Test fotoaparátu Olympus mju 1030SW

Olympus mju 1030SW představuje momentální vrchol v řadě outdorových fotoaparátů firmy OLYMPUS. Na jejím počátku stál OLYMPUS 720SW. Díky nové optice a větší odolnosti v terénu se může majitel 1030SW těšit na fotografování v těch nejtvrdších podmínkách. Je navržen jako 10 Mpx kapesní fotoaparát na dobrodružné výpravy do hor, pouští, pralesů i pod hladinu moře...

Konstrukce

Olympus mju 1030SW Olympus mju 1030SW
Olympus mju 1030SW Olympus mju 1030SW
Olympus mju 1030SW Olympus mju 1030SW

Tělo: Olympus mju 1030SW se drží stejného designu, jako měli jeho předchůdci. Dodává se v barvě černé, stříbrné a zelené. Rozmístění ovládacích prvků, objektivu, displeje a blesku je zřejmé z obrázků. Celá konstrukce těla, pohyblivých částí, konektorů, displeje a objektivu je podřízena odolnosti fotoaparátu a ta se zdá být excelentní. Ovládání je snadné a přesné. Nedovedu si však představit nastavování miniaturních ovladačů v rukavicích. OLYMPUS 1030SW by měl být plně funkční i po následujících „zážitcích“: Pobyt 10m pod vodní hladinou bez jakýchkoliv pouzder, pád ze 2m na beton i zašlápnutí 100 kg chlapem. Z uvedených lahůdek byl úspěšně testován pouze pobyt pod vodní hladinou v rámci 14-ti denního šnorchlování (na soukromém fotoaparátu kolegy fotografa). Ověřit odolnost v ostatních směrech jsem si na zapůjčeném fotoaparátu netroufl. Fotoaparát má dokonce hodiny na displeji, budík, barometr a měřič nadmořské výšky (hloubky). Rozměry: 93.2×61.4×21.3 mm, hmotnost: 173g bez akumulátoru a karty.

Olympus mju 1030SW Olympus mju 1030SW
Olympus mju 1030SW
Olympus mju 1030SW Olympus mju 1030SW

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle Olympus mju 1030SW je použito snímače CCD – úhlopříčka 11,3 mm s 10,1 Mpx a RGB filtrem primárních barev. Snímek je možné zpracovat v režimech: Plná barva, černobíle a sepie a ve 24 scénických režimech. Mezi rafinovaně vybranými režimy pro každou situaci bych upozornil na dva režimy pro výběr obrázku z více nafocených, na režim video a hlavně na tři podvodní režimy, které hlídají správné barevné podání a kontrast pod vodní hladinou. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600. Možnosti korekce jsou standardně +/- 2 EV s krokem. 1/3EV. Obraz je na paměťové médium xD ukládán pouze ve formátu JPEG u statických snímků, AVI Motion JPEG u videoklipů.

Zaostřování – Systém TTL iESP auto fokus s rozeznáním kontrastu, na Super Makro zaostřuje od 2 cm. S ostřením nebyly větší problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Pod vodní hladinou je třeba se vhodně fixovat.

Hledáček a LCD displej – HyperCrystal II LCD displej s úhlopříčkou 6.9 cm cm (230 000 pixelů) Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci a lze jej pozorovat i pod velkým úhlem. Jas má nastavitelný.

Menu

Vestavěný blesk – pevně umístěný v těle fotoaparátu těsně nad objektivem. Ovládá se funkcemi AUTO, ON/OFF, REDUKCE ČERVENÝCH OČÍ, POMALÁ SYNCHRONIZACE. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 4,1 m při ekvivalentní citlivosti 800 ISO (směrné číslo něco přes 5 při 100 ISO). Externí blesk nelze připojit.

Objektiv – V Olympusu 1030SW je použit objektiv Olympus, 3,6× optický zoom, ohnisková vzdálenost 5 až 18,2 mm; přibližně 28 až 102 mm (35 mm ekvivalentní); světelnost f/3,5 až f/5,1 , je složen z 10-ti čoček složených do 8-mi skupin. V jeho konstrukci je použito 4 asférických členů. Navenek se objektiv nepohybuje, všechny nastavení jak zoomu, tak ostření probíhají uvnitř objektivu. Před objektivem je planparalelní krycí sklíčko s napařenou MC vrstvou proti světelným odrazům. Vše kryje pohyblivá kovová planžeta, která se po zapnutí schová do těla fotoaparátu. Ze zkušeností, které měl kolega při šnorchlování, je po vystoupení z vody dobré SW1030 vypnout a zapnout, planžeta alespoň částečně setře zbylé kapky z povrchu krycího sklíčka. Před čištěním je dobré fotoaparát opláchnout v proudu čisté, studené vody, aby se vyplavily mechanické nečistoty a nedošlo při samotném čištění k poškrábání objektivu.

Snímací funkce

Menu

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je na tuto kategorii poměrně rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro jasný záměr fotografa pak režimy „P“ program, režim Guide s nápovědou a automatickým nastavením. Dále máme možnost volby z 24 režimů: Portrét, Krajina, Krajina s portrétem, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Sport, Interiér, Svíčka, Autoportrét, Denní portrét, Západ slunce, Ohňostroj, Muzeum, Kuchyně, Za sklem, Dokumenty, Aukce, Vyfoť a vyber 1, Vyfoť a vyber 2, Pláž a sníh, Pre-Capture Video, Podvodní fotografie, Podvodní široký 1, Podvodní široký 2 a Podvodní makro. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a omezeně je lze dále vylepšit vlastním nastavením. Dále je možné využít projasnění stínů (softwarový blesk) a funkci face detection pro rozpoznání lidské tváře a následnou optimalizaci nastavení fotoaparátu. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované.

Expozici aparát nastaví v programových nastaveních od 0,5 sec.-1/1000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV. V Nočním režimu až 4 sec. To by mělo stačit na většinu situací. Samospoušť má prodlevu 10 sec.

Za zmínku stojí také poměrně kvalitní video velikosti 640×480 s 30-ti snímky za sec (max.10 sec záznamu) a velikost 320×240 s 15-ti snímky za sec (max 29 min. záznamu). Měl by vyjít firmware, který umožní nahrávat v nejvyšší kvalitě do zaplnění karty.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme otočením kruhového voliče na symbol přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Fotoaparát nabízí zpracování obrazu přímo v těle.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu. Video je možno indexovat, přetáčet a promítat po snímcích.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá Olympus mju 1030SW první snímek do 1,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,6 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) je zpoždění minimální, tedy do 0,2sec. Při sérii snímků je mezi snímky prodleva 1,7 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,5sec. Výdrž baterie je při smíšeném provozu s bleskem a bez 60 – 80 snímků. Bude tedy lépe pořídit ještě baterii záložní.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je, vzhledem ke kategorii fotoaparátu, velice dobrá. V případě Olympusu mju 1030SW se domnívám, že rozlišení 10,1 Mpx je optika schopna z velké části využít. Optika měla v minulých modelech měkčí podání, tomuto modelu výrazně pomohl nový objektiv. Geometrie obrazu je bez výkyvů na obou koncích ohniska zoomu, také barevné podání je příjemné, s věrným podáním barev. Aberace je v celém rozsahu objektivu minimální, na vyvážení bílé se můžeme ve většině situací spolehnout. Nastavení citlivosti senzoru nemá do 400 ISO na obraz velký vliv. 800 ISO je použitelné, 1600 ISO jen omezeně. Výborné je makro od 2 cm. Pro obraz pod vodou je důležité široké ohnisko. Jeho snížení na 28 mm je pro fotografie pod vodou velkým přínosem.

Příslušenství

K Olympusu mju 1030SW lze dokoupit kromě obvyklého sortimentu xD karet, akumulátoru LI-50B a nabíječky LI-50C také pouzdro pro vodní sporty, plovoucí řemínek reflexní barvy a pro ty, co přejdou ze šnorchlingu na přístrojové potápění také podvodní pouzdro rozšiřující oblast použití až do 40-ti metrů pod hladinu. Zajímavá je možnost pořízení síťového zdroje D-7AC, který je schopen přes redukci CB-MA1 napájet fotoaparát USB konektorem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • www.imasik.cz
    www.imasik.cz
    03.05.2008 00:25

    Skoda ze samplovy fotky nejsou v plnym rozliseni...tyhle nahledy toho moc nereknou.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    03.05.2008 02:21

    Ale jsou tu některé v plném rozlišení. Ne všechny, ale jsou.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram