Test digitální zrcadlovky Canon EOS 400D

Je tomu sotva rok a půl, co jsme tu vítali Canon EOS 350D a už je zde jeho nástupce Canon EOS 400D. Kdo očekává, že jde o pouhé vylepšení předchozího modelu, bude překvapen, k jak výrazným změnám došlo. Nový model se liší nejen rozlišením snímacího čipu, ale i dalšími změnami a vylepšeními. Více informací najdete v redakčním testu.

Obrázek č. 1  - Oficiální firemní snímek aparátu Canon EOS 400D Obrázek č. 2  - Zadní stěna aparátu Canon EOS 400D

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Zcela zásadní změnou na samotném těle aparátu je jeho zadní stěna (viz ukázkový snímek č.2), ze které zmizel stavový LCD displej a na ušetřenou plochu se roztáhnul LCD monitor, který má úhlopříčku skvělých 2,5“ a navíc s vysokým rozlišením 230.000 obrazových bodů. Uživateli tak poskytuje skutečně vysoký komfort při prohlížení pořízených snímků i při listování v menu aparátu. Obraz, který LCD monitor poskytuje, je navíc velmi kvalitní, dostatečně jasný i kontrastní. Například posouzení ostrosti pořízených snímků přímo v terénu je na takto velké ploše opravdu mnohem snazší. Při prohlížení snímků zobrazuje všechny důležité údaje, počínaje časem a clonou, přes číslo snímku, datum, čas, vyvážení bílé, zvolený režim snímání, citlivost ISO, kvalitu a velikost snímku, konče dokonce i zvoleným barevným prostorem nebo datovou velikostí snímku. Nechybí samozřejmě ani indikace přeexponovaných míst v obraze a histogram, který je možno přepnout do zobrazení jednotlivých kanálů RGB. Chybí tak snad již jen indikace podexponovaných partií.

Funkci stavového LCD displeje pak přebral LCD monitor. Toto řešení, ke kterému už dříve přistoupili i někteří konkurenční výrobci, má své zastánce i silné odpůrce. Nebudu se snažit rozsoudit spor o to, které řešení je lepší a které horší, předložím vám jen jednotlivé argumenty obou stran a závěr si dle svých osobních preferencí můžete udělat sami. K nesporným výhodám patří fakt, že na tak velké ploše jsou údaje dostatečně velké, jasné a přehledné, což jistě ocení nejen uživatelé se slabším zrakem. Další nespornou výhodou je, že na větší ploše je možno zobrazit více informací, takže zde kromě všech obvyklých hodnot najdeme například i velmi užitečný údaj o nastavené citlivosti ISO. Při nočním fotografování navíc odpadá nutnost aktivace podsvícení. V případě, že by nás světlo monitoru v noci naopak rušilo, tak je možné ho vypnout a spoléhat pouze na údaje v hledáčku. Hlavním argumentem odpůrců tohoto řešení je především fakt, že aparát s tímto řešením má vyšší spotřebu energie a také to, že při kontrole nastavených údajů je nutné přístroj otočit zadní stěnou k uživateli. Pro snížení spotřeby energie však Canon vybavil hledáček senzorem indikace přiložení oka, čímž automaticky dochází k vypnutí monitoru a zapnutí zobrazení údajů v hledáčku. Škoda snad jen toho, že se údaje na LCD monitoru neotáčí podle toho, zda je aparát v klasické poloze nebo na výšku, přestože aparát má evidentně vestavěn senzor pro sledování polohy.

Obrázek č. 3  - Horní pohled na aparát Canon EOS 400D Obrázek č. 4  - Použité materiály těla aparátu Canon EOS 400D
Obrázek č. 5  - Pohled do hledáčku aparátu Canon EOS 400D

Kromě zmíněné změny ohledně LCD monitoru však samotné tělo aparátu zůstalo přibližně stejné, jako jeho předchůdce EOS 350D a to jak designem, rozmístěním ovládacích prvků, velikostí, hmotností, tak i použitými materiály (materiálové složení těla viz ukázka č.4). Vnější plastové díly těla sice nepůsobí zvlášť robustně, ale zpracování, ergonomie i popis jednotlivých ovládacích prvků jsou jako obvykle na výborné úrovni. Výhradu bych měl snad jen (již tradičně) k umístění hlavního vypínače aparátu, jehož ovládání není vzhledem k poloze příliš pohotové. Celkové rozměry těla jsou spíše malé, a tak zatímco ženy – fotografky budou jistě nadšeny, tak především pro pány fotografy větších tělesných proporcí je tělo většinou příliš malé. Budou tedy častěji sahat po volitelném externím bateriovém zdroji, jehož připojením se rozměry aparátu podstatně zvětší a celková ergonomie tak vyhoví i velké „chlapské“ ruce.

Pokud nahlédneme do hledáčku (viz ukázkový snímek č.5), tak zjistíme, že i zde zůstalo vše při starém. Na matnici sice uvidíme nově devět ostřících bodů, ale to je asi tak vše. Bohužel zůstal stejný i rozměr, takže hledáček nenásledoval zvětšení rozměru, jaký absolvoval LCD monitor. Zůstal však osvědčený systém zvýraznění ostřících bodů červeným světlem přímo na matnici, který je dobře viditelný i v protisvětle. Také viditelnost vnitřního displeje je dobrá.

Obrázek č. 6  - Optická soustava setového objektivu EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Matej Kováč
    Matej Kováč
    15.12.2006 20:51

    Ja neviem ktory je lepsi Sony A100 ci Canon 400D ??
    Help me,dik.
    Nemam co vybrat pretoze mam zaujem kupit :o)))

  • pavol minarovic
    pavol minarovic
    24.12.2006 13:51

    zdravym kupil som si 400D potreboval bi som knemu navod na pouzivanie v cestine alebo slovenstine kde si ho moznem stiahnut dakujem

  • miso 1
    miso 1
    28.06.2007 10:31

    viete mi niekto poradit ako je to s tym setovym objektivom. v clanku sa pise ze sa vyraba aj s USM. ako setovy k 400D davaju ktory z nich?

  • Marcel Priadka
    Marcel Priadka
    06.01.2008 21:34

    neviem ci to tu bude este niekto citat, ale rad by som sa zaradil medzi zacinajucich fotografov mam canon powershot a 40 mam ho rad dal som zanho 20litrov pred neviem ci styrmi mozno aj pet rokov, nemam doma ziadne stare objektivy, fotim rad a vela, teraz mam doma pozicany nikon d50 a aj preto som sa rozhodol pre zrkadlovku, pre zaciatocnikov vrele odporucaju tento nikon a canon 400d a to ma dostalo do slepej ulicky lebo co sa tyka funkcii povedal by som ze canon u mna vedie, ale tento nikon sa mi jednoducho viac paci a teraz fakt neviem kam s konopi, nakoniec tu je este jedna moznost setrit setrit a kupit nieco zo zeleza ale niesom si isty ci chcem do fotenia as tolko investovat tych 20 000 mi pride tak akurat mozno aj vela ked sa pozrem kolko zarabam a na moju foto karieru...

  • tereza hornackova
    tereza hornackova
    18.08.2008 21:26

    Ahojte:)
    Poradil by mi niekto prosim,či je tento foták vhodný pre začiatočníka vo fotení so zrkadlovkou?
    Dik moc za skoru odpoved :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (62)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram