Panasonic DMC-FX500

Další kompakt vhodný pro každou příležitost nám prošel redakcí. Jaký tedy je Panasonic DMC-FX500? Odpověď hledejte v následujícím uživatelském testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FX500 je jasným nástupcem verze FX100. Je to kompaktní 10,1 Mpx fotoaparát s 5× optickým zoomem, který začíná na 25 mm, dotykovým displejem a několika skutečně velmi zajímavými a neobvyklými funkcemi. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem a manuál. V současné době jej lze zakoupit za cenu pod deset tisíc korun (červenec 2008). Novinka má interní 50MB paměť.

Hmotnost

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry 95×57×23 mm (bez výstupků) a hmotností necelých 180 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi digitální šperky – tělo je celokovové. Já měl k dispozici stříbrnou variantu. Ovládání je jednoduché a intuitivní, přestože se jedná o aparát s plně manuálním nastavením expozice. Jistou specialitou je však ovládání některých funkcí pomocí dotykového displeje. Lze tak jednoduše volit mj. bod zaostření. Co považuji za pozitivní je fakt, že pokud lze nějakou funkci nastavit „přes displej“, pak to lze současně křížovým voličem na zadní straně. To je také jediný prvek, který je třeba si pořádně „osahat“ a zvyknout si na něj.

Pohled shora Pohled zdola

Na horní stěně najdete vypínač, spoušť a páčku zoomu. Konektory najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD (SDHC) kartu.

Kovový stativový závit je umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 3" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Standardně používaný „shluk“ tlačítek je nahrazen kolébkovým spínačem. Jakmile si na něj zvyknete tak zjistíte, že je to výborný ovládací prvek. Do té doby si to myslet nebudete.

LCD a CCD

Zadní strana

Dotykový 3" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Zdaleka ne všechnyfunkce lze ovládat dotykem. mezi ty, které lze patří volba ostřícího bodu, který aparát sleduje při pohybu (viz doprovodné snímky), a pak také volba clony a času v manuálních režimech expozice. CCD je 10,1 (10,7 efektivních) Mpx čip velikosti 1/2,33" s rozlišením 4:3 – 2648×2736. V ostatních poměrech jde o výřezy z uvedených hodnot. V režimu video při poměru stran 16:9 lze využít 1280×720 bodů (30 nebo 15sn./s) či 848×480 (30 sn./s. Při poměru 4:3 pak 640×480 či 320×240 bodů (30 nebo 10sn./s). Do interní paměti přístroje lze ukládat pouze nejnižší rozlišení. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv

Aparát disponuje stabilizovaným objektivem Leica DC Vario – Elmarit. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,9. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 25 mm – 125 mm. Pro nižší rozlišení se rozsah zoomu odpovídajícím způsobem zvětšuje.

V režimu makro fotoaparát ostří od pěti centimetrů.

Výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterie (1000 mAh) lze reálně nafotit cca 200 fotografií v běžném režimu používání včetně kompletního přenosu dat z fotoaparátu do PC. Stav baterie je výborně indikován na LCD.

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 60 cm do 6 m. Lze nastavit všechny běžné režimy – auto, auto s redukcí červených očí, synchronizace na dlouhé časy s redukcí červených očí, nucený záblesk. Vzhledem ke stabilizaci je někdy dobré blesk použít jako doplňkový, případně vůbec ne.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram