Bavorský les, ZOO pro fotografy

V Evropě není mnoho míst, kde můžete poměrně pohodlně, bez nutnosti velkých příprav, pořídit snímky nejznámějších evropských šelem - medvěda, vlka a rysa. Navíc tak, že běžný divák z fotografie nepozná, že není z volné přírody. Asi jediným známějším je zvířecí park Bavorský les (Tierpark Bayerischer Wald), který se nachází na německé straně Šumavy, nedaleko hranic s Českem. V příspěvku o něm napíši více.

Vlk obecný

Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický

Pro fotografování vlka je dobré být v parku už před svítáním a se svítáním být již i u jejich výběhu. Právě během časného rána totiž vlci dostávají nažrat a k žrádlu se stáhnou i z odlehlých míst. Během jídla navíc není nouze o drobné potyčky, setkají se i vlci, kteří se během dne snaží navzájem vyhnout. Je nutné si uvědomit, že i v zajetí přírodního parku neztratí smečka nic ze svého chování. Nejednou jsem byl svědkem toho, jak skupina vlků jednoho slabšího krutě napadla. V takových případech můžou čerstvě napadlý sníh ozvláštnit stopy krve ze zranění. O tom, že tyto bitky vypadají na fotografiích velmi věrohodně, se nemusím rozepisovat. Častěji však budete svědky nevinného škádlení, kdy se po sobě s vyceněnými zuby válí i šest vlků.

Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický

Stejně jako u rysa a medvěda je dobré si i zde vytipovat atraktivní místo, kde to bude vlkovi opravdu slušet. Pak už budete pouze čekat, až se na daném místě objeví. Nápovědou k výběru může být vydupaná cestička, uválená tráva nebo listí, eventuálně v zimě stopy ve sněhu. Nejatraktivnější jsou místa vyvýšená, se vzdáleným pozadím, právě tehdy máte největší šanci fotografované zvíře na snímku zvýraznit. Pokud mohu doporučit, nejlepší pro fotografování vlků v Bavorském lese je období zimy s pokrývkou sněhu. Nemůžu si pomoci, vlk na letním sluníčku mi připadá jak tučňák ve smrkovém lese.

Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Autor: Ondřej Prosický

Doprava, parkování, stravování

Pro cestu do Bavorského lesa je nejlepší trasa Praha – Plzeň – Železná Ruda, kdy až ke sjezdu na Klatovy pojedete po dálnici. Po přejetí bývalého hraničního přechodu pojedete stále na německé městečko Zwiesel, ve kterém budete pokračovat na Frauenau. Tam pojedete dále do vesnice Spiegelau, kde se na konci obce dáte na kruhovém objezdu do leva.

Po osmi kilometrech nejdříve potkáte jedno menší parkoviště, pro vstup do západní části a když budete pokračovat dojedete ke vchodu hlavnímu (v části východní). Různě po cestě narazíte na značení parku v němčině, Tier-Freigelande. Parkovné na celý den stojí dvě eura a vstupné do parku se neplatí žádné. Trochu problém je na místě se stravováním. Koupit lze něco málo u hlavního vchodu, který je ale dost vzdálen od výběhů velkých šelem. Doporučuji vzít si s sebou z domova řízečky a v zimě především termosku s teplým čajem.

Poměrně atraktivní variantou návštěvy je ubytování na české straně Šumavy po dobu několika dní, s pravidelnými návraty ke zvířatům v parku. Nenajezdíte tolik kilometrů a kvůli svítání nebudete muset tak brzy vstávat. Musíte si uvědomit, že pokud svítá v 6:00 hodin, měli by jste z Prahy pro jistotu vyjíždět v 4:30 hod, což nemusí být pro každého. Na druhou stranu, pro fotografa přírody je časné vstávání denní praxe.

Další zvířecí lákadla

Nejsou to jen popisované šelmy, co může přitáhnout fotografa na německou stranu Šumavy. Ve zvířecím parku najdete v dalších výbězích a voliérách vydru říční, zubra evropského, výra velkého, kulíška nejmenšího, jeřábka lesního, tetřeva hlušce, kunu lesní, jelena evropského, a prase divoké. Zvířatům, na která jsem zapomněl, se omlouvám. Tak trochu mě mrzí, že není v parku třeba i liška obecná. Na některých místech by jí to slušelo a sbírka atraktivních evropských šelem by byla kompletní.

Pár slov na závěr

Ať už do Bavorského lesa pojedete s cílem pořídit snímky šelem vypadající jako z volné přírody nebo jen ukázat dětem, co dříve na českém území žilo, než se tu objevili myslivci, bude park dokonalým víkendovým cílem. Za dvě hodiny jste například z Prahy v krásném koutu přírody, ve společnosti zvířat v mnohem přírodnějších podmínkách, než mají chovanci v klasických zoologických zahradách.

Krásné chvíle při fotografování přeje,
Ondřej Prosický, www.NaturePhoto.cz

Poznámka redakce: FotoInstitut.cz spolu s Ondřejem Prosickým pořádá v únoru 2009 kurz Fotografování zvířat v ZOO.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jajcový vajco
    Jajcový vajco
    27.12.2008 22:26

    u vycpanych mam vyzkousenu minutu... ale jde pry i vic.

  • Mirek SRB
    Mirek SRB
    28.12.2008 15:16

    Na německé straně Šumavy je parků víc, třeba liška obecná je v parku u městečka Lohgerg, kousek za Železnou rudou směrem k Javoru. Další je asi 5 km od Rudy u městečka Ludwigsthal. Rozlohou jsou ale menší, je tam také větší hustota návštěvníků, ale za návštěvu určitě stojí. Park v bavorském lese má ale v sobě cosi zvláštního. Když se tam touláte na konci podzimu, kdy sotva potkáte živáčka, tak si opravdu místy připadáte, jako když se pohybujete ve volné přírodě. Třeba při setkání se stádem 30 kusů divokých prasat s mláďaty jsem ze začátku neměl moc příjemný pocit.
    Kdo by měl zájem o mapku celého parku s vyobrazením všech výběhů, může mrknout na www.mirekphoto.com. Dobré světlo všem.

  • Jaroslav Chmelař
    Jaroslav Chmelař
    29.12.2008 03:54

    Výborná práce. Článek i fotografie jsou super. O parku jsem neměl až dosud tušení. Moc díky za nové informace.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    30.12.2008 13:11

    Pekny clanek, uz se tesim, az si tam spolu zajedem.

  • JKh ePhotos.cz
    JKh ePhotos.cz
    01.01.2009 22:58

    Ondro, hezky napsané, v pondělí jseme do parku podnikli celodení výlet. Pár poznatků: parkoviště je dražší tuším, že 1hodina/1EUR, 2h/2EUR....5hodin a více /5EUR. Vstup je samozřejmě nadále grátis. Musím uznat, že němci mají perfektní značení na cestách a parkoviště jak hlavní, tak menší není problém najít. K samotnému parku...rys chrněl a nehodlal v tom nic změnit, u vlků byla přehlídka zřejmě nejlepšího dostupného vybavení:-), ale vlci byli u zadního plotu...prasata právě obědvala, takže se dalo pořídit několik povedených fotek, medvědi chrněli a ostatní zde rozebírat zřejmě nemá smysl....přeji dobré světlo všem. JKh

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (26)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram