Olympus SP-510 UltraZoom

Na trhu je mnoho fotoaparátů s velkým rozsahem zoomu. I Olympus má své zástupce. Jedním z nich je Olympus SP-510 UltraZoom. Nemá sice stabilizaci, ale jistě v lecčems překvapí. Co mě potěšilo a co ne, se dočtete v následujícím testu.

Přiznám se, že jsem chtěl opět napsat test spíše z pohledu uživatele, a tak zde nenajdete kompletní technické specifikace. Zde tedy najdete především moje vlastní postřehy z praktického focení. Pokud vás bude technická část zajímat více, naleznete jistě odpověď na stránkách Olympus.

Stručná charakteristika

Olympus SP-510 UltraZoom je kompaktní 7,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 10× optickým zoomem, s LCD o rozlišení 115 000 bodů. Co jistě zamrzí, je absence optického stabilizátoru obrazu a naopak potěší cca 20MB interní paměť, která se po zaplnění karty bude jistě hodit. Veškeré funkce lze ovládat manuálně. Na našem trhu ho lze pořídit za výborných 7500,– (leden 2007).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Pohled zpředu Ovládací prvky

K dobrému držení napomáhá pogumovaný grip. Ergonomii ovládání nelze vytknout nic a pokud ano, během několika dnů si zvyknete. Rozměry jsou 106×75×70 mm a hmotnost včetně 4×AA baterií je kolem 450 gramů.

Levá strana Pravá strana
Ovládací prvky Ovládací prvky
Dolní strana Umístění karty

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 115 tisíc bodů. Čistě subjektivně tato hodnota postačuje. Čitelnost a viditelnost displeje je dobrá za prakticky všech běžných podmínek.
Hledáček nemá dioptrickou korekci. Nicméně i vzhledem k tomu, že jeho technická specifikace není nikde oficiálně uvedena, je jasné, že jde o pouhý doplněk k LCD.
Čip má rozlišení 7,4 (7,1 efektivně) Mpx a to při velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 3072×2304 (jpg, RAW) bodů (4:3) a 3072×2048 (3:2 formát). Ve fotografické části naleznete i snímky po převodu z RAWu do jpg a porovnání s originálním jpg.

Objektiv a ostření

Objektiv je vlastní výroby – Olympus ED Lens. Má výbornou světelnost f/2,5 -f/3,7. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 38 mm – 380 mm. Objektiv má na pevné (nevysouvající se) části vnitřní závit, takže připojení příslušenství je možné přes adaptér.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 7cm (W) resp. 1,2m (T) a v režimu supermakro pouhé 3cm. Při tom je ohnisková vzdálenost pevně na 65mm. Subjektivně aparát ostřil výborně, avšak pomaleji, než bych čekal.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • USER47
    USER47
    15.01.2007 18:43

    Kdyby to mělo APS-C čip, tak už by to těžko mohlo splňovat označení "kompakt"...Objektiv by musel být o dost větší.

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    15.01.2007 18:54

    no patrne by ten objektiv byl mene svetelnejsi aby byl mensi. Ale na druhou stranu i na kinofilm se delaly kompakty.

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    17.01.2007 02:26

    svetelnost je pomerne cislo priemeru vstupnej cocky k ohniskovej vzialenosti, cize aj maly objektiv moze mat dobru svetelnost.

    len to potom musi byt mini cip s uzasnym rozlisenim, aby to bol super kompakt :)

  • Miroslav Běl
    Miroslav Běl
    18.01.2007 13:38

    Max. expozice 8 minut bych asi mezi zápory nedával :-)
    No a to že v tom odstavci nejsou překlepy to taky není úplně pravda: "ěžném režimu"...
    >Smrťák - ale takové kompakty i zrcadlovky už jsou. Je to Sony DSC R1 a Canon EOS 7D. Když je lidi budou běžně kupovat, tak se budou běžně vyrábět. Ale uvědom si, že vysunutý ultrazoom pro FF by měl opravdu 38 cm a při světelnosti okolo 4 by stál mnoho desítek tisíc Kč. Taky by vážil aspoň 2kg. Takže tahle doba asi opravdu nepříjde.

  • Kajfik
    Kajfik
    01.02.2007 17:15

    Nikdy neříkej nikdy. Technologie jdou vpřed... Četl jsem třeba o výzkumu objektivů na bázi povrchového napětí kapalin...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram