam, takovych talentu "bez PR" jsou tisice. A o to vic se certim, kdyz zemi vyplnuje tenhle balast, kterej dava "tem nasim" ospravedlneni a alibi te jejich prumerne praci. Rika: kdyz ja tu mohu tisknout, tak i vase fotky jsou skvele.

    Neprotestuji, aby se lide ucili. Jenze clanek zde by snad uz preci jen "neco" mohl znamenat. Clanek zde by snad mel mit proboha alespon krapet jinou fazonu, nez ten jeden z rocnikoveho slohu na tema 1.maj a jak jsem ho prozil.

    Na tyhle clanky jsou soukrome blogy a na tyhle fotky je rajce.net. Na druhou stranu, je to trend, kdyz se podivam na Foto Video, je to temihle legracnimi fotkami zavalene jakbysmet. Za par let mozna Agata Hanych vyskoci i z toho vaseho Kundery.

    Pak bude cely svet stastny, konecne bude mit jednotne jogurtove sny.

  • Jefin Mikštejn
    Jefin Mikštejn
    17.01.2009 21:46

    Dovolte dvě poznámky.
    Zaprvé , Radek Burda je hulvát toužící po "umělecké čistotě" tohoto sevru. Škoda že jen slovy a nikoliv počiny.
    Za další, je škoda, že zdejší web již není doménou pro všechny fotografy, tak jak býval dříve. Chce to opravdu žaludek zde cokoliv zveřejnit (testem počínaje a fotkou v galerii konče) neboť Mudrové nikdy nespí.
    P.S. Pro umělce RB - Michelangelo Buonarroti, asi nejznámější z těch podle vás debilů, co vyzdobili Sixtinskou kapli tak jistě činil především z hmotných důvodů, církev byla totiž lukrativním zákazníkem. Jistě by byla ale rád, že jeho díla přežila staletí a že bude zmiňována po téměř půl tisíciletí, zvláště způsobem, jenž jste zvolil.

  • martin rybak 1
    martin rybak 1
    27.01.2009 22:10

    Zajímavá diskuse, bohužel ne o fotkách.

    Radek má pravdu, ty fotky dobré nejsou, pokud je poměřujeme podle kriterií, které by na fotografickém serveru měla být uplatňována. Ale podle toho, co o panu Peterkovi vím, tak to zase tak černobílé není a nejspíš by jsme měli smeknout. Tohle Radek asi neví, jinak by své závěry formuloval (věřím) jinak. Jelikož je JP skoro o deset let starsi nez já, tak mohu s klidem říct, že už se to nespraví - a proč by taky mělo?

    I-Renka ovšem taky pravdu nemá. Její relativismus je pro dnešní postmoderní dobu typický a Radek s ní právem polemizuje. Pochválit je třeba malé děti, pan JP to nemá zapotřebí. Proč by se měl každý pořád hladit po srsti? Když čtu (specielně na amerických fotoserverech) desítky komentářů typu "very nice" ... I když vaše komentáře jsou pěkně formulované, nějak mi z nich vyplývá a překvapuje, že vám nevadí průměrnost výsledků.
    Jen letmo jsem prošel Radkovy fotky zde a je v nich vidět koncept. A také poměrně vysoko nastavená laťka, takže se nedivím, že není spokojený a kritizuje podle ní i ty druhé. A proč ne, fakt si myslíte, že poplácávat po ramenách pomůže?

    Pan Mikštejn se ovšem mýlí skoro ve všem, co napsal, ironie ho nějak míjí...

    PS Neznám ani Radka, ani RENKU, ani pana JP :-)

  • Jefin Mikštejn
    Jefin Mikštejn
    28.01.2009 09:18

    Pane Rybaku, odpusťte malichernému, ale v čem se mýlím? A kde jsem se minul s onou "ironií"? Napovězte mi, prosím.
    :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (28)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram