A do čeho to dáme...?

Sám nadpis článku může v době dovolených vyvolávat mnoho úvah, co máme vůbec na mysli. Předpokládejme ale, že prakticky každého čtenáře na fotoserveru napadne, že nepůjde o nic menšího, než nezbytnou součást naší fotovýbavy - fotobrašny a fotobatohy.

Ze sortimentu KATA

Každý majitel sebemenšího kompaktu i té největší zrcadlovky s několika kilogramy příslušenství jistě musel a musí prakticky denně řešit otázku, do čeho vzít „železo“ s sebou.

Na našem trhu je mnoho výrobků firem, které se specializují na výrobu brašen od té nejmenší velikosti až po batoh na kompletní techniku. Jednou z nich je i relativně mladá značka KATA. Její historie je však podstatně delší a není možná špatné vědět, že dříve, než se začala starat o pohodlí a bezpečnost fotoaparátů a příslušenství, tak se starala o bezpečnost osob. Její počátky jsou totiž spjaty s výrobou speciálních oděvů speciálních profesních jednotek v Izraeli, odkud firma pochází.

Ze sortimentu KATA Ze sortimentu KATA

Takže brašny přejaly to, co bychom od nich očekávali. Odolnost a pevnost. Odolné a přitom relativně lehké materiály jsou všude tam, kde je třeba. Je-li zásadní pro pohodlí nízká hmotnost, pak jde sice odolnost trochu stranou, ale v případě, že nějaký ten dekagram navíc oželíte, pak se firma chlubí tím, že několik kotrmelců s batohem na zádech bude problém pro vaše záda, pro techniku v batohu nikoliv. Vrchní textilie se vyznačuje značnou otěruvzdorností a odolností proti průrazu.

Detail ochranných prvků Batoh R-102

Na nejexponovanějších místech je něco, co připomíná vlnitý plech. Že se jedná o speciální pěnovou hmotu ukrytou pod zmíněnou textilií je snad zřejmé. „Vlnky“ jsou vždy tak, aby usnadňovaly pohodlnou manipulaci. Co to vše vydrží v konkrétních podmínkách ukáže čas. Zvláštností značky KATA, které si všimnete již po otevření batohu je žlutá vnitřní úprava. Má jeden zásadní klad – nic nebude dlouho hledat a vždy budete vědět, je-li v batohu čisto. Nutno dodat, že veškeré batohy mají v příslušenství pláštěnku, která je ochrání v případě nepříznivého počasí.

Ze sortimentu:

DR-467

Batoh DR-465 a DR-467 jsou určeny především pro ty, kteří mají rádi kratší pěší túry a bez fotoaparátu se již neobejdou a přitom s sebou potřebují i běžné osobní věci (u DR-467 navíc s notebookem). Zde výrobce preferoval nízkou hmotnost. Dolní část, která slouží na uložení techniky, je tedy chráněna polstrovanými stěnami. Horní slouží na uložení osobních věcí.

R-103

Batohy R-102 a R-103 patří díky „brnění“ do té „kotrmelcové“ kategorie. Liší se tím, že R-103 má navíc prostor na notebook.

Sortiment firmy zahrnuje brašny na videotechniku, fototechniku i příslušenství.

Další informace o výrobcích KATA se můžete dočíst na českých stránkách KATA.

Jednu tam ale nenajdete. Tu firma představí na zářijovém Invexu. Bude pro ni charakteristická obrovská variabilita a pohotovost. Škoda, že o ní nelze nyní napsat více. Počkejte si… 

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram