Fotografka Sára Saudková vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od roku 1999 se však věnuje fotografování, vede firmu Saudek.com. a je „Janovou pravou rukou“. Přestože je jako maminka čtyř dětí velice vytížená, již po tři roky držela patronát nad fotografickou soutěží Fotoakademie, která je určena mladým začínajícím fotografům.

V letošním čtvrtém ročníku, který vypukne již v listopadu, bude opět v čele odborné poroty soutěže. Tentokrát se bude soutěžit o fotoaparáty Olympus. Více se dozvíte na serveru fotoakademie.cz.

Dobrý den Sáro, již počtvrté se zúčastníte fotografické soutěže Fotoakademie jako předsedkyně odborné komise. Jak pohlížíte na současnou generaci mladých fotografů?
Se skutečným obdivem. Mladí fotografové dávají pojmu „amatérská fotografie“ velký šmrnc, rozlet a neobyčejnou technickou zdařilost, kvůli které je třeba ji brát vážně a nenahlížet na ni jako na roztomilou, ale nevýznamnou zábavu pár mladičkých a nesebevědomých blouznivců…

Co se Vám na nich líbí?
No přece, že se nebojí a nepodléhají, alespoň ti nejlepší, módním vlivům a zavedeným vzorům. Zkrátka zkoušejí, co se dá a někteří už mají velmi vyhraněný styl.

V čem jsou jiní? Je na nich poznat, že vyrůstali v demokracii?
Je na nich vidět, že vyrůstají v kosmopolitním světě, který v podstatě nezná hranic. O to vyzrálejší musí být jejich tvorba, protože konkurence je obrovská a dnes fotografuje opravdu kdekdo. Ale obecně, bez ohledu na dobu, ve které dnešní generace mladých vyrůstá, mě fascinuje na mládí, jak ryzí a nespoutaný je jejich pohled objektivem fotoaparátu. Na těch fotografiích je znát mládí autorů – v tom nejlepším slova smyslu. Mládí vidí svět skrze silné emoce, opravdově, naplno, teprve s časem se jejich vnímání zjemní, snad i okorá a už nikdy potom nemůže být tak spontánní a upřímné jako teď, když jim je

  • náct. To je zázrak mládí.

    <a class=„js-fancybox“ rel=„article-726“

href=„/storage/am/0267/0­26744_big.jpg“ title=„© Sára Saudková“>

Nevadí Vám, že upřednostňují digitální fotoaparáty před „klasikou“?
Ani ne, taková je realita. Důležité je, co chtějí svými fotografiemi sdělit – na způsobu už tolik nezáleží. To, že jsem já staromil, který se nepustí klasického aparátu, ještě neznamená, že kopnu do zadnice každého s digitálem na krku, chi chi.

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram