Přibližně před rokem jsme měli v redakci model fotoaparátu Panasonic FZ7. A nyní zde přinášíme recenzi jeho nástupce Panasonic DMC-FZ8. K jakým došlo změnám, zda pouze kosmetickým, nebo i nějakým podstatným, se dočtete v následujícím testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FZ8 je kompaktní 7,2 Mpx fotoaparát s 12× optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, adaptér na objektiv se závitem 52 mm, sluneční clonu, speciální Li-Ion baterii, nabíječku, potřebné kabely, řemen na zavěšení na krk, CD se softwarem a tištěný manuál.

Rozdíly mezi FZ8 a FZ7

Pokud Vás unavují technické části a přesto chcete vědět v čem je zásadní rozdíl mezi předchozím modelem a modelem FZ8, tak si přečtěte jen následující odstavec a pak můžete shlédnout rovnou snímky.

  • Má formát RAW (nahradil TIFF)
  • Je k dispozici funkce Inteligentní citlivost IISO
  • Má interní 27MB paměť
  • Přepínání mezi režimy ostření obsahuje i makrorežim
  • Přímý tisk má pozici na hlavním voliči
  • ISO se snížilo na max. ISO1250 (v režimu vysoké citlivosti je však ISO3200), minimální hodnota je ISO100 (byla 80)
  • Zvětšil se počet efektivních bodů na 7,2 Mpx
  • Zvětšilo se nejen rozlišení hledáčku ale i jeho zdánlivá velikost (!!!) a i rozlišení LCD
  • Zpracování obrazu je podstatně lepší především při použití vysokých citlivostí (VE III)

Dále v testu najdete krátký popis dodávaného SW pro zpracování RAWů a zmínku o nových kartách SDHC.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Detailní technický popis najdete na stránkách firmy Panasonic a prakticky také v testu modelu FZ7.

Hmotnost

Aparát s rozměry cca 113×72×90 mm (včetně hledáčku) a hmotností 380 gramů (včetně baterie a karty) je jednoznačně nástupcem modelu FZ7. Co se ovládacích prvků týče, jsou zcela shodné s předchozím modelem. Jen na nich přibylo několik voleb – na hlavním voliči přímý tisk a IIso, na tlačítku pro režim ostření přibyl makrorežim.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Na horní stěně je otočný volič, který má 10 pozic – P, A, S, M, režim videa, přímý tisk, scénický režim, tzv. „režim srdíčko“, režim přehrávání a režim Inteligentní citlivosti. Režim srdíčko je uživatelsky nejjednodušší, prakticky nemusíte nic nastavovat.

Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na levé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro SD kartu a baterii, krytý společným krytem a vedle je kovový stativový závit umístěný uprostřed dolní stěny, tedy mimo osu aparátu. Je-li aparát na stativu, nelze baterii s kartou vyměnit. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Nahoře zleva do prava tlačítko vyklopení blesku, EVF s dioptrickou korekcí, tlačítko LCD/EVF pro přepínání zobrazení z LCD do hledáčku a tlačítko zapnutí. Pod ním je tlačítko rychlého přístupu (joystick). Níže je tlačítko pro zobrazování množství informací na LCD (EVF). Ostatní tlačítka tvoří standardní kříž s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Těmito tlačítky se volí kompenzace expozice, režim rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů, což téměř dvojnásobek oproti předchůdci. Byl výborně čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Má celkem tři rozdílné možnosti zobrazovaní – normální režim, režim za vysokého osvětlení (zvýší skokem jas) a režim pro zobrazování při držení nad hlavou, tedy při pohledu šikmo zdola, což je velmi zajímavá funkce. Subjektivně je obraz vysoce kontrastní, ostrý a celkově velmi dobře čitelný (měl jsem možnost jej porovnat s jinými aparáty „vedle sebe“).
Elektronický hledáček má rozlišení také 188 tisíc bodů. I zde došlo ke zvýšení o polovinu. Nejpodstatnější je jeho větší zdánlivá velikost – je stejná jako u modelu FZ50 (tedy z 0,33" na 0,44"). Samozřejmostí je dioptrická korekce, zde v rozsahu – 4D až + 4D.
CCD je 7,2Mpx čip (7,38 Mpx celkem) velikosti 1/2,5" s poměrem stran 4:3. K dispozici je i ukládání snímků v poměru stran 3:2 a 16:9.

Objektiv a ostření

Aparát disponuje objektivem Leica. Se svou světelností 2,8 – 3,3 patří mezi špičku v oblasti kompaktních elektronických zrcadlovek. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 36 mm – 432 mm. Nejmenší zobrazená plocha je při 36mm ohnisku 42×32 mm, při snímání z cca 5 cm. Při 432 mm ostří od cca 1m a nejmenší plocha je 9×7 cm. Rychlost a kvalita ostření je výborná, stačí i nízká intenzita osvětlení. V absolutní tmě pomůže přisvícení diodou. Součástí fotoaparátu je i adaptér clony se závitem 52 mm a přes konverzní adaptér (nutno dokoupit) můžete použít předsádky určené pro model FZ30/50. Při manuálním ostření se graficky ukazuje hloubka ostrosti.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Čozek
    Čozek
    31.05.2007 01:16

    vaham mezi timhle a Sony H5.Muzete nekdo poradit?

  • Miroslav Umlauf
    Miroslav Umlauf
    06.06.2007 03:34

    Taky jsem dlouho váhal mezi Sony H5, Olympusem FZ50 a tímto kouskem. Olympus FZ50 je dražší (a těžší) a z toho co jsem si přečetl pro mě osobně nedává nic víc - v recenzích co jsem četl vycházel i obecně zhruba nastejno s FZ8. Proto jsem ho relativně rychle (po 2 dnech) vyloučil. S FZ8 a Sony H5 to bylo na mnohem delší trať, cenově jsou srovnatelné - H5 i FZ8 nyní nejlevněji okolo 9000. Po podrobném prostudování rozsáhlých recenzí na dpreview.com a mnoha dalších (mimo jiné i zde), shlédnutí fotek jsem se pro nerozhodnost vrátil k technickým parametrům. FZ8 je téměř 2x lehčí než Sony H5, podle testů má údajně o něco lepší optiku, zapisuje na SD, SDHC a MMC. Naproti tomu má problém s šumem - ano při ISO 400 a dál je to na fotkách hodně znát, ale z druhé strany, u kterého foťáku v této cenové kategorii ne? V porovnání na dpreview.com se mi individuálně jeví lepší H5 - doporučuji si tam prohlédnout detaily fotek, jsou pěkně vedle sebe. Nicméně je tam také uvedeno, že je možné s FZ8 nechat plavat JPEG, fotit na RAW a s šumem si pak hrát osobně, což u Sony nelze. Závěrem tedy můžu říct pouze to, že pro mě o fous vyhrál FZ8 nad H5 díky pár drobnostem a nakonec i taková blbost, že se mi designově prostě více líbí. Doporučit ale můžu s klidným svědomím oba, rozhodnutí je jen na Vás :-).

  • Miroslav Umlauf
    Miroslav Umlauf
    06.06.2007 04:18

    Velice se omlouvám, celou dobu jsem psal Olympus, ale myslel jsem tím samozřejmě Panasonic. Ach jo už jsem z toho týdenního kolotoče zblbnul :-).

  • Lenka Moravčík
    Lenka Moravčík
    15.06.2007 23:48

    ahoj poradíte mi medzi FujiFilm FinePix S6500 a Panasonic DMC-FZ8??? neviem si vybrať, podľa mňa má každý svoje klady aj zápory ďakujem

  • Felky
    Felky
    21.06.2007 18:19

    Rozhodně FZ-8. Má Leica optiku, to myslím hovoří za vše. Navíc šel teď dost dolů, tady ho maj v zajímavý akci: http://www.extraceny.cz/index.php?search_text=fz8&katalog=search&jazyk=cs&id=2&search_sekce=all
    Fuji je poslední dobou docela pozadu nejen v polozrcadlovkách.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram