Test fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G1

Technika a technologie jdou neustále vpřed a s nimi i digitální fotoaparáty. V následujícím testu se podívejte na výsledky zrcadlovky bez zrcadla - fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G1, který používá jako první standard micro 4/3, má elektronický hledáček a sám o sobě tak tvoří jediného zástupce vlastní kategorie.

Úvod

Neustálý vývoj v oblasti digitálních fotoaparátu zajišťuje vznik modelů, které byly ještě před pár lety naprosto nemyslitelné. Třeba zrcadlovka bez zrcadla. Pojem „zrcadlovka“ se ustálil pro každý aparát s výměnnými objektivy, protože měl i zrcadlo. Když zrcadlo vynecháte, čímž musíte optický hledáček nahradit elektronickým, necháte však výměnné objektivy a za to dáte čip nového standardu micro 4/3, pak dostanete aparát, který zakládá novou třídu. Panasonic DMC-G1 jím je.

Tělo

Panasonic Lumix DMC-G1 Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1 je model, který nemá předchůdce a ani neexistuje obdobný model u jiných značek. Kompletní technickou specifikaci najdete na stránkách www.panasonic.cz. Tělo samotné je menší než většina UZ a díky mnoha ovládacím prvkům je značně členité. Samotné tělo se vejde do kvádru o rozměrech cca 12,5×7×8,5 cm (šxhxv). Jeho kompletní hmotnost (včetně baterie, popruhu a karty) je cca 450 gramů a setový objektiv má hmotnost cca 200 gramů. Celková hmotnost setu je tedy nižší, než u běžných zrcadlovek a také nižší, než u některých ultrazoomů.

Ovládací prvky Ovládací prvky
Čidlo přepínání EVF/LCD Ovládací prvky

Tělo se v menších rukách výborně drží – ergonomie je vynikající. Stejně tak je výborné i vyvedení některých funkcí do ovládacích prvků na těle aparátu. Na okolních snímcích je jejich rozložení a funkce. Špatně se však může někomu ovládat kombinace samospoušť a přepínač vypnutí – jsou blízko. Jedna z nejužívanějších funkcí – kompenzace expozice – je vyvedena a LCD na to upozorňuje i animovaným piktogramem na přední kolečko. Jeho stiskem a následným točením dosáhnete potřebného efektu.

Funkce fotoaparátu

Panasonic G1 je funkcemi opravdu nabitý. Tomu nasvědčují i okolní obrázky, kde lze jednotlivé funkce vidět. Jejich význam, vlastnosti a výsledky nastavení je třeba hledat především v manuálu a praxí. Zdokumentovat je všechny není v rámci tohoto testu prakticky možné.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Funkce vyvedené přímo na tělo

  • režim autofokusu – jednotlivé snímky, průběžné, manuální
  • přepínání mezi LCD a EVF
  • aretace AF, nebo AE, nebo obojí (podle volby v menu)
  • režim focení – jednotlivé snímky, řada snímků, expoziční bracketing (až 7 snímků po 2/3EV – volba v menu)
  • režim filmu (standardní, dynamický, přírodní, jemný, nostalgie, živé barvy, standardní BW, dynamický BW, jemný BW, dva uživatelsky definované, multi (více najednou)). U každého lze změnit přednastavení kontrastu, ostrosti, saturace a redukce šumu.
  • ISO
  • výběr ostřícího bodu (detekce tváře, sledování zaostřeného bodu, multi, jeden bod (místo lze zvolit)
  • vyvážení bílé (včetně teploty v kelvinech a korekce barevných kanálů)
  • Fn – jeho chování se definuje v menu
Levá strana Umístění karty
Dolní strana, baterie
LCD/EVF při snímání LCD/EVF při snímání
LCD/EVF při snímání LCD/EVF při snímání
Menu pro záznam Menu pro záznam
Menu pro záznam Menu pro záznam

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    07.01.2009 11:09

    2 Taffey: budou příště tedy i "běžné" snímky s vyšším ISO.

  • Jirkovo9
    Jirkovo9
    07.01.2009 20:16

    Článek se mi líbí, stejně jako onen foťáček. Proč ti, co se ptají na subjektivní věci nejdou do prodejny a nevyzkouší si tento aparát. Budou třeba příjemně překvapeni, stejně jako já. Prostě je to příjemný aparát, který ve mně zanechal skvělý dojem. Škoda jen té vysoké ceny....

  • m.r. akamotto
    m.r. akamotto
    10.01.2009 04:04

    Děkuji za článek ! Myslím, že se povedly přesně vystihnout vlastnosti tohoto přístroje. Já osobně jsem ho testoval a jediná věc co mi vadila byl nepříliš kvalitní elektronický hledáček (no po dlouhodobém používání zrcadlovky se není čemu divit), ale jinak mě přístroj velice potěšil ergonomií a kompaktností vs kvalita výstupu a bezesporu nabízí nekonečné kreativní možnosti.btw, ten výklopný display musí závidět nejeden majitel soušasných hi-end zrcadlovek !

  • yekhaterin
    yekhaterin
    27.01.2009 14:58

    Nějaké fotografie pro srovnání naleznete na adrese http://www.exponujeme.cz/Technika-3/Fotoaparaty-8/Panasonic-Lumix-DMCG1-v-praxi-31/

  • martin kleskeň 1
    martin kleskeň 1
    04.02.2009 16:13

    dalsia cesta, ale ci sa ujme

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram