Test fotoaparátu Olympus E-420

OLYMPUS E-420 pokračuje v řadě malých zrcadlovek od Olympusu se 4/3 systémem. Zajímavý je také nový „Pancake“ objektiv 2,8 / 25, zapůjčený k tělu E-420. Další informace se dočtete v uživatelském testu této zrcadovky.

Úvod

Tělo Olympusu E-420

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-420 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahovalo: tělo E-420, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječka akumulátorů BCS-1, krytka okuláru EP-4, popruh, CD-ROM Olympus Master 2, CD-ROM návod k obsluze. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 9 tisíc Kč, v setu s Pancakem pak 14 620,–Kč. Pro úplnost, v setu doublezoom je doporučená cena také 14620,–Kč. OLYMPUS E-420 může samozřejmě využívat celého arsenálu 4/3 standardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

Tělo Olympusu E-420 zepředu Tělo Olympusu E-420 zezadu
Tělo Olympusu E-420 zprava Tělo Olympusu E-420 zleva

Tělo – Tělo OLYMPUSu E-420 je konstrukcí velmi podobné OLYMPUSu E-410 a E-400. Má podobný skelet z lehkých materiálů, volených s ohledem na konečnou hmotnost fotoaparátu. Na první pohled se liší lépe a výrazněji tvarovaným, pogumovaným gripem, umožňujícím jistější úchop těla fotoaparátu a větším 2,7“ displejem. Ovládání je pohodlné a přesné, rozmístění ovládacích prvků vychází z E-400. Ovládání fotoaparátu je intuitivní, nedochází k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Zepředu má E-420 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení vestavěného blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“ a „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a ostření), tlačítko přepínače režimu displeje, možnost programovatelného tl. Fn a křížový volič s potvrzením OK. Na spodní stěně E-420 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor s aretací, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Tělo Olympusu E-420 shora Tělo Olympusu E-420 zespodu
Tělo Olympusu E-420 paměťové karty

Za objektivem E-420 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo (viz animace), nad ním jemná, světlá matnice a za ním nový 10 Mpx čip, krytý filtry a fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván speciálním, trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-420 jsou 129.5×91×53 mm (šxvxh) a váha těla 380g.

Hmotnost

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    18.11.2008 08:54

    Hodilo by se dodat, že objektiv 2,8/25 má při zaostření na blízko zřetelné soudkovité zkreslení.
    Šroubovací kovová krytka sice vypadá elegantně, ale v praxi je nešikovná.
    Kruhový volič k ovládání clony a dalších parametrů je uložen letmo a těžko se jím otáčí palcem - jde ztuha, je malý a rýhování příliš jemné, řešení s ozubeným kolečkem vystupujícím z těla by bylo lepší.
    Ovládání je dokonale jednoduché, včechno se přehledně najde na zadním display, který jde naštěstí vypnout. Podstatné údaje jsou velmi přehledně zobrazeny vedle hledáčku.
    Mezi klady bych přiřadil dokonale malé rozměry celé sestavy, odpovídající menšímu EFV. PL

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    18.11.2008 12:20

    Stalo se módou sezóny se do zrcadlovek od Olympu strefovat neuctivými poznámkami. Ale jedno se jim musí uznat - jsou hezké na první pohled. Nemít tak bědně malý hledáček, vážně bych o nějaké E-4xx zauvažoval...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    18.11.2008 13:14

    Nic neuctivého v poznámkách nevidím.
    Přístroj vypadá dobře, po celkovém obhlédnutí jsem neváhal a "pancake kit" ihned zakoupil.
    Ale recenze nemusí být jenom pochvalná.
    Hledáček je malý, ale pokud se použije AF, tak je to celkem v pohodě, s objektivem 2,8 je přijatelně světlý i za šera.
    Malý přístroj = malý hledáček. Jsou i případy velký přístroj = malý hledáček, což je horší. PL

  • kolu
    kolu
    18.11.2008 17:05

    a nebo malý stroj - velký hledáček
    třeba olympusí řada OM
    a navíc se do toho dá dát film (další obrovský plus)

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    04.12.2008 18:42

    Leoš Suchánek (Trhač) : Kliiiid, do mrtvol se nekope :-).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram