Dobře vybavený, 8 Mpx, 3x zoom s mimořádně velkým, dotykovým displejem. To je fotoaparát HP Photosmart R937. Nyní se podívejme na jeden z nejnovějších modelů této značky v uživatelském testu.

Úvod

Pohled zpředu Zadní strana

Firma HP občas vyrobí model digitálního fotoaparátu, který svými vlastnostmi a vzhledem opouští šeď průměru a je problém jej jednoznačně zařadit a porovnat s obvyklou produkcí ostatních výrobců. Přesto se pokusme HP R937 poznat blíže. Doporučená cena v březnu 2008 je pod hranicí 6500,–Kč včetně DPH.

Konstrukce

Ze strany Ze strany
Horní strana Dolní strana
HP Photosmart 937 Baterie a SD karta

Tělo – HP R937 má kovový plášť doplněný plastovými prvky. Na první pohled upoutá svým originálním vzhledem. Určitě si všimneme absence obvyklých ovládacích tlačítek, koleček a voličů. Ty jsou redukovány na Tlačítko ON/OFF, přepínač režimu FOTO, VIDEO, PLAYBACK a spoušť na horní stěně a kolébku zoomu s voličem displeje na zadní stěně. Na zadní stěně si nelze nevšimnout 3,6“ dotykového displeje. Právě on nahrazuje všechny další ovládací „hejblata“. Přes speciálně upravené menu je možné všechny potřebné (i méně potřebné) funkce nastavit pouze jemnými dotyky prstů. Mohu říci, že jsem tomuto řešení příliš nedůvěřoval, po týdnu testů však mohu dotykový displej HP R937 pouze chválit. K tomuto příjemnému ovládání ne malou měrou přispívá jednoduchý a přehledný ovládací software. Logika ovládání je zřejmá z animací.
Na pravém boku je umístěn konektor USB 2 připojení k PC. Na spodní stěně je umístěn stativový závit a pod poněkud křehce se tvářícím krytem, prostor pro Li-Ion akumulátor R07 a SD kartu.
Přední stěna dává HP R937 onen osobitý výraz kyklopa. Nezvykle centrálně umístěný objektiv s automatickou krytkou a vestavěným bleskem, umístěným těsně nad objektivem, se úspěšně vyhýbá otiskům prstů fotografa. Vestavěný blesk umístěný tak blízko osy objektivu velmi dobře omezuje nepříjemné kontury vržených stínů, obvyklé u fotoaparátů této kategorie.
Rozměry HP Photosmart R937: 104,1×25,4×71,2 mm, váha: 227 gramů

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle HP R937 je použito snímače CCD – úhlopříčka 7,183 mm (1/2,5 palce, formát 4:3) s 8,15 Mpx a filtrem primárních barev. Snímek je možné zpracovat v režimech: Plná barva, černobíle a sepie a ve scénických režimech: Auto (Automatický – výchozí), Action (Pohyb), Beach (Pláž), Landscape (Krajina), Macro (Makro), Night Portrait (Noční portrét), Panorama left (Panorama zleva), Panorama right (Panorama zprava), Portrait (Portrét), Snow (Sníh), Steady Photo (Stálý snímek – v nabídce), Sunset (Západ slunce), Theatre (Divadlo) Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600. Možnosti korekce jsou standardně +/- 2 EV s krokem. 1/2 Obraz je na paměťové médium ukládán pouze ve formátu JPEG (Exif 2.2) u statických snímků, Motion JPEG u videoklipů.

Zaostřování – Systém TTL, systém nastavený na Makro zaostřuje od 10 cm. S ostřením nebyly větší problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

Hledáček a LCD displej – Dotykový barevný LCD displej s úhlopříčkou 9,14 cm (960×240 = 230 400 pixelů) Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný.

Vestavěný blesk – pevně umístěný v těle fotoaparátu těsně nad objektivem. Ovládá se funkcemi AUTO, ON/OFF, REDUKCE ČERVENÝCH OČÍ, POMALÁ SYNCHRONIZACE. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 4 m při ekvivalentní citlivosti 100 – 400 ISO AUTO. Externí blesk nelze připojit.

Objektiv – V je použit objektiv HP Precision; 24× celkový zoom (3× optický, 8× digitální); ohnisková vzdálenost 6,5 až 19,6 mm; přibližně 39 až 118 mm (35 mm ekvivalentní); f/3,5 až f/7,4 (širokoúhlý režim); f/4,2 až f/8,8 (telefoto) . Škoda, že není širší.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram