Test skeneru Epson V700 Photo

Přinášíme vám uživatelský test všestranného skeneru firmy Epson. Je to druhý skener v testu během krátké doby a je jen na vás, kterému v případě zájmu dáte přednost. Po skeneru Epson V700 Photo by se mohli ohlédnout především ti, kteří potřebují skenovat běžné papírové předlohy, negativy, pozitivy... A tak si kancelářskou práci zpestřit digitalizací svých analogových dat.

Kapitola 1. – Základní specifikace a popis

Epson V700 Photo Epson V700 Photo
Přístroj Flatbed Scanner
Fotoelektrická přeměna CCD with Microlens
Metoda skenování Fixed documents and moving carriage
Max. rozsah skenování 216×297 mm
Optické rozlišení 6400×9600 dpi
Dosažitelné max. konečné rozlišení 9600 dpi
Hloubka barvy 48 Bit in/48 Bit out
Optická transmisní hustota 4 D
Rychlost Monochromatické: 3.1 ms/řádka
Barevné: 3.1 ms/řádka
Rozhraní USB 1.1
USB 2.0 Hi-Speed
IEEE-1394 (FireWire)
Rozměry Standard: 503×308×152 mm (š x h x v)
Hmotnost 6.6 kg
Napájení proudem 220–240V

Testovaný produkt je vlajkovou lodí v produktové řadě EPSON – nabízí nejvyšší optické rozlišení 6400×9600dpi pracující v systému „ Dual Lens“, což jsou dva snímací objektivy. Dále nabízí hardwarovou korekci poškrábaných nebo zaprášených předloh – Digital ICE a vysokorychlostní přenos dat přes rozhraní USB 2.0 High Speed, IEEE 1394a.

Design přístroje je výrazně jinak koncipován než u nižších modelů. Je výrazně hranatý s propracovaným povrchem horních i bočních plastů a předním hliníkovým panelem, na kterém je umístěno elegantní kulaté tlačítko, po jehož stisku se spustí obslužný software skeneru. Pod předním panelem je ještě vlevo umístěné obdélníkové zeleně podsvícené tlačítko pro zapínání skeneru. Víko skeneru je tvořeno samostatnou částí, která tvoří jakousi nadstavbu na přístroji a díky kvalitnímu zpracování při jeho pohybu nevzniká žádné vrzání ani jiné rušivé zvuky.

K vlastnímu skeneru je dodáván software přímo od výrobce – Epson Scan verze 2.80ce v české lokalizaci. Tento program ovládá všechny funkce skeneru a jeho ovládání je možno nastavit v následujících režimech:

Plně automatický režim Slouží ke skenování obrazů s použitím automaticky nastavených parametrů skenování.
Domácí režim Umožňuje provést základní nastavení skenovaných obrazů.
Profesionální režim Umožňuje provést před skenováním úpravu řady nastavení obrazu.
Epson V700 Photo Epson V700 Photo

Další softwarový balíček s názvem Epson Creativity Suite tvoří několik samostatných softwarů pro usnadnění různých činností při skenování:

Send File Via E-mail – jednoduchá utilitka pro odeslání/zmenšení snímku systémovým e-mail klientem

Epson Copy Utility – pro rychlé naskenování a následné vytisknutí předlohy

Epson File Manager – utilitka pro správu a následné zpracování nasnímaných předloh v externím programu

Scan Asistant – zvolením druhu požadovaného snímání nás přenese přímo do vhodného softwaru

Epson Image Clip Palette – slouží pro rychlou změnu rozlišení snímku podle účelu použití

Ostatní dodávaný software tvoří:

Silver Fast SE6 (Special Edition) určený především ke skenování fotografií z neprůhledných a průhledných předloh. Adobe Photoshop Elements 3.0 ve verzích pro Windows a Macintosh pro úpravu nasnímaných fotografií. V700 Photo má standardně v ovladači ABBYY Fine Reader 6 Sprint Plus OCR (software pro rozpoznání písma z naskenovaných dokumentů).

Kapitola 2. Funkce skeneru

Testovaný skener je díky své prosvětlovací jednotce plného formátu A4 předurčen pro snímání transparentních předloh – negativů a diapozitivů různých formátů. Obsahuje držáky filmu pro umístění až 24 políček 35mm filmu, dále disponuje držákem pro skenování až 12 diapozitivů v rámečcích, držákem na 120 svitkový film se dvěma otvory pro ukládání políček různých velikostí až 6×22 cm a ještě obsahuje držák na dvě předlohy velikosti zhruba 9×13cm.

HW funkcí, kterou nabízí přímo skener je Digital ICE: technologie automaticky odstraňující škrábance a nánosy prachu ze starých a poškozených fotografií a filmů. Technologie Epson Easy Photo Fix rovněž umožňuje snadné obnovení vybledlých barevných fotografií. Rychlý režim Multi-Photo šetří čas vytvářením samostatných souborů pro větší počet fotografií naskenovaných jediným průchodem. Multi-Photo automaticky identifikuje, vyřízne a vyrovná jednotlivé obrázky.

Kapitola 3. Ovládání softwaru SilverFast SE a skenování filmu

Ke skeneru je standardně dodáván originální software Epson Scan, který nabízí komplexní obsluhu všech jeho funkcí a práci ve třech režimech
Plně automatický – pro snadný přístup k přednastaveným funkcím
Domácí – pro skenování běžných typů dokumentů doma a v kanceláři
Plně profesionální – pro práci především se skenováním fotografií a transparentních předloh.

Dále je dodáván software pro ovládání funkcí skeneru od jiného výrobce – LaserSoft Imaging – SilverFast SE, který je také poměrně sofistikovaným nástrojem pro využití všech jeho schopností. Při spuštění softwaru po jeho bezproblémové instalaci se objeví dialogové okno SF Launcher, kde si zvolíme správný Plug-in pro práci se skenerem a otevře se nám několik ovládacích panelů softwaru. Jsou to:

  • Hlavní panel, ze kterého nastavujeme druh předlohy, barevnou hloubku (případně stupně šedi), určíme typ zaostření, velikost výřezu a jeho výsledné rozlišení.
  • Densitometer, na kterém vidíme při posunu kurzoru po nasnímaném náhledu, jaké jasové hodnoty jednotlivých kanálů budou na výsledném snímku a můžeme je pak nastavit pomocí úpravy histogramu nebo křivek.
  • Scanpilot je panýlek pro ovládání nastavení parametrů skenovaného výřezu a můžeme na něm nastavit postupně od náhledového skenu, přes zvolení výřezu, automatické nastavení jasu, kontrastu a barevnosti až po velikost výsledného skenu

Co mě asi nejvíce zklamalo u softwaru Silver Fast SE, byla absence automatického rozpoznání jednotlivých políček filmu softwarem. To považuji za zásadní nedostatek hlavně pro práci s kinofilmovým pásem, kdy se do rámečku skeneru vejde až 24 políček filmu, ale jednotlivé snímky zde musíme zarámovat ručně a skenovat každý zvlášť, což výrazně prodlouží dobu skenování. To ovšem již neplatí u typu V750 Pro, který ma vyšší verzi Silver Fastu – verzi Ai6, kde automatické rozpoznávání nalezneme.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jirka L
    Jirka L
    27.01.2007 11:10

    tomashr: ... výsledky ze specializovaného scanneru jako Nikon LS50 jsou o tolik lepší, že při současné ceně toho Nikonu se prostě plochý scanner nevyplatí - úspora je moc malá a výsledky prostě horší jsou.

    Děkuji za názor, já se právě rozhoduji, co koupit. Převážně potřebuji skenovat kinofilm, ale občas i 6x6. Případný o něco horší komfort práce bych akceptoval. Spíše mě zajímá kvalita výsledků a do jaké míry se skeny dají použít pro fotky řekněme do v rozměru 13x18 nebo 15x21 cm (cca A4). Máš nějaký komentář ke srovnání skenů na www.photo-i.co.uk - tedy porovnání kvality skenů z plochého Epsona a skenů z filmového Nikona LS50 / Minolty 5400 ? Třeba jestli to srovnání podle Tebe vychází dobře z důvodu volby snímků a taky protože to pak ten pán tiskl na inkoustové foto tiskárně (a třeba na klasické fotce z minilabu by projevily určité neduhy) ? Scanner jako Nikon LS 5000 / 9000 mně nezajímá, protože je cenově někde jinde, takže o tom neuvažuji ani náhodou. Díky za jakýkoliv komentář a poznatek, myslím to pomůže nejen mě, ale komukoliv, kdo o koupi nějakého scanneru uvažuje...

  • Marek Bubník
    Marek Bubník
    28.01.2007 23:26

    Jakmile je kinofilm celkem rovný, jsou výsledky scany špičkové (Epson V750 - vlastní zkušenost). Špatnou zkušenost mám s poměrně prohlým (podélně) negativem (nebo dia), zvláště pak co se týká schopnosti rámečku "udržet" snímaný film.

  • Michal Kvarda
    Michal Kvarda
    14.02.2007 10:39

    Docela by me zajimalo jak vypada fotka v plnem rozliseni. Mohu poprosit o zaslani nejake fotky z tohoto scanneru.
    Michal

  • VK
    VK
    11.03.2007 17:52

    V testu píšete, že skenovací program EPSON rozpozná políčka kinofilmu a skenuje automaticky jedno po druhém.
    Mě to však vždy skenovalo pouze ve velikosti 1:1. Pokud jsem potřeboval tuto automatiku využít pro mnohem větší zvětšení, nepřišel jsem na to jak. Můžete poradit ?
    P.S. z hohoto důvodu jsem od tohoto programu upustil a používám výhradně Silver Fast.

  • jiřidlo
    jiřidlo
    02.01.2008 12:16

    zde naleznete podrobnější pohled na V700/V750:
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%20V700/page_1.htm

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram