Rozhovor s Radovanem Stoklasou

Vzácným hostem třetího celorepublikového Setkání fotografů v pražském kulturním domě Ládví, který navíc svou přítomností dodal celé akci „mezinárodní“ lesk, byl fotograf Tiskové agentury Slovenské republiky TASR - Radovan Stoklasa. Využili jsme této příležitosti a Radovana jsme pro vás vyzpovídali.

Každý fotograf má ve svém archívu snímky, které ať už veřejně, nebo ve skrytu duše, považuje za své nejcennější „úlovky“. Jak je tomu v tvém případě?

Na toto téma asi neumím nějak dlouze hovořit. Mám samozřejmě několik snímků, na které se sice sporadicky, ale rád podívám i s odstupem času. Daleko více je ale obrázků u kterých si říkám, že jsem je mohl vyfotit jinak a mohly být ještě lepší.

Máš nějaký fotografický vzor?

Mám jich celou řadu. Ať už od nás nebo ze světa a z různých fotografických žánrů. Jmenovat je ale nebudu, protože bych v rámci jejich dlouhého výčtu určitě zapomněl na někoho, kdo si to zaslouží. Mohu ale jmenovat svůj první vzor, kterým byl můj otec, který vášnivě fotografoval hory a zasvětil mě do fotografického řemesla.

Existuje nějaký vysněný obrázek, který před sebou doslova vidíš, ale zatím jsi jej ještě neměl možnost nafotit?

Existuje, ale nevím zatím, který to je a co na něm vlastně bude. Nevím ani, zda to bude sportovní fotografie, nebo něco docela jiného. Sním o takové fotografii, která bude jednoduchá, ale svým obsahem zároveň natolik silná, že osloví množství lidí a zůstane uložená v jejich myslích. Pak jí koupí muzea, zařadí ji do čítanky, já budu slavný a bohatý a budu na pláži pod palmou fotit surfaře vznášející se na vlnách…(smích)

Těšovič Užák

Pod hlavičkou Fotoaparátu.cz jsi se v rámci své prezentace v Ládví představil jako autor poprvé. Setkal jsi se s naším internetovým časopisem ještě předtím než jsi byl vyzván ke spolupráci, nebo to bylo skutečně tvé první setkání ? A jaký je tvůj názor na význam internetového časopisu pro širší fotografickou veřejnost?

S Fotoaparátem.cz jsem se samozřejmě už setkal během svých toulek na internetu. Jeho význam vidím v možnosti vzájemné komunikace vedené v reálném čase, kdy si čtenáři mohou vyměňovat své postřehy a názory na fotografie. Kdysi takto fungovaly různé foto kluby, které se ale postupně vytrácejí. Zvláště lidem z menších měst nebo vesnic, kteří třeba ve svém okolí nemají na debaty o fotografiích vhodné protějšky, nabízí internetový časopis možnost popovídat si o předmětu svého zájmu s ostatními fotografy.

Je něco, co bys rád vzkázal našim čtenářům?

Můj vzkaz je jednoduchý. Vychutnávejte si možnost jít fotografovat tehdy, kdy se vám chce, radost z toho, že můžete vytáhnout váš fotoaparát z brašny ve chvíli, kdy je dobré světlo, a že můžete zacílit hledáček na to, co se vám líbí nebo co vás zajímá. Užijte si svobodu, kterou nabízí skutečnost, že nakonec svůj snímek ani nemusíte nikomu ukazovat, pokud sami nechcete. Při tom všem se dá prožít spousta nádherných chvil. Přeji vám hodně dobrého světla a nápadů!

Žídek

Co dodat závěrem? Snad jen to, že Radovan Stoklasa se se čtenáři Fotoaparátu.cz zdaleka neloučí. Pro zájemce o sportovní fotografii totiž připravujeme speciální podzimní workshop, kde se s tímto žánrem budete mít možnost seznámit právě prostřednictvím Radovana Stoklasy. Další podrobnosti o workshopu sportovní fotografie zveřejníme brzy na našich stránkách.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel Petruška
    Pavel Petruška
    13.06.2006 09:56

    MK: nemyslím, že jsou to výmluvy. Moje pojetí se snaží integrovat jak to suché a korektní zpravodajské, tak to tvé. Je to pak spíš otázka nominačního klíče pro prezentaci. Opakoval bych, co jsem psal tady:

    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=135189&gal=photo

    Ale klidně si s chutí stříhnu tohle:

    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=1&gal=vis&galalbum=2376

    P.
    http://www.fotoaparat.cz/article/author/327581/1

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    13.06.2006 10:29

    Ok, mně je to koneckonců jedno. Jen tvrdím, že zde prezentované (a to "zde" bych zdůraznil) fotky Radovana Stoklasy jsou až na výjimky v podstatě jen výcvaky, které po troše tréninku a s odpovídající technikou zvládne každý druhý.
    PS: třeba Herbert Slavík taky fotí na jistotu, protože musí dovézt fotky, ale to mu nebrání i v experimentování. Takže jsou to jen výmluvy, stíhat se dá oboje ;)

  • Martin Holik
    Martin Holik
    13.06.2006 11:34

    Kdo to je, ta radovan stoklasa?

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    13.06.2006 18:49

    Me osobne treba ty forky z vodniho slalomu nebo beh na lyzich oslovuji. Mel jsem stesti byt na obou prednaskach Radovana na SF a hodne jsme z nich pochopil o cem to je zivit se sportovni fotkou: casovy press a povinost dodat co zada zakaznik... To neni vzdy nejlepsi prostredi pro tvurci fotografii.. Presto Rado ani na tyhle fotky nezapomina.

  • Dušan MadCap Šimonovič
    Dušan MadCap Šimonovič
    21.07.2006 22:26

    mk ma rozhodne pekne fotky, ale jeho tvrdenia v tejto diskusii mi pridu dost drstne arogantne. Aj ja si myslim ze skoro vsetko nafoti skoro kazdy, staci ked ma rovnaku poziciu, rovnaky uhol, rovnake ohnisko, rovnake svetlo, rovnaky napad ... ake jednoduche vsak? Mam taky sukromny pocit, ze mk sa tym rozhodne nezivi a mozno by potom pochopil, kolko malo casu v reportaznej praxi zostava na "supervychytane" zabery. Priznam sa, ze Rada osobne poznam a myslim si, ze kvalitnych a peknych sportovych (a samozrejme aj inych) fotiek za svoju karieru nafotil neurekom, ale samozrejme nedovolil by som si tvrdit ze je "najlepsi".

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram