Rozhovor s Akira Watanabe, Deputy general manager, Olympus

Olympus má ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi v České republice mimořádně silné postavení. Na letošní Photokině 2006 nám spolu s ostatními členy vývojového týmu poskytl rozhovor Deputy General Manager Olympusu, pan Akira Watanabe.

Jak se liší pro Olympus trh v Evropě, Japonsku a Americe? 

Tyto trhy jsou totálně rozdílné. V posledních dvou letech je nejsilnější jednoznačně Evropa, která má zhruba 40% trhu. Nabídku fotoaparátů máme pro všechny stejnou, ale například naši novou zrcadlovku E-400 jsme se rozhodli uvést pouze na evropském trhu.

pan Akira Watanabe

Řekl byste nám něco o úspěšnosti Vaší mju řady, která nese rovněž označení „all weather“, tj. voděodolné fotoaparáty? 

Olympus přišel se svou mju řadou na trh už v roce 1991. První model s označením mju1 můžeme charakterizovat třemi hlavními vlastnostmi – malý (kompaktní), zaměřený na design a voděodolný. Mju je nejen nejstarší řada, ale také nejúspěšnější, o čemž svědčí více než 35 milionů prodaných kusů. Určitě plánujeme s touto řadou pokračovat.

Kompaktní fotoaparáty Olympus

Kromě voděodolných jste modelem mju 720 SW loni zahájili éru plně vodotěsných fotoaparátů. Od ostatních výrobců se lišíte tím, že doba ponoru je neomezená, mju 720SW mohl až do hloubky 3m. Jak vidíte jejich budoucnost? 

Naší strategií je hloubku ponoru dále zvětšovat. Dále u tohoto typu zvyšujeme i odolnost proti nárazu. Na našem stánku na Photokině představujeme nejnovější model mju 725 SW, který je již vodotěsný až do hloubky 5m a to na neomezenou dobu. K tomu odolá pádu z výšky až 1,5 m.

Zde v Kolíně představujete unikátní technologii – fotoaparáty s dřevěnými prvky. Vypadají velmi zajímavě, dobře se drží. Kdy plánujete jejich uvedení na trh? Můžete nám je více přiblížit? 

Použití dřeva tu představujeme jako novou zajímavou technologii. Nabízíme několik tvarů a ukazujeme, že jsme schopni vyrobit fotoaparát nebo jiný elektronický přístroj ze zcela přírodního materiálu. Neznamená to, že takovéto přístroje budeme skutečně vyrábět. Chceme znát nejprve reakci lidí.

Dřevěný case u fotoaparátu Fotoaparát je funkční

Váš E-systém dostal již několik cen, včetně zlaté ceny DIWA. Připravujete nové modely? Plánujete také jiný než 4/3 systém? 

Nejprve k novému modelu. Letos na Photokině 2006 je poprvé vystaven „mock up“ modelu E-1, s označením E-1RS. Bude určen pro profesionály a představen během PMA 2007. Můžete si u nás na stánku prohlédnout a nafotit jeho maketu. Uvažujeme o výklopném displeji podobně jako je u E-330 s life view systémem. Ten je určen pro vyspělé amatéry a byl uveden na trh loni. V Kolíně uvádíme jako novinku nejmenší a nejlehčí zrcadlovku na světě, model E-400. Systému 4/3 se budeme držet i v budoucnu. Považujeme jej za úspěšný. Hovoří o tom i fakt, že tento formát již podporují výrobci jako Fujifilm, Kodak, Leica, Panasonic, Sanyo a Sigma.

„mock up“ modelu E-1 (E-1RS) Olmympus E-400
4/3 systém AWARDS

Neplánujete novou fúzi ve stylu Sony/Minolta? 

Žádné diskuze v tomto smyslu neprobíhaly a neprobíhají.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram