Fotoaparát.cz

18. FotoVýstava - František Michálek

Některé fotografické disciplíny jako fotografování skla jsou zaměřeny velmi úzce. Následující rozhovor a FotoVýstava Františka Michálka, vítěze podzimní soutěže na téma Kouzlo moravských a českých vín, vám přiblíží, jak to dělá František a jak vlastně vznikla vítězná fotografie. Vlastníci Pentax K10D si zde mohou předat navzájem zkušenosti.

V dnešním již osmnáctém pokračování FotoVýstav vám představíme Františka Michálka, vítěze soutěže na téma Kouzlo moravských a českých vín. Ta probíhala na naší galerii v podzimních měsících loňského roku.

Vítězný snímek

První otázka, jak jinak, se musí týkat vítězné fotografie. Evidentně sis s ní vyhrál. Pověz nám, pokud to není tajemství šéfa kuchyně, jak vypadalo zákulisí při pořízení tvé fotografie. Jak vlastně vznikla? Náhodně, nebo předcházely přípravy? 

Tajemství to určitě není. Tuto fotografii jsem pořídil doma. Veškeré vybavení se skládalo z Pentax K10D, Sigmy 70–210, stativu, předsádkové čočky +2 a polarizačního filtru. K nasvícení byly použity celkem dvě světla se „softboxy“. Ta jsem si vyrobil z kartonu (snažil jsem se, aby vypadala jako stripboxy v obchodech) a uvnitř potáhl alobalem. Na rozptýlení světla jsem použil pauzovací papír. Jeden box svítil na pozadí, které bylo ze starší látky, co jsem měl doma, a druhý osvětloval sklenici s lahví. Víno jsem musel naředit vodou, protože jinak by na výsledné fotografii vypadalo jako flek. Předsádkovou čočku jsem použil hned ze dvou důvodů. Jednak jsem potřeboval zmenšit hloubku ostrosti a jednak bylo v pokoji málo místa. S polarizačním filtrem jsem si pohrál tak, aby byly vidět jen ty odlesky, které jsem chtěl. Nakonec byla použita šedá tabulka ke stanovení expozice.

Fotit sklo není vůbec jednoduché. Jaké jsou Tvé zkušenosti, co máš na focení skla nejraději a co naopak dělá největší potíže? 

Focení skla mě celkem baví a nejraději mám výsledek :) Chtěl bych vyzkoušet, jak by se fotilo sklo se záblesky, ale to musím ještě chvilku počkat, až našetřím. :) Největší potíže mám asi s prostorem a vlastně i sám se sebou, protože ještě nevím, co a jak se dělá …a tak jdu cestou pokus-omyl.

Z Tvé galerie fotografií na FotoAparátu.cz je vidět, že fotíš různá témata. Chceš se některému věnovat více, nebo zatím hledáš to pravé? 

Fotím zhruba dva roky, ne příliš intenzivně, a zatím stále hledám. Asi nejvíc mě baví, když mi někdo zadá úkol a já se ho pokusím splnit tak, aby byl ten druhý spokojen. Zdá se, že produktová a reklamní fotografie mě zatím táhne nejvíc.

Nyní fotíš zrcadlovkou Pentax K10D. V čem vidíš její přednosti? Ocenil jsi ji obzvláště v nějaké situaci? Zklamala Tě někdy? 

Pentax K10D mám od července a zatím se s ním stále seznamuji. Vlastně i fotografií do soutěže jsem zkoušel, co tento fotoaparát dokáže. Přednosti vidím určitě v ceně a kvalitě provedení. Za dobrou cenu se dá sehnat i kompletní příslušenství. Předtím jsem měl kompakt, takže tento fotoaparát byl pro mne velký skok a zatím si ho nemůžu vynachválit. Líbí se mi jak kvalita fotografií, tak i držení a ovládání.

Co objektivy? Ve Tvé sbírce se objevují značky jako Pentax, Sigma, Pentacon či Makinon; zoomy i pevná ohniska. Každé ze skel se asi hodí v jinou chvíli… Kterého z nich si ale zvlášť ceníš? Který bys vlastníkovi K10D doporučil? Plánuješ svou sbírku objektivů ještě obohatit? 

Myslím, že zatím žádného si zvlášť necením, protože jsem je kupoval s tím, že to pro mne budou takové startovní objektivy, než si našetřím na jiný. Pokukuji po třech, konkrétně to jsou Pentax DA 16–50mm F2,8 EDAL(IF)SDM, Pentax DA 50–135mm F2,8 ED(IF)SDM a Sigma 105mm F2,8 EX DG Macro. Ještě chvilku si na ně však budu muset počkat… Jinak Pentacon a Makinon používám přes redukci na M42, protože mají celkem dobrou světelnost a někdy je využiji i na makroměchu.

Ve sbírce máš i filtry, používáš je často? Jaký nejvíce? 

U každého objektivu mám UV filtr jako ochranu. Někdy používám předsádkovou čočku +2, protože nemám objektiv, který by zvládl to, co potřebuji. Dále mám polarizační filtry, které ale zatím moc nepoužívám. Všechny filtry, které vlastním, jsou značky Kenko. Nejvíce používám UV, a to jen jako ochranu.

Jsi mladý, co fotografické plány do budoucna? Výstavy, fotocestování, …? 

Chtěl bych se dostat na vysokou školu a studovat fotografii, ale ještě jsem to nezkusil. Zatím nejsem přesně rozhodnutý, jaká škola by to měla být. Do budoucna bych si rád udělal více času na focení a vybral téma, kterému se chci věnovat…

Kde nejvíce čerpáš pro svou fotografii? (literatura, studium, praxe, kamarádi, web,…). Máš nějaký fotografický vzor? 

Čerpám jak na internetu, tak i z knížek, ale nejvíc mi dávají schůzky s fotografem Hugo Vítámvásem. Chodím k němu jednou za měsíc s fotografiemi, zhodnotí je a řekne, co je špatně a co by šlo lépe. Někdy mám možnost ho vidět v ,,akci´´, takže zkouším odpozorovat, jak to dělá Hugo. Fotografický vzor mám právě v něm. A to jak z hlediska fotografování, tak i z hlediska osobnosti. Je to neuvěřitelně ochotný, chytrý a milý člověk…

Pomohlo vkládání fotografií do Galerie na Tvé „fotocestě“? (inspirace, příprava fotek pro web, komentáře ostatních,…). Co si o Galerii myslíš a co bys popřál jejím návštěvníkům?

Určitě mi to pomohlo. Jsem rád, že mohu na FotoAparát.cz vkládat fotografie, protože každá rada je dobrá. Když sem vložím fotografii a lidé mi ji slovně ohodnotí, tak si někdy všimnu chyb, které jsem do té doby ani neviděl a pokouším se jim při dalším focení předejít.

Jinak všem přeji všechno nejlepší, co nejvíce dobrých úlovků a Dobré světlo.

S pozdravem František Michálek

A nyní již slíbené snímky.

Vítězný snímek