Panasonic DMC-L10. Druhá zrcadlovka této značky se brzy objeví na našem trhu. Přinášíme vám první postřehy a živé snímky, které jsme díky zapůjčení měli možnost vytvořit.

Měli jsme možnost vyzkoušet si vlajkovou loď Panasonic – LUMIX DMC-L10 včetně všech v danou chvíli dostupných objektivů značky Leica pro Panasonic LEICA D SUMMILUX 25mm/F1.4 ASPH (dále jen „padesátka“), LEICA D VARIO-ELMARIT 14–50mm/F2.8-F3.5 ASPH(dále jen „světelný zoom“) a LEICA D VARIO-ELMAR 14–50mm/F3.8-F5.6 ASPH (dále jen „setový“). Poslední se právě prodává s tělem L10. Jednalo se o předprodukční vzorek, proto přinášíme jen některé, přesto však zásadní, postřehy.

Cílem tohoto článku je seznámit Vás s prvními živými snímky za použití dostupných objektivů a s celkovým chováním a ovládáním fotoaparátu.

Tělo, design, vybrané funkce

562g 1048g

Vyjmenovat všechny funkce je nad rámec prvního seznámení. Seznámíme se tedy jen s výjimečnými vlastnostmi. Více najdete na stránkách Panasonic. Na první pohled došlo ke sloučení zrcadlovky a kompaktu. Z první si přinesl širokou možnosti dané variabilitou systému, z druhé pak funkce, které jsou dnes již běžně u kompaktů k dispozici.

Z obou stran

Tělo je odvozeno z řady FZ, což pro mě osobně je velmi dobrá volba. Na první pohled je zřejmý výklopný a otočný 2,5" LCD. K dispozici je antiprachový filtr, který „sklepává“ nečistoty na lepivý proužek. Jeho účinnost prověří až delší praxe. Pravda je, že jsem na snímcích nezaznamenal žádnou nečistotu, a to jsem neustále (a poměrně „brutálně“) měnil objektivy kdykoliv a kdekoliv. Z příjemných funkcí zmiňme živý histogram, detekci tváře, inteligentní ISO či různé filmové režimy. K dispozici je předsklopení zrcátka, blesk na druhé lamely, volitelná kombinace ukládání RAW a JPG, přemapování čipu a další funkce.

Ovládací prvky

Za základní výhodu však považuji živý náhled, který zprostředkovává přímo vlastní čip a výhody s tím spojené v kombinaci s variabilitou displeje. „Kamenem úrazu“ u podobných systémů byl obvykle fakt, že při expozici a zaostření v režimu živého náhledu se musí zvednout zrcátko. U tohoto modelu však, což jsem nečekal, je kompletní expozice dostatečně rychlá a v porovnání s již známými systémy u jiných modelů nesrovnatelně lepší. Aparát ostří s použitím metody určení kontrastu a kombinuje ji nově s detekcí fázového rozdílu. Kdy „dělá co“ asi není až tak podstatné, podstatný je výsledek. A ten je velmi dobrý. Je na místě zdůraznit, že i při živém náhledu lze ostřit automaticky pouze namáčknutím spouště.

Kousek nad zemí

Shrnutí: všechny běžné funkce u L10 najdeme.

Čip

Čip

Od systému 4/3 se odvíjí i standardní velikost čipu 17,3×13,0 mm. Rozlišení je efektivně 3648×2736 bodů, tj. cca 10,1 Mpx. U této velikosti se vždy rozpoutají teoretické diskuze o crop faktoru a využitelnosti ohnisek, hloubce ostrosti a šumu. Doporučím se podívat na snímky v závěru testu a závěr si udělat z nich.

Objektivy pro zrcadlovky Panasonic

Ještě nedávno byl k dispozici pro Panasonic jediný Leica objektiv. Nyní se jejich množství zvýšilo na čtyři. Čtvrtým je širokorozsahový stabilizovaný zoom 28–300 35mm ekv., který právě přichází na trh a v době zápůjčky nebyl k dispozici. K nim přistupují další značky – Zuiko a Sigma. Je jich v současné době celkem nejméně 30. Zahrnují ohniska od 14mm do 600mm 35mm ekv. Jejich cena odpovídá vysoké obrazové kvalitě. Panasonic obvykle používá stabilizaci přímo v objektivu, a tak i jeho nová „skla“ ji samozřejmě mají (nemá ji pouze „padesátka“). Co může někomu dělat zpočátku potíže je fakt, že ostření objektivů je motorické a není tedy čistě mechanické. Reálně jde pouze o pocit, na kvalitu a reálnou rychlost ostření to zásadní vliv nemá.

Ostření

L10 disponuje při živém náhledu několika zajímavostmi. Se setovým objektivem lze ostřit automaticky až na 11 ostřících bodů. S jinými objektivy se tato hodnota snižuje na tři. Předchozí věta je závislá na firmware konkrétního objektivu. V době zápůjčky ostatní objektivy využívaly tři standardní ostřící body.

Manuálně lze ostřit na jakýkoliv bod zorného pole, takže správné zaostření není problém.

Hledáček

Zvětšení hledáčku je 0,92× a pokrývá cca 95% scény. Po jeho pravé straně se zobrazují běžné expoziční údaje.

Výdrž fotoaparátu

Při „normálním“ používání s funkcí živého náhledu a zapnutou stabilizací jsem nafotil cca 400 snímků. Tuto hodnotu vypnutím obou funkcí zvýšíte.

Příslušenství

Příslušenství

Základní balení obsahuje tělo fotoaparátu, objektiv, nabíječku, baterii, externí napájecí zdroj, potřebné kabely a krytky, sluneční clonu, popruh a CD se softwarem. Z dalšího příslušenství je k dispozici například dálková spoušť a externí blesky.

Informace Menu
Setup Osobní nastavení
Další funkce Scénické režimy
Režimy ostření (Živý náhled) Funkční tlačítko
Přehrávání snímků Menu při přehrávání

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • CICOUS
    CICOUS
    13.11.2007 03:03

    zase samej odbornik co tiskne bilboardy a vidi ten sum co? vetsina z vas stejne tiskne max 9x13 a hraje tu machry ja mam FZ10 a LX2 a sem spokojenej stejne tisknu max a4 a tam ten sum nevidim a pocitam ze vetsina z vas je na tom stejne

  • fotoam
    fotoam
    07.01.2008 20:52

    Stal jsem se držitelem tohoto fotoaparátu (má první zrcadlovka). Musím konstatovat, že snímky jsou dosti kvalitní, tedy nad očekávání jaké byly prognózy. Zkoušel jsem snímky i při vyšším ISO a šum není zas tak hrozný. Jen mě štve, že se v hledáčku nedá zobrazit náhled snímku před vyfocením jak to umí třeba Nikon.

  • Jaroslav  Lazar
    Jaroslav Lazar
    14.03.2008 11:36

    to "biff"- Nevim , co myslite, pojmem - vzdycky-, myslim ze Canon se vysvihl systemem Eos v 90. letech, predtim jen paberkoval za Nikonem, Olympusem, potazmo Pentaxem,,,,mejte se vsichni

  • klusak
    klusak
    30.08.2008 20:08

    Canon? Ruce od nej...Mam Canon 40D. Bohuzel.
    Mereni expozice je prumerne. Highlight Tone priority nema prakticky ten efekt, ktery by se ocekaval, zvysi sum v tmavych castech a spodni hranici pro citlivost na ekvivalent ISO 200. Pisu dle vlastnich zkusenosti. L-kove skla ktere jsou nachylne na jakekoliv protisvetlo. Ale marketing na nej je dobry...

  • fotoam
    fotoam
    07.02.2009 22:51

    Můžete se kouknout i na mé stránky k této zrcadlovce
    www.vladacr.osoba.cz.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram