Nikon konečně uspokojil požadavky některých fotografů a rozšířil svou nabídku fotoaparátů o svou první digitální zrcadlovku s čipem velikosti filmového políčka. Že půjde o přístroj v mnoha ohledech unikátní bylo zřejmé již z tiskových zpráv a technických parametrů. Proto se na tento profesionální přístroj podíváme podrobněji a to tentokrát i s využitím laboratorních testů asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

Provedení těla fotoaparátu Nikon D3 odpovídá nejvyšší kategorii profesionálních přístrojů. Masivní základ v podobě robustního odlitku z hořčíkových slitin je doplněn o soustavu těsnění, které zamezují vniknutí prachu nebo stříkající vody do útrob fotoaparátu. Také ergonomie, rozmístění ovládacích prvků a jejich označení jsou na vynikající úrovni. Prostě tělo padne do ruky jako ulité a také jeho držení je přirozené, spolehlivé a bezpečné. Jak bývá u této třídy zvykem, je tělo uzpůsobeno i pro držení na výšku, včetně druhé spouště, zadního rolleru a tlačítka AF-ON. Dominantou zadní stěny je 3“ LCD monitor s vysokým rozlišením 920.000 obrazových bodů a pozorovacími úhly až 170°. Barevné podání, jas a kontrast jsou také vynikající a monitor je tak dobrým pomocníkem a to nejen pro prohlížení pořízených snímků.

Obrázek č. 3 Obrázek č. 4
Obrázek č. 5 Obrázek č. 6 - Spodní strana aparátu Nikon D3

Hledáček je velký, jasný, vybavený optickým pentagonálním hranolem s uzávěrkou okuláru a hlavně zobrazuje 100% fotografované scény. Matnice je výměnná, se zobrazením ostřících bodů. Snad jen trošku chybí u Nikonu jinak obvyklá realizace průhledovým displejem s možností zobrazení pomocné mřížky aktivací uživatelské funkce. Dvojice vnitřních displejů v hledáčku je dobře vyřešena a zobrazuje všechny důležité informace, včetně aktuální citlivosti ISO. Informace o nastavení aparátu je možné zobrazit také na LCD monitoru (s možností automatického přizpůsobení jasu vzhledem k okolnímu osvětlení). Informuje například i o takových detailech, jako je aktivace uživatelského komentáře k fotografiím, aktivace a typ uživatelského menu a připojení satelitní navigace GPS. Tyto informace najdeme i na skutečně velkém a podsvíceném stavovém displeji na horní straně aparátu. Ten byl pro pohodlnější čitelnost mírně nakloněn směrem k uživateli. Část informací (například citlivost ISO či vyvážení bílé) se zobrazuje také na menším LCD displeji ve spodní části zadní stěny.

Obrázek č. 7 Obrázek č. 8
Obrázek č. 9 Obrázek č. 10
Obrázek č. 11 Obrázek č. 12

Všechny podstatné funkce jsou vyvedeny do samostatných tlačítek s obvyklým rozložením i popisem. Nikon tradičně ve většině případů využívá kombinace tlačítka a rolleru pro změnu hodnot. Výjimkou je volič snímacích režimů na horní straně aparátu realizovaný otočným prstencem s aretovacím tlačítkem. Zde je možno volit mezi snímáním jednotlivých snímků nebo sérií, případně sérií s volitelnou rychlostí snímků za vteřinu. Dále zde můžeme aktivovat samospoušť, předsklopení zrcadla a režim živého náhledu. Tady bohužel Nikon převzal předchozí, často kritizované provedení, které neumožňuje vzájemnou kombinaci těchto funkcí.
K zajímavostem patří hned dvě programovatelná tlačítka na přední stěně fotoaparátu, jimž lze uživatelsky přiřadit oblíbené nebo často používané funkce.
Mechanické provedení i ovládání tak lze celkově hodnotit na výbornou, odpovídající třídě fotoaparátu a jedinou vážnější výhradou zůstává již zmíněné provedení voliče snímacích režimů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • VV 1
    VV 1
    12.03.2008 09:57

    http://youtube.com/watch?v=a_Yf3MlqpVw

    Michale mel by jsi delat i takove "testy", treba s Canonem :)
    muzu dodat, mam 40D a s chuti bych s ni....

  • Zbyněk Buřival
    Zbyněk Buřival
    17.03.2008 09:07

    Řečičky že jedině Canon nebo jedině Nikon jsou o ničem. Pro mě je to pracovní nástroj a jestli druhovýrobce vyrobí lepší skla jak originál tak sem s nima. Nikon D3 je suprová mašina, i když se obávám že s cenou to trochu přestřelili (uvidíme za kolik bude nástupce 5D). Jak už bylo zmíněno - spíš by bylo zajímavé praktické použití a srovnání s hlavními konkurenty. Ve chvíli kdy je D3 super, ale taky 3x dražší než D300, E3 nebo 5D tak mě zajímá jestli za 3x víc peněz dostanu taky odpovídající nárůst kvality a výkonu.

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    19.03.2008 14:03

    Canon 5D neni konkurence Nikonu D3, ale je minimalne o tridu nize (je to asi jako srovnavat D80 a D300). Canon 5D ma jedinou vyhodu - je to fullframe. V ostatnich vlastnostech (napr. rychlost) je znacne pozadu za konkurenci.

    Olympus E3 je take konkurenci k D300 (na vic se s tim pidisnimacem Olympus ani nezmuze)

    Jedina konkurence Nikonu D3 je Canon EOS D a Ds, pricemz Nikon spojuje vyhody Dcka Dska do jednoho aparatu.

  • Michal Madera
    Michal Madera
    20.03.2008 21:05

    "Dále zde můžeme aktivovat samospoušť, předsklopení zrcadla a režim živého náhledu. Tady bohužel Nikon převzal předchozí, často kritizované provedení, které neumožňuje vzájemnou kombinaci těchto funkcí."

    Tak jsem si opet cetl v navodu a prijde mi, ze nektere z techto funkci jde kombinovat naprosto bez problemu. Rekl bych, ze skoro vsechny.

  • Topi Pigula 1
    Topi Pigula 1
    26.01.2010 22:16

    115 000,- je podle tebe příznivá cena?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (51)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram