Fujifilm FinePix F100fd

Fujifilm FinePix F100fd je dalším z řady kompaktů na našem trhu. Co vše od něj můžete očekávat a jaké snímky lze pořídit tímto modelem, se dozvíte z následujícího redakčního testu.

Stručná charakteristika

Fujifilm FinePix F100fd je kompaktní 12Mpx (efektivně) fotoaparát s pětinásobným optickým zoomem, s 2,7" LCD o rozlišení 230 000 bodů. Pozor na značení. Firma má další aparáty s označením S1000fd, S100fs.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Fujifilm Finepix F100fd

Z pohledu technického není opět moc o čem novém psát. Je to kovový kompakt malých rozměrů. Technické specifikace a snímky výrobku si můžete najít i na stránkách výrobce. Jeho hmotnost je pod hranicí 200gramů a má rozměry cca 98×59×23 mm.

Zadní strana
Horní strana Dolní strana
Baterie, karta

Z nejpodstatnějších charakteristik je třeba zmínit 28mm ohnisko (což stále ještě není standardní hodnota), ukládání na dva typy karet (xD či SD,SDHC) a 57MB vnitřní paměť, což je poměrně hodně. Časy „umí“ v rozmezí 8s až 1/1500s. Po mechanické stránce je ovládání perfektní. Je velmi intuitivní, tlačítko F, Menu a především otočný volič na zadní straně lze ovládat skutečně dobře. S dostupností některých voleb snímání je to však horší (viz. dále.). Jaké snímky zvládne relativně velký čip (1/1,6 palce) uvidíte také dále.

Ovládací prvky Ovládací prvky
Hmotnost

LCD, CCD

2,7" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Jeho čitelnost je vynikající.

CCD – 1/1,6 palce, Super CCD VIII „HR“ s 12 milióny efektivních pixelů/snímky až 4000×3000 bodů. Čip používá citlivost až ISO 12 800 při 3Mpx rozlišení. Do ISO 3200 při maximálním rozlišení.

Objektiv a ostření

Jde o vlastní produkt – Fujinon. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je dobrých 28 mm – 140 mm. Světelnost je na „krátkém“ konci f/3,3 a na dlouhém f/5,1.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 5cm. Ostření je standardně rychlé, jak je dobrým zvykem u této značky. Se zabudovanou funkcí detekce tváře umí aparát rozeznat v záběru tváře, zaostřit na ně a správně exponovat. Osobně tuto funkci obecně považuji za přínosnou a pro uživatele potřebnou.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na přiloženou baterii lze pořídit cca 200 snímků, což je v daném segmentu standardní hodnota.

Provozní časy, jsou opět srovnatelné s rychlými aparáty na našem trhu, nejde o žádného „slimáka“. A když už nechcete, aby „něco uteklo“, tak použijete režim sekvenčního snímání „posledních 12“.

Blesk

Lze nastavit všechny běžné režimy. Pozor na jeho zakrytí prsty, osobně jsem si jej často zaclonil.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    22.05.2008 18:58

    V rámci kompaktů velmi slušné výsledky. A konečně u Fuji přišly na to, že SD karta mnohdy byla blokem proč si jej lidi nemuseli chtít koupit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram