Schneider KREUZNACH D-Xenon 100/2,8 Macro

Pro bajonet zrcadlovek Samsung je na našem trhu další objektiv. Je jím makroobjektiv Schneider KREUZNACH D-Xenon 100/2,8 Macro. Na živé snímky se můžete podívat v následujícím uživatelském testu, neboť jsme měli možnost s tímto objektivem strávit několik dní fotografováním.

Obecně k makroobjektivům

Budu opakovat jen to, co „makraři“ již dávno vědí, tak to prosím omluvte. Makroobjektiv splňuje základní požadavek a to schopnost fotit v poměru 1:1. Tedy velikost foceného objektu je shodná s velikostí jeho obrazu na záznamovém médiu. Obvykle jsou to objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností s ohnisky od cca 50mm do cca 180mm. Nejčastěji se vyskytuje ohnisko kolem 100mm. To není náhoda, protože toto ohnisko se současně velmi hodí na focení portrétů a tím objektiv získává další přidanou hodnotu.

Celkový pohled

Technická specifikace

Maximální délka Minimální délka Se sluneční clonou

Objektiv Schneider KREUZNACH D-Xenon 100/2,8 Macro

Ohnisková vzdálenost 100mm (tj. cca 150mm ekv. 35mm)
Rozsah clonových čísel f/2,8-f/32
Počet lamel clony 8
Ruční nastavení clony ANO
Možnost zap/vyp automatického ostření ANO
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,303m (od snímače) při poměru zobrazení 1:1
Stupnice zaostřené vzdálenosti, hloubky ostrosti a měřítka snímání na objektivu ANO/ANO/ANO
Bajonet Pentax KAF nebo KAF2
Průměr filtru 49 mm
Hmotnost 345g
Rozměry 67,5×80,5 mm (nejmenší)
Materiál plast, kovový bajonet
Příslušenství kruhová sluneční clona, pouzdro, krytky
Orientační cena 17 500,–
Charakteristiky

Ještě dodám, že při ostření se tubus vysouvá, ale neotáčí se.

Na zpracování objektivu jsem nenalezl podstatné vady. Provozní vůle nebyly patrné. Snad jen je třeba si zvyknout na to, že objektiv je vzhledem ke světelnosti a ohnisku relativně malý a lehký. Odolnost použité konstrukce a materiálu dokáže prověřit až čas. To není reálně v rámci uživatelského testu možné.

Snímky

Veškeré snímky byly pořízeny do formátu jpg fotoaparátem Pentax K10D při maximálním rozlišení a kvalitě a při citlivosti ISO100 (pokud není uvedeno jinak).

Co je poměrně často posuzováno je tzv. bokeh. Není to nic víc, než „tvar“ rozostření pozadí a jeho vnímání pozorovatelem. Tedy čistě subjektivní věc. Bokeh ovlivňuje řada věcí a jednou z nich je počet lamel clony. Těch je osm a důsledkem jsou příjemné „měkké“ kroužky na pozadí snímku.

Bokeh, f/2,8 Bokeh, f/8,0

Dalším standardní požadavkem po jakémkoliv objektivu je minimalizace optických vad. Tzv. aberace patří mezi ně. Projevuje se namodralými či načervenalými okraji na kontrastních přechodech. Je způsobena různým lámáním jednotlivých barev (odborníci jistě odpustí tuto formulaci), kdy se modrá barva láme víc než barva červená. To se snaží minimalizovat výrobci použitím speciálních materiálů na některé čočky, speciálních vrstev a také mechanickým složením čoček v objektivu. Druhou možností je softwarová oprava, ke které dochází při snímání do formátu jpg přímo v těle aparátu jeho softwarem. Jak a proč není až tak podstatné. Podstatný je výsledek. Aberaci, která je viditelná, nebo by dokonce rušila, jsem na reálných snímcích nenalezl.

Náhled Výřez (R), 1/750 s, f/5.60, ISO: 100 Výřez (R), 1/750 s, f/5.60, ISO: 100

Zkreslení objektivu je na reálných snímcích zanedbatelně malé.

Zkreslení Zkreslení

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • josef tasek
    josef tasek
    16.11.2007 10:06

    Upozorňuju, že česky se říká MAKRAŘI VĚDÍ, ev. KAŽDÝ MAKRAŘ VÍ. Škoda, že taková hrubka se vyskytne hned na začátku článku. Pokud si nejste svým pravopisem jistý, můžete použít staránku pravidla.cz.

  • cc355
    cc355
    16.11.2007 13:20

    :-)) článek je dobrý, ale s Taffeyem nezbývá než souhlasit. Když si kupuji objektiv na makro, tak asi proto, že budu fotit převážně makro. Subjektivně bych hodnotil Sigmy také lépe...:-)(testy a srovnání - www.photozone.de).. Cena se mi zdá přemrštěná. PS: Myslím, že každý ví, co je v článku napsané a čeština zde není tak důležitá jako obsah...:-) Pěkný den.

  • Hubert Poláček
    Hubert Poláček
    21.11.2007 13:50

    Test je subjektivnym testom objektivu, a nie makroobjektivu, Taffey to napisal pekne. Mne najviac chybaju fotky s bleskom, z tych co su prezentovane je zjavne ze velka cast je rozmazanych pohybom, a fotena v dost mizernych svetelnych podmienkach. Ale vzdy lepsie ako nic, takto ked clovek natuka do vyhladavaca Xenon 100/2.8, najde aspon nejaku cesku stranku :) Hoci mnoho pozitiv pre ktore by sklo kupil nenajde.

  • Jaroslav Houdek
    Jaroslav Houdek
    29.11.2007 00:06

    Nechápu, proč je tentýž objektiv s nápisem Pentax o tolik levnější.
    Kdybych kupoval druhý makroobjektiv k svojí obří 180ce, tak určitě nějaký malý a pohotový, což je tenhle.
    Na Sigmě mě kromě váhy štve nutnost přepínání AF-MF, na originál objektivu se nic přepínat nemusí a prostě rovnou doostřuju.
    Bez ohledu na bajonet, Pentax je druhý nejlepší makro v téhle ohniskové vzdálenosti po Canonu.

  • cc355
    cc355
    22.02.2008 09:42

    To elho cid: Myslím že Nikor 105VR je v současnosti v téhle délce asi nejlepší...podle testů a obrázků. které jsem z nich viděl.:-) ale taky něco stojí...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram