Zpráva z WS Krajina

FotoAparát.cz pod vedením Rudolfa Junga uskutečnil koncem května workshop věnovaný fotografování krajiny, konkrétně Vysočiny v okolí Nového Města na Moravě. Ve zprávě z této akce si můžete přečíst, jaké to bylo...

O víkendu 26.-28. května 2006 jsme uskutečnili historicky první workshop na téma Fotografování krajiny. Lektorem workshopu, který probíhal v krásné přírodě Českomoravské vysočiny, byl profesionální fotograf Rudolf Jung. V pozdně jarní krajině již kvetla žlutá řepka, ale pořád jsme ještě nacházeli výrazné brázdy na polích. Zázemí bylo ideální: přímo na zámku, v nádherných prostorách Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. Sídlili jsme v sále, kde právě probíhala výstava Krajina jako odraz fotografovy duše, pořádaná Asociací profesionálních fotografů, jejímž kurátorem byl přímo náš školitel.

Letošní květnové víkendy, proti tradičním, byly charakteristické prudkými dešti, krupobitím a bouřkami. Někde hrozily dokonce i záplavy. Jinak tomu nebylo ani během našeho workshopu. Mnohý krajinář by na fotografování z těchto důvodů ani nepomýšlel. My jsme měli termín pevně dán předem. Je třeba říci, že právě během prudkých změn počasí se občas povedou vynikající záběry, a že za jasného počasí by problémy byly mnohem větší. Slunce střídalo déšť, a tak byli účastníci nakonec určitě spokojeni.

V pátek jsme workshop zahájili v Horácké galerii, kde probíhala současně již zmíněná výstava fotografů Asociace profesionálních fotografů nazvaná „Krajina jako odraz fotografovy duše“. Tato „náhoda“ byla samozřejmě předem pečlivě naplánovaná s ředitelem Horácké galerie Dr. Josefem Chalupou. A protože kurátorem této výstavy byl vedoucí workshopu fotograf Rudolf Jung, nebyl kompetentnější člověk než právě on, kdo vystavené fotografie i jejich autory účastníkům představil. Nad krásnými fotografiemi jak vnitřní či vnější krajiny probíhala pak dlouho do noci nekonečná diskuze.

Jak to na našich workshopech chodí po teorii následuje praxe, a tak sobota byla dnem fotografování. Nejprve jsme připadali mnohým nezasvěceným kolemjedoucím či kolemjdoucím jako blázni v pláštěnkách…. Po obědě se však na nás sluníčko začalo usmívat a karty se tím pádem začaly plnit. Při večerním hodnocení jsme pak byli překvapeni, jak se mnohým povedlo bezvadně vystihnout ráz Vysočiny. Posuďte sami.

V neděli lilo, a tak jsme využili zázemí na zámku a fotograf Rudolf Jung přiblížil účastníkům další požadovanou teorii. Zároveň jsme na fotografické tiskárně HP 8750 dotiskli poslední kousky, které budou během srpna vystaveny přímo v Horácké galerii.

Účastníci si mohli během workshopu vyzkoušet fototechniku Olympus – Olympus E-330, na který kromě základního objektivu mohli nasadit široký s ohniskem 11–22mm nebo dlouhý s ohniskem 250mm. Je to pořádný kousek, a tak s ním ženská část měla co dělat. Společnosti Olympus a Hewlett-Packard tímto děkujeme za technickou podporu workshopu.

Že se workshop podařil a vytvořila se tradičně perfektní fotografická parta, potvrdila společná akce účastníků při fotografování na Americe v Českém krasu. To nás těší a věříme, že takovýchto setkání bude víc a všechny tímto srdečně zveme na výstavu fotografií z workshopů Krajina, Písečné duny v Polsku a Makrofotografie hmyzu, která se uskuteční v Horácké galerii v srpnu a poté poputuje v zimních měsících do Galerie v Chodbě do Hostivaře. Termín bude oznámen brzy v našem Fotoblogu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Aleš - Hořčák
    Aleš - Hořčák
    18.07.2006 11:37

    Nez jsem absolvoval tento workshop,
    take bych asi o tech fotkach (mysleno komposici) napsal neco podobneho. Dnes se na to divam trochu jinak. My jsme tam nefotili pohlednice, ale urcite motivy. Bylo to dost zajimave, a mohu jenom doporucit.
    Zdar Buch....

  • Aleš - Hořčák
    Aleš - Hořčák
    18.07.2006 11:45

    Neco pro Helenu od Rejpala-drobnosti v textu:
    "Slunce stridalo dest", ja bych rekl "slunce stridal dest", stridajicim byl dest a ne Slunce, atd...
    Dobre svetlo vsem...

  • Renka
    Renka
    18.07.2006 22:52

    co se týče počasí, bylo po vetšinu času hnusně, co se týče atmosféry a obsahu, bylo po většínu času velmi příjemně a přínosně. A jak řekl i Mitchel, o pohlednicích to fakt nebylo... čili nějaký ten posun ve vědomí a koukání by se u nás našel.. Jsem ráda, že jsem se zúčastnila.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    19.07.2006 23:34

    Ahojky Rejpale, udelal jsi mi radost, a tak jsem mozna zase moudrejsi... :))

  • Radek Burda
    Radek Burda
    04.08.2006 12:48

    hmmm....tak teda obri nejsou nic moc, doufejme ze to spis bylo krajinou a svetlem a ze teorie to vylepsila.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram