CANON PowerShot S5 IS

Funkcemi nabitý, 12x stabilizovaný 8 Mpx ultrazoom s makrem od 0 cm a s velkým výklopným displejem. Tak je možno popsat první dojmy z fotoaparátu CANON Powershot S5 IS.

Úvod

CANON PowerShot S5 IS

Digitální fotoaparát CANON Powershot S5 IS zapůjčila naší redakci k testu firma CANON CZ s.r.o. CANON S5 je dalším z oblíbené řady ultrazoomů od CANONU, počínající verzí S1, S2, po designové změně S3. Také právě design S3 je patrný i na S5, mnoho funkcí z S3 bylo zachováno, další přidány a rozšířeny.

Konstrukce

CANON PowerShot S5 IS zepředu CANON PowerShot S5 IS zezadu
CANON PowerShot S5 IS spodní strana CANON PowerShot S5 IS horní strana
CANON PowerShot S5 IS zprava CANON PowerShot S5 IS zleva

Tělo – CANON S5 má tělo vyroben z kombinace kovu a plastů, volených s ohledem na funkci jednotlivých částí fotoaparátu. Ovládání je velmi pohodlné a přesné, celý fotoaparát je navržen se skvělou ergonomií. Vytknul bych mu jen umístění tlačítka zapnutí fotoaparátu, několikrát se mi při náhodném dotyku nechtěně zapnul v brašně. Hlavní ovládací prvky jsou na dosah prstů pravé ruky držící grip, ostatní tlačítka lze pohodlně ovládat rukou levou. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků, kromě již zmíněného zapínání. Funkce tlačítek je zřejmá z fotografií. Shora je vyskakovací výklopný blesk, novinkou jsou sáňky pro externí blesk a systémové blesky CANON. Na pravé straně jsou pod plastovým krytem jsou konektory pro externí napájení (přes napájecí adaptér CA-PS700), A/V konektor a USB připojení k PC nebo tiskárně. Horní straně fotoaparátu vévodí EVF hledáček s 0,33“ monitorem a optickou korekcí. Na zadní stěně je umístěn velký otočný displej s úhlopříčkou 2,5“. Rozsah nastavení tohoto otočného a výklopného displeje je vynikající. Poprvé byl použit u CANONU G1 a dodnes se jeho konstrukce podstatně nezměnila. Na spodní stěně je kovový stativový závit a prostor pro paměťovou kartu SD a čtyři AA baterie, nebo lépe akumulátory, uzavřený krytem s pojistkou proti otevření . Tento plastový kryt na mne působil velmi křehce na to, že je určen k častému otevírání jak při výměně akumulátorů, tak při výměně SD karty. Choval jsem se k němu s nejvyšší opatrností.

Baterie a SD karta Ovládání pro pravou ruku
Ovládání pro palec Detail spouště a mikrofonu
Detail rozhraní USB, A/V, zd Tl. makro a MF
CANON PowerShot S5 IS pomocné světlo, druhý mikrofon

Rozměry těla CANON S5 jsou 117(š) x 80 (v) x 77,7(h) mm a váha 450g (bez karty a baterií).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stevo Durko
    Stevo Durko
    10.09.2007 12:10

    Aká rýchla musí byť pametová karta aby som mohol robiť video v plnom rozlíšení?, chcem kupit 8 GB, vďaka za odpoveď, recenzia samozrejme veľmi pekná.

  • Kosta Joanidis
    Kosta Joanidis
    13.09.2007 11:36

    stevo: jakkoli rychla

  • Zolty
    Zolty
    04.10.2007 15:21

    Foťák mám zhruba 2 měsíce a mám tyto poznatky:
    Velké minus si zaslouží krytka objektivu, která absolutně nedrží. Stačí lehce zavadit a odpadne - hrozí poškrabání objektivu.
    Velké plus naopak za videa. V režimu LP můžete na 2GB kartu uložit asi 28 minut záznamu v rozlišení 640x480, a to skutečně ve velmi vysoké kvalitě obrazu a slušným zvukem!
    Výrobcům musím dát ještě jedno mínus za to, že kompletní manuál dodává pouze na CD.

  • Nik Olas
    Nik Olas
    24.12.2007 09:44

    "Testoval" jsem půl roku S3 IS, než mi ji ukradli...
    Nemyslím, že by vypínač byl umístěn špatně, naopak jsem si na to zvykl a vyhovuje mi to.
    Největší bolesti tohoto shrnul autor jinak dobře, přidal bych aberaci. Pokud použijete držák na filtry LAH-DC20 a budete chtít na filtr nasadit ještě dodávanou sluneční slonu, počítejte s tím, že nejniží ohnisko nevyužijete, v rozích je clona vidět. Nemá totiž výřezy.
    Jinak je to dobrý stroj s docela hodně možnostmi... S5 to ještě zlepšila, pro určitou skupinu je to výborný foťák, i když má několik konkurentů, ale to už je věc zvyku nebo výběru.
    Dobré světlo a dávejte si na ně pozor!

  • klusak
    klusak
    30.08.2008 20:10

    Ruce pryc od Canonu...Mam Canon 40D. Bohuzel. Mereni expozice je prumerne, dynamicky rozsah taky. Highlight Tone priority nema prakticky ten efekt, ktery by se ocekaval, jen zvysi sum v tmavych castech a spodni hranici pro citlivost na ekvivalent ISO 200. Pisu dle vlastnich zkusenosti. Vyssi vaha a L-kove skla ktere jsou nachylne na jakekoliv protisvetlo. Ale marketing na nej je dobry...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram