Test skeneru Epson V700 Photo

Přinášíme vám uživatelský test všestranného skeneru firmy Epson. Je to druhý skener v testu během krátké doby a je jen na vás, kterému v případě zájmu dáte přednost. Po skeneru Epson V700 Photo by se mohli ohlédnout především ti, kteří potřebují skenovat běžné papírové předlohy, negativy, pozitivy... A tak si kancelářskou práci zpestřit digitalizací svých analogových dat.

Černobílé středoformátové snímky skleněných misek (č. 12, 13) mají ukázat jak si skenery poradí se správnou tonalitou a ve výřezech je patrné jak jsou snímky ostré.

Snímek č. 12 Snímek č. 13

Snímky č. 14 – 16, čb negativy byly použity ze dvou důvodů. Pro určení rychlosti skenování čb kinofilmových snímků a pro možnost posouzení jejich kontrastů.

Snímek č. 14 Snímek č. 15
Snímek č. 16

Snímek č. 17 je sken barevného středoformátového diapozitivu, opět pro určení rychlosti skenování a kvality barevného tonálního podání.

Snímek č. 17

Poslední dva snímky (obr. č 18 –21) jsou ukázkou rozlišovací schopnosti skenerů, určení schopností zpracovávat velkoformátové skleněné negativy ve velkém rozlišení a na jejich výřezech je možné posoudit ostrost.

Snímek č. 18 Snímek č. 19
Snímek č. 20 Snímek č. 21

Závěr

Skener od Epsonu je výborným poloprofesionálním nástrojem, který odvede práci v kanceláři, při skenování textových předloh, ukládání tabulek a grafů a jejich exportu do formátu pdf. Při kopírování dokumentů nebo jejich přímém odeslání E-mailem. Hlavně je určen pro pokročilé fotoamatéry a poloprofesionály, kteří stále ještě věří v klasický film jakéhokoliv formátu a jdou cestou digitálního skenu z klasické „analogové“ fotografie. Výsledky skenů jsou subjektivně vynikající. Ostrost snímků, věrnost barev diapozitivů i široká tonální škála snímků jsou na velmi vysoké úrovni, díky čemuž si troufám říci, že by s nimi byl spokojen i profesionál, např. v oboru architektury nebo fotografie skla. Rychlost skenování diapozitivů je sice trochu nižší než u konkurenčního produktu, vše je ale vyváženo o něco lepším barevným podáním a množstvím detailů na snímcích.

Mechanické zpracování všech částí skeneru je také na velmi dobré úrovni. Skener je velmi robustní, při jeho používání jsem nezaznamenal žádné mechanické nedostatky. Kvalita provedení všech rámečků pro transparentní předlohy a jejich fixace do skeneru je podle mého názoru také na velmi vysoké úrovni vzhledem ke své třídě.

Tento skener mohu bez obav doporučit těm, kdož požadují maximální kvalitu v poloprofi třídě a zároveň snadnost obsluhy kvalitního filmového skeneru v kombinaci se všemi funkcemi moderního kancelářského přístroje. Výsledky retuší systémem Digital ICE a systému Dual Lens jsou na velice slušné úrovni, odstranění prachu i škrábanců z fotografií pracovalo velmi efektivně.

Děkuji firmě Epson za zapůjčení skeneru k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jirka L
    Jirka L
    27.01.2007 11:10

    tomashr: ... výsledky ze specializovaného scanneru jako Nikon LS50 jsou o tolik lepší, že při současné ceně toho Nikonu se prostě plochý scanner nevyplatí - úspora je moc malá a výsledky prostě horší jsou.

    Děkuji za názor, já se právě rozhoduji, co koupit. Převážně potřebuji skenovat kinofilm, ale občas i 6x6. Případný o něco horší komfort práce bych akceptoval. Spíše mě zajímá kvalita výsledků a do jaké míry se skeny dají použít pro fotky řekněme do v rozměru 13x18 nebo 15x21 cm (cca A4). Máš nějaký komentář ke srovnání skenů na www.photo-i.co.uk - tedy porovnání kvality skenů z plochého Epsona a skenů z filmového Nikona LS50 / Minolty 5400 ? Třeba jestli to srovnání podle Tebe vychází dobře z důvodu volby snímků a taky protože to pak ten pán tiskl na inkoustové foto tiskárně (a třeba na klasické fotce z minilabu by projevily určité neduhy) ? Scanner jako Nikon LS 5000 / 9000 mně nezajímá, protože je cenově někde jinde, takže o tom neuvažuji ani náhodou. Díky za jakýkoliv komentář a poznatek, myslím to pomůže nejen mě, ale komukoliv, kdo o koupi nějakého scanneru uvažuje...

  • Marek Bubník
    Marek Bubník
    28.01.2007 23:26

    Jakmile je kinofilm celkem rovný, jsou výsledky scany špičkové (Epson V750 - vlastní zkušenost). Špatnou zkušenost mám s poměrně prohlým (podélně) negativem (nebo dia), zvláště pak co se týká schopnosti rámečku "udržet" snímaný film.

  • Michal Kvarda
    Michal Kvarda
    14.02.2007 10:39

    Docela by me zajimalo jak vypada fotka v plnem rozliseni. Mohu poprosit o zaslani nejake fotky z tohoto scanneru.
    Michal

  • VK
    VK
    11.03.2007 17:52

    V testu píšete, že skenovací program EPSON rozpozná políčka kinofilmu a skenuje automaticky jedno po druhém.
    Mě to však vždy skenovalo pouze ve velikosti 1:1. Pokud jsem potřeboval tuto automatiku využít pro mnohem větší zvětšení, nepřišel jsem na to jak. Můžete poradit ?
    P.S. z hohoto důvodu jsem od tohoto programu upustil a používám výhradně Silver Fast.

  • jiřidlo
    jiřidlo
    02.01.2008 12:16

    zde naleznete podrobnější pohled na V700/V750:
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%20V700/page_1.htm

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram